A una setmana de l’inici

Els cinc grans duels de la fase de grups del Mundial

  • L’Espanya-Alemanya i el Polònia-Argentina, o més aviat, el repte de Messi contra Lewandowski, figuren entre el partits més atractius en les primeres setmanes de la Copa del Món

Els cinc grans duels de la fase de grups del Mundial

Gustau Nacarino

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En les primeres setmanes del Mundial ja hi ha diversos duels importants, i no només entre seleccions –com el partit entre la selecció espanyola i l’alemanya–, sinó també entre futbolistes, com el que protagonitzaran Cristiano Ronaldo i Luis Suárez o Leo Messi i Lewandowski.

Espanya-Alemanya: una prova de foc per a dos guanyadors

Fa quatre anys, el seu fracàs va ser sonor. D’Espanya, eliminada als vuitens de final als penals per Rússia, i d’Alemanya, que ni tan sols va anar més enllà de la fase de grups en la seva última compareixença mundialista, amb l’agreujant que es va presentar a Rússia 2018 com la vigent campiona, com el rival que s’havia de batre, com una de les favorites que es va quedar fora a la primera de canvi. A més, va patir una derrota humiliant (2-0) davant Corea del Sud a l’última jornada.

Qatar és una revenja per a totes dues però, sobretot, és un al·licient per als projectes de Luis Enrique, semifinalista a l’última Eurocopa amb un bloc fet, i de Hansi Flick, el relleu de Joachim Low, però amb el dubte que desperta que només hagi guanyat un dels seus últims set xocs.

Tots dos comparteixen el grup E del Mundial, l’únic amb dos campions del món, junt amb Costa Rica i el Japó. Entre els dos enfrontaments, Espanya i Alemanya comprovaran en la segona cita del quartet de què són capaces, en una prova de foc per a totes dues. En l’últim precedent, Espanya va golejar 6-0 Alemanya en un amistós a La Cartuja amb tres gols de Ferran Torres, avui blaugrana i llavors al Manchester City.

Portugal-Uruguai: Cristiano contra Suárez

Dos golejadors infinits, Cristiano Ronaldo i Luis Suárez, s’enfronten en la segona jornada del grup H, probablement per la primera posició d’accés als vuitens de final si tots dos compleixen els pronòstics en la primera cita quan s’enfrontin a Corea del Sud i a Ghana.

L’astre lusità, amb l’ocasió de marcar per cinquè Mundial consecutiu, ha anotat 822 gols en els 1.158 partits com a professional, 117 en els 191 partits en la selecció. I Suárez ha sumat 528 gols en 887 partits, 67 d’aquests, amb la selecció celeste, amb la qual acumula 134 xocs i amb la qual es va imposar a Portugal en el seu últim precedent mundialista a Rússia 2018.

Polònia-Argentina: Lewandowski contra Messi

El Mundial és l’únic i últim límit per a Lionel Messi, que ho ha guanyat tot a escala de clubs i de selecció, menys el torneig més transcendent de la història, i en va estar a prop al Brasil 2014, quan va ser subcampió, i llunyíssim a l’anterior edició, a Rússia, quan l’‘albiceleste’ i el fantàstic futbolista argentí van marxar a casa als vuitens de final. La seva selecció no conquereix el títol planetari des de Maradona i Mèxic 86.

No ho ha aconseguit Messi, golejador 799 vegades en la seva carrera professional, 12 d’aquestes en els 18 duels disputats de l’actual curs amb el París Saint-Germain, 90 d’aquestes en 164 xocs amb l’absoluta argentina i enfrontat a l’última jornada de la fase de grups a Polònia... i a Robert Lewandowski, un altre golejador per a l’eternitat, incontestable també en aquesta campanya, directe al Mundial en plena forma: 17 gols en 19 partits aquesta temporada.

Brasil-Sèrbia: La pentacampiona contra Vlahovic

Amb una imponent nòmina de davanters, Tite i el Brasil recerquen el seu lloc. La pentacampiona ja no és la guanyadora del Mundial des de fa massa, 20 anys, des del 2002, l’última vegada que va dominar el futbol del planeta, amb una generació completament diferent de l’actual, necessitada d’una reivindicació, després del fracàs al Brasil i no passar de quarts de final a Rússia 2018.

La seva estrena és contra Sèrbia i Dusan Vlahovic. De baixa des de finals d’octubre, per una pubàlgia, arribarà al Mundial sense tant recorregut i irromp en la seva primera experiència al torneig dels tornejos de seleccions com el golejador indiscutible de l’equip balcànic. En el seu balanç d’enfrontaments en el passat dins de la fase final d’aquesta competició, el Brasil només va perdre un dels seus cinc duels contra Sèrbia.

França-Dinamarca: Eriksen desafia a Mbappé, Benzema i Griezmann

Notícies relacionades

És una obvietat la condició de favorita de França, l’actual campiona del món, i per la col·lecció de fantàstics futbolistes a les ordres de Didier Deschamps, als quals s’afegeix Karim Benzema, el guanyador de la Pilota d’Or, un jugador que marca les diferències i que conforma un atac de somni junt amb Kylian Mbappe i Antoine Griezmann, amb una advertència: l’Eurocopa del 2020, quan la va eliminar als vuitens de final Suïssa. El desafiament és descomunal per a França. Ningú ha guanyat dos Mundials consecutius des del 1962, quan el Brasil va aconseguir una gesta irrepetible.

A la segona jornada del seu grup a Qatar 2022, s’enfrontaran els dos clars candidats a les dues primeres posicions del seu quartet: França contra Dinamarca, liderada de nou per Christian Eriksen, que ha recuperat tot el seu nivell al Manchester United. El combinat danès ja va demostrar totes les seves qualitats a l’última Eurocopa i és una amenaça indubtable per a l’equip francès.