Judici a l’Audiència de Barcelona

L’acusació particular rebaixa la petició de la pena de presó per a Neymar

  • L’empresa brasilera DIS reclama dos anys i sis mesos per al davanter brasiler, mentre que el fiscal li ha retirat la imputació

  • Aquesta societat manté que els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, així com el pare del jugador, han comès delicte

L’acusació particular rebaixa la petició de la pena de presó per a Neymar

ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acusació particular exercida per l’empresa brasilera DIS ha rebaixat de cinc anys de presó a dos anys i sis mesos la petició de pena per al jugador Neymar per un delicte de corrupció entre particulars en el traspàs el 2013 del davanter del Santos al FC Barcelona. Tanmateix, manté que se l’inhabiliti per exercir la seva professió durant el període de condemna. Aquesta rebaixa també l’aplica per a la resta dels imputats. En concret, per als expresidents del Barça, a qui es reclamava també cinc anys de presó, se’ls rebaixa a quatre per al primer i dos i sis mesos per al segon.

Per al pare de l’estrella carioca, Neymar da Silva Santos, sol·licita quatre anys de presó, i per al Barça una multa de 57 milions d’euros. La mare Neymar ha resultat absolta al retirar-li l’acusació. I només de forma subsidiària, és a dir si els jutges no consideren creïble l’acusació principal, han introduït el Santos i el seu exdirectiu, Odilio Rodrigues. Com està ocorrent des de la segona sessió del judici, fa dues setmanes, ni el jugador ni els seus pares han comparegut en el judici pel permís que li va concedir el tribunal per absentar-se. En el cas del davanter, perquè pogués disputar els partits i s’entrenés.

L’acusació particular s’ha quedat sola en les imputacions. El fiscal Luis García Cantón va retirar divendres passat els càrrecs contra els acusats de corrupció entre particulars i estafa del ‘cas DIS’ o ‘cas Neymar 2’: des del jugador brasiler, al seu pare i a la seva mare, als expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, així com a l’expresident del Santos, Odilio Rodrigues, i als dos clubs. L’acusació pública afirma que els imputats no han comès cap delicte, ni simulat cap contracte, perquè el cas no s’ha construït partint de proves, «ni tan sols indiciàries», sinó en «presumpcions». La fiscalia reclamava dos anys de presó per a Neymar i fins a cinc per a altres acusats, a més d’inhabilitació i multes d’entre 3 i 10 milions.

Disconformitat amb el fiscal

En l’última sessió del judici que se celebra aquest dissabte, l’advocat de l’acusació particular exercida per l’empresa DIS va argumentar al seu informe final perquè mantenien les imputacions contra els encausats i va sostenir no només l’existència de delicte, sinó que també va mostrar la seva disconformitat amb la modificació efectuada per la fiscalia, que al principi i de manera provisional sí que reclamava penes de presó per a tots els encausats.

Notícies relacionades

Després de la intervenció de l’advocat de l’empreses DIS i d’una segona acusació, en nom d’un sindicat de futbolista brasiler, li tocarà el torn a les defenses, entre les quals la del Barça. I per últim i abans que el judici quedi vist per a sentència, els imputats tenen la possibilitat d’intervenir en el que es denomina l’última paraula. Per a això, està previst que es realitzin videoconferències amb París, en el cas de Neymar, i el Brasil.

Segons l’acusació, Sandro Rosell, com a president del Barcelona llavors, va començar les negociacions per fitxar Neymar el 2011, quan jugava al Santos. El llavors màxim mandatari blaugrana i el pare del davanter brasiler, que representa el seu fill, van acordar que el Barça pagaria 40 milions al jugador per assegurar el seu fitxatge el 2014, quan quedés lliure del Santos, i que li anticiparia 10 milions al moment amb la condició que Neymar havia de tornar els diners si incomplia l’acord. El 2013 el Barça va firmar un altre conveni amb el Santos per una opció preferent de compra de tres jugadors per 7,9 milions. La sospita és que aquest contracte, igual com altres de rubricats per a la celebració de partits amistosos, estava unit al del fitxatge de Neymar. El motiu, segons ells, no pagar el percentatge que corresponia a la companyia DIS.