LA GRAN CITA DEL FUTBOL

Mundial de Qatar: les estrelles que es queden a casa

Les lesions han apartat noms il·lustres del gran esdeveniment de la temporada. Si Espanya lamenta les baixes de Gerard Moreno i Oyarzabal, França s’ha quedat sense els migcampistes (Pogba i Kanté) que la van coronar a Rússia el 2018.

Mundial de Qatar: les estrelles que es queden a casa

ABEDIN TAHERKENAREH

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer futbolista a acomiadar-se del Mundial va ser Georginio Wijnaldum, el migcampista neerlandès que va sonar fa dues temporades per al Barça quan es va fracturar la tíbia dreta en un entrenament amb el Roma. L’últim encara no es coneix, a l’espera dels espeternecs de competició que queden abans que les seleccions comencin les seves concentracions.

L’amarga experiència d’una lesió s’agreuja quan un futbolista es veu privat de participar en un gran esdeveniment, cap altre com el Mundial. Wijnaldum ja va assumir el disgust el 21 d’agost. La seva temporada es resumeix als 12 minuts disputats en la primera jornada del ‘calcio’. Encara no ha reaparegut. Potser Sergi Roberto pensava en el Mundial amb la luxació que va patir a l’espatlla esquerra l’últim minut del partit contra l’Athletic el 23 d’octubre.

Va faltar temps

El Mundial ha estat en els pensaments de Gerard Moreno, que es va lesionar els músculs isquiotibials de la cama esquerra al setembre i va recaure a l’octubre, fins que la seva absència a la llista de Luis Enrique va esborrar l’última escletxa d’esperança. Havia reaparegut dimecres en els últims minuts de l’Espanyol – Vila-real. Espanya no va tan justa d’efectius en l’atac per convocar un futbolista que s’acaba de recuperar.

Encara no està recuperat Mikel Oyarzabal, que es va trencar els lligaments del genoll esquerre el 17 de març. Es va reincorporar als entrenaments amb el grup el 4 d’octubre. Luis Enrique el va incloure en la prellista dels 55 futbolistes susceptibles de ser convocats, però no va llegir el seu nom en la de 26, ja que no havia disputat ni un minut. 

Madridistes al comandament

Les baixes més sonades, però, les té França. Acudeix al Mundial per renovar el títol sense la parella de migcampistes que la va consagrar a Rússia el 2018. Ni Paul Pogba ni Ngolo Kanté vestiran la samarreta bleu. Tots dos han passat pel quiròfan. Pogba es va lesionar al genoll dret durant la pretemporada, quan acabava de tornar a la Juventus, i Kanté, d’una ruptura als músculs isquiotibials de la qual va recaure a l’octubre i va haver de ser intervingut.

França es remou, inquieta, davant d’absències tan sensibles. Didier Deschamps va evitar mortificar-se en públic al donar la convocatòria de la selecció. Les havia digerit amb temps. La sala de màquines passa a mans dels madridistes Tchouamémi (14 vegades internacional) i Camavinga (4). Deschamps va tornar a convocar el díscol Adrian Rabiot (29) per donar una mica de presència i experiència a la línia que componen Fofana (2), Guendouzi (6) i Veretout (5).

Igual per a tothom

«Estem en una situació complicada, però és igual per a tots els equips», va valorar Deschamps, que sabia que no era l’únic que lamentava baixes. L’Argentina es va quedar sense Giovanni Lo Celso, que es va lesionar en l’Athletic – Vila-real (30 d’octubre).

Un despreniment en la inserció del múscul al bíceps femoral de la cama dreta el va enviar al quiròfan del doctor Orava a Finlàndia i el va fer acomiadar-se del torneig. «Numèricament hi ha un reemplaçament, però futbolísticament, no», va lamentar Lionel Scaloni. Lo Celso va estar en el Mundial de Rússia, però amb l’agredolça sensació de no haver disputat ni un trist minut.

Dos més d’Alemanya

Mèxic troba a faltar Jesús ‘Tecatito’ Corona, que va patir una fractura al peroné i als lligaments del turmell esquerre en un entrenament amb el Sevilla, igual que el Brasil es va acomiadar del defensa Diego Carlos, Portugal es va quedar sense Diogo Jota i Anglaterra va perdre Reece James.

Cap de tots aquests futbolistes, però, és tan desgraciat com l’alemany Marco Reus. No és que s’hagi perdut el Mundial de Qatar per una lesió de turmell amb recaiguda, potser l’últim esdeveniment en els seus 33 anys; és que es va perdre el Mundial del 2014 (contractura muscular), el del 2014 (turmell esquerre) i l’Eurocopa del 2016 (pubàlgia). Alemanya, rival d’Espanya en el grup E, tampoc pot comptar amb Timo Werner.

Araujo i Mané sí que hi van

Verratti el veurà per la tele

Notícies relacionades

El comiat de tots ells és dolorós. I recent. Encaixat està el disgust de veure el Mundial per televisió pel demèrit esportiu d’haver fallat en la classificació. Mo Salah i Erling Haaland són els noms més sonats, tot i que les seves seleccions (Egipte i Noruega, respectivament) no són de les habituals a la fase final.

Itàlia és el cas més sagnant. Dos empats la van deixar fora. Marco Verratti veurà els seus companys del PSG (Neymar, Messi, Mbappé...) mentre ell està de vacances. El suec Zlatan Ibrahimovic (eliminat per la Polònia de Lewandowski) no es retirarà amb la cirereta d’un Mundial als 40 anys i els xilens Arturo Vidal i Alexis Sánchez no van poder impedir el desastre de Xile.