El referent periquito

Joselu, el golejador salvavides de l’Espanyol

  • L’ariet sosté l’equip periquito amb set gols en nou jornades, el millor inici d’un davanter blanc-i-blau des de 1979, amb Rafa Marañón. Només Lewandowski supera el pitxitxi gallec.

Joselu, el golejador salvavides de l’Espanyol

RCDE

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

A l’Espanyol és habitual viure en una muntanya d’emocions. Sempre al tall de la tragèdia, tot es magnifica quan la cosa pinta malament, però també és necessari alliberar-se quan alguna cosa funciona. Joselu Mato (Stuttgart, 32 anys) representa com ningú aquest encert.

Abans del duel decisiu davant el Valladolid, el tècnic Diego Martínez va voler treure-li pressió a l’afirmar que «no és el cosí germà de Van Basten», però el gallec va tornar a agafar la seva capa d’heroi per firmar el primer triomf periquito a casa amb un vol marca de la casa. L’ariet gallec, el millor futbolista en les altures del futbol espanyol, suma set gols en nou partits, els mateixos que Borja Iglesias. Només el supera un tal Robert Lewandowski.

Els últims de Rufete

L’última diana del pitxitxi periquito va arribar repetint-se la mateixa connexió que a Cadis. Assistència de Brian Oliván i gol de Joselu, curiosament els dos últims fitxatges de Rufete per al club abans que l’acomiadessin. Va estar fi en aquest llegat l’exdirector esportiu. Els dos jugadors acabaven contracte i es van comprometre amb l’Espanyol el gener passat. Joselu ha sigut una benedicció per als blanc-i-blaus, especialment després de l’adeu de Raúl de Tomás, que va firmar 17 gols la campanya passada. A aquestes altures, només en portava quatre.

N’hi ha prou amb fer la vista enrere per corroborar l’excel·lent estadística de Joselu. Des de 1979, amb Rafa Marañon, ningú sumava uns registres tan alts en un començament de Lliga. El Panda, Gerard Moreno, Sergio García, Osvaldo, Tamudo, Milosevic, Esnaider, Pichi Alonso... Ningú va superar la magnífica posada en escena del gallec, que ha aconseguit els nou gols amb 32 xuts, cosa que suposa un 22% d’eficàcia. Quatre dels nou gols, a més, han arribat en les tres últimes jornades. En una temporada complexa, és evident que l’equip respira gràcies al seu golejador salvavides.

Admirat al vestidor

«L’afició es mereixia la victòria. No ha perdut la fe ni en els mals moments. És una meravella guanyar en aquest estadi», va proclamar Joselu, que es porta molt bé amb Darder al vestidor. L’ariet sempre es remet al grup com a base de l’èxit i el seu companyerisme l’ha portat, fins i tot, a formar part de l’elenc de capitans, una cosa impensable, per exemple amb RDT, molt més reservat.

Si el punta manté la ratxa, amb cinc partits per davant abans de la llista final de Luis Enrique, encara podria somiar amb una trucada per al Mundial. «El que vingui vindrà i el que no vingui ho continuarem buscant», reflexiona Joselu, que va coincidir amb Morata a la pedrera del Reial Madrid. També amb Carvajal, excompany, gran amic i cunyat, ja que tots dos estan casats amb les germanes Melanie i Daphne Cañizares.

Bundesliga i Premier

Notícies relacionades

Malgrat els seus 32 anys, Joselu ja va avisar en la seva presentació que «l’edat és només un número» i que es trobava en «el millor moment» de la seva carrera, cosa que ha demostrat sobre la gespa. La idea inicial era que fos un complement d’RDT, però s’ha convertit en la referència absoluta després del volcànic adeu de l’hispanodominicà. Va arribar gratis i va firmar per tres temporades. Altres clubs de la Lliga, com el Celta i el València, també el van tenir a la seva agenda.

L’Espanyol és el 10è club en la carrera de l’ariet d’1,92 metres. A la seva estimada Galícia (va viure a Alemanya fins als 4 anys, però l’accent de la seva terra el delata) va iniciar una carrera que es va moure des del Celta fins al Deportivo, passant per la pedrera del Madrid, la Bundesliga (Hoffenheim, Eintracht i Hannover) i la Premier (Stoke City, en el qual va fer bona amistat amb Bojan, i Newcastle). Després de tres notables temporades a l’Alabès, coronades amb un trist descens, va recalar a un Espanyol que s’aferra als seus gols per evitar drames.

Temes:

Espanyol