Entendre més el fitnes

Els ous de Luis Enrique, a examen

El ja exseleccionador espanyol va esvalotar les xarxes fa unes setmanes quan va explicar en un directe de Twitch en què havia consistit el seu sopar. Ni més ni menys que sis ous. Tres de fregits i tres de bullits. Per ell, un combo habitual, per alguns espectadors, una bogeria.

Els ous de Luis Enrique, a examen

YOTELE

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

«No s’hauria de menjar més de tres ous a la setmana perquè augmenten el colesterol». Probablement hagi llegit aquesta afirmació i no li hagi semblat estranya. Possiblement l’hi han dit en moltes ocasions i fins i tot l’hagi dit vostè en d’altres. Deixi’m dir-li que és falsa. Tot i així, influïts per aquest «saber popular», milers d’espectadors del directe de fa unes setmanes al canal de Twitch de Luis Enrique es van posar les mans al cap per les declaracions del tècnic espanyol. «He sopat sis ous. Tres de ferrats i tres de bullits», va assegurar després de la victòria contra Costa Rica. «És un aliment molt nutritiu», va justificar davant la sorpresa dels qui l’estaven escoltant. La ciència li dona la raó.

Tradicionalment s’associava el consum d’ou a un elevat nivell de colesterol arran d’un estudi de Harvard dels anys 80 realitzat en conills. Era cert. El consum d’aquest aliment en aquests animals els provocava un augment considerable del colesterol, però no passa necessàriament en els humans. Anys més tard, unes revisions de l’article científic li van tornar la bona premsa a nivell científic però no van aconseguir desterrar la interpretació prèvia de la saviesa popular.

El colesterol HDL

Per als humans, l’ou és un aliment que aporta una gran quantitat de nutrients i proteïnes de qualitat i és molt complet i saludable. No només això, sinó que, a més, en contra del que es pensava fa anys, el consum regular d’ou contribueix a mantenir uns nivells equilibrats de colesterol, ja que és una font de colesterol «bo» (HDL), que actua com a barrera del «dolent» (LDL). A més, aquest aliment conté triptòfan, que és un aminoàcid precursor de la serotonina, un neurotransmissor que afecta de manera positiva l’estat d’ànim.

Notícies relacionades

«L’únic problema de consumir sis ous és que deixes de prendre altres aliments, per tant, no menges peix o carn, i això pot donar lloc a carències. Però l’ou com a tal és una molt bona opció a nivell nutricional. D’altra banda, òbviament no és el mateix menjar-lo ferrat que cuit o a la planxa. Al fregir els aliments, l’oli s’escalfa per sobre de 180 graus i es transatura, de manera que deixa de ser un greix saturat», explica el nutricionista Álex Yáñez. La clara és una gran font de proteïna i el rovell conté vitamina B, A i E, greixos saturats, antioxidants com el betacarotè i antinutrients, que contribueixen a absorbir millor la proteïna de la clara. Per això el nutricionista recomana consumir-los sempre junts.

Llavors... ¿És saludable sopar sis ous? Depèn. Ho és sempre que no superi el còmput calòric total del dia definit per a cada persona en funció de la seva edat, sexe, nivell d’activitat ni impedeixi que s’adquireixin altres nutrients presents en altres tipus d’aliments. Tenint en compte el perfil de Luis Enrique, la seva pràctica habitual d’esports exigents com el ciclisme o el ‘running’ i l’estil de vida actiu i saludable que porta, sis ous no són una quantitat desorbitada.