CAS DIS CONTRA NEYMAR I EL BARÇA

Neymar: «El meu somni era jugar amb el Barça. Vaig firmar el que em va dir el meu pare»

El president del Reial Madrid, Florentino Pérez, no recorda res més enllà de reconèixer que el club blanc va fer una oferta de 45 milions al Santos el 2011

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per fi, Neymar Jr., davant el tribunal que el jutja per presumpta corrupció en el seu fitxatge pel Barcelona. En la seva breu declaració, només ha respost a les escasses preguntes de la fiscalia i la de la seva advocada defensora (només n’ha fet dues). El davanter brasiler, que s’enfronta a una petició de cinc anys de presó, ha negat aquest dimarts, en la segona sessió del judici, que participés en la negociació amb el club blaugrana i n’ha responsabilitzat el seu pare, també imputat, Neymar da Silva Santos. «No vaig participar en la negociació. Vaig firmar el que em va dir el meu pare», ha remarcat, i després ha admès la seva preferència per jugar al Barça. «La veritat és que tenia diverses ofertes de clubs, però el meu somni era jugar al Barcelona. Des de petit tenia aquesta il·lusió. El meu cor em deia d’anar al Barça».

Abans de la declaració de Neymar, el president del tribunal, José Manuel del Amo, ha volgut deixar clar que no havia existit tracte de favor envers el jugador brasiler per dispensar-lo d’assistir a les sessions del judici. En una al·locució fora de l’habitual, el togat ha assegurat: «Es va deixar marxar no perquè sigui un jugador de l’elit mundial i estrella de la selecció brasilera, sinó perquè les qüestions prèvies són molt àrides. I en segon lloc, s’havia posat a disposició del tribunal viatjant igual de matinada [...] Es tracta de donar un tracte digne a les persones». I ha insistit: «No hi ha hagut cap tracte de favor a Neymar», ni «se li està fent l’onada com si estiguéssim a la graderia».

El president del Reial Madrid, Florentino Pérez, ha reconegut aquest dimarts en el judici que se celebra a Barcelona contra Neymar i els seus pares per presumpta corrupció i estafa que el club blanc va oferir el 2011 45 milions d’euros al Santos pel davanter. Aquesta proposta la va fer arribar al club brasiler a través la direcció esportiva, ha afirmat.

Al ser preguntat per què, al final, el jugador va acabar a Barcelona, el dirigent merengue ha assegurat: «Els jugadors van on volen i Neymar volia anar al Barcelona». Aquest testimoni no ha recordat els extrems d’aquesta oferta perquè, segons les seves explicacions, no va participar en cap de les negociacions entre el Madrid i el Santos. Ni el 2011 ni el 2013, quan va firmar definitivament pel Barça.

Poca memòria

Florentino Pérez ha dit: «No em consta absolutament res» dels moviments del seu club per aconseguir els serveis de l’astre brasiler. El seu coneixement només arribava a través de la informació que li podia transmetre «la direcció esportiva» del Madrid. Per no constar-li, al dirigent no li constava una reunió al seu propi despatx de Madrid amb Delcir Sonda i Roberto Moreno (el primer copropietari de DIS, empresa que tenia el 40% dels drets de Neymar) ni haver mantingut altres converses gestionades per l’intermediari Juan Figer.

Florentino només ha recordat que el Madrid va fer aquesta oferta de 45 milions i no que n’hi hagués una de posterior de 60 milions. Tampoc ha recordat haver dit que no es deixaven escrites cartes d’intencions ni documentació per evitar vulnerar la normativa de la FIFA.

«Al Reial Madrid tot és transparent, tot està documentat i ho porta la direcció esportiva», va assegurar. En menys de deu minuts va quedar conclosa la videoconferència del dirigent blanc. «El deixo descansar, que ahir va ser vostè a París», va ser el comiat del jutge Del Amo.

Judici per corrupció i estafa

Neymar Jr. està sent jutjat a l’Audiència de Barcelona per presumpta corrupció entre particulars pel seu contracte per fitxar pel Barça i pel qual la fiscalia reclama dos anys de presó i 10 milions de multa; mentre que l’acusació particular, exercida per la companyia brasilera Dis, que tenia el 40% dels drets federatius del jugador, sol·licita cinc anys de presó. Al banc dels acusats també hi ha el seu pare, Neymar da Silva Santos; la seva mare, Nadine Gonçalves; l’exdirigent del Santos Odilio Rodrígues; el que va ser president del FC Barcelona Sandro Rosell, i el seu vicepresident en la data dels fets Josep Maria Bartomeu (la fiscalia no l’acusa). La vista que es desenvoluparà en set sessions acabarà el 31 d’octubre.

Notícies relacionades

En la primera sessió del judici, que va començar dilluns, el tribunal va decidir dispensar el jugador brasiler per poder participar en els partits previstos del París Saint-Germain i poder entrenar-se. Els magistrats van prendre el mateix acord per a la resta dels acusats. En les qüestions prèvies, els advocats de la defensa van plantejar que els fets que es jutgen són els mateixos que els que van propiciar el 2016 la condemna del Barça per presumptament defraudar a Hisenda 13 milions d’euros. Els lletrats, a més, van remarcar que la justícia espanyola no era competent per sentenciar aquest assumpte, ja que el fitxatge de Neymar es va gestar al Brasil i en aquest país no hi ha el delicte de corrupció entre particulars.

El fiscal relata en el seu escrit d’acusació que Sandro Rosell, com a president del Barcelona llavors, va començar les negociacions per fitxar a Neymar el 2011, quan jugava al Santos. El llavors màxim mandatari blaugrana i el pare del davanter brasiler, que representa el seu fill, van acordar que el Barça pagaria 40 milions al jugador per assegurar el seu fitxatge el 2014, quan quedés lliure del Santos, i que li anticiparia 10 milions en aquell moment amb la condició que Neymar havia de tornar els diners si incomplia l’acord. El 2013 el Barça va firmar un altre conveni amb el Santos per una opció preferent de compra de tres jugadors per 7,9 milions. Segons l’acusació, aquest contracte, així com altres de rubricats per a la celebració a partits amistosos, estava unit al del fitxatge de Neymar. Aquest pla es va dissenyar, segons la fiscalia, per no pagar el percentatge que li corresponia a la companyia DIS.