Estampida mortal

Moren almenys 125 persones en els disturbis en un partit de futbol a Indonèsia

  • Prop de 3.000 aficionats de l’equip perdedor van irrompre en el terreny de joc i van atacar els jugadors. Al principi les víctimes es van xifrar en 170 però finalment es van ajustar a 125.

  • La tragèdia d’Indonèsia: la tercera més greu del futbol mundial

Una estampida durant un partit de futbol a Indonèsia causa gairebé 200 morts.

5
Es llegeix en minuts
EFE

Estampida mortal a Indonèsia: almenys 125 persones han mort, entre les quals 17 nens i dos policies, i gairebé 200 més han resultat ferides en els aldarulls que es van produir aquest dissabte en un partit de futbol de l’illa de Java. Els aficionats de l’Arema van saltar al terreny de joc després de la derrota per protestar per l’actuació de l’equip. La policia va fer servir gasos lacrimògens per contenir-los, una acció que va derivar en una tràgica allau humana i que ha rebut dures crítiques per part del president del país. Aquesta tragèdia és una de les mortals en la història del futbol mundial. Tot i que en un primer moment les autoritats locals van calcular les víctimes en 174, més tard van revisar aquesta xifra a la baixa, de 174 a 125, explicant que alguns morts havien sigut comptats més d’una vegada.

Els disturbis van tenir lloc a l’estadi Kanjuruhan de la ciutat de Malang, a la província de Java Oriental, en un partit en el qual el club Arema va ser derrotat (2-3) pel Persebaya. Prop de 3.000 aficionats de l’equip local van irrompre al terreny de joc i van atacar els jugadors pels mals resultats que encadenen. Això va desencadenar un dur enfrontament amb les forces de seguretat, que van utilitzar gasos lacrimògens en un intent de frenar els atacs.

Desenes d’asfixiats

La major part de les morts es van produir arran de l’estampida dels aficionats. «Desenes d’ells es van asfixiar», ja que es tractava d’«un espai ple de gent, que va provocar dificultat per respirar i falta d’oxigen», ha assenyalat el cap de policia de Java Oriental, Nico Afinta.

En aquest sentit, Afinta ha detallat que 34 persones van perdre la vida a l’interior de l’estadi, mentre que la resta van morir a l’hospital. Respecte als menors morts, la majoria d’ells tenien entre 12 i 17 anys, segons el portaveu del Ministeri d’Empoderament de la Dona i Protecció Infantil, Nahar. D’altra banda, 200 persones més van resultar ferides i es troben sota tractament mèdic en diversos hospitals de la regió, amb diferents nivells de ferides.

Minut de silenci en el futbol espanyol

LaLiga i la Federació Espanyola van acordar que es guardi un minut de silenci en els partits de LaLiga Santander i LaLiga SmartBank «per mostrar les seves condolences al poble indonesi, especialment als familiars dels morts en la tragèdia de l’Estadi de Kanjuruhan, a l’illa de Java, així com desitjar una ràpida recuperació als ferits durant els incidents».

El Reial Madrid i el Barcelona, al costat d’altres equips espanyols, la Federació i LaLiga, han manifestat la seva pena pels disturbis que han causat la mort d’almenys 174 persones al terme d’un partit de futbol a l’illa indonèsia de Java. «Han perdut la vida més d’un centenar de persones. Les nostres condolences per a tots els seus éssers estimats», va dir el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, en la seva intervenció inicial a l’Assemblea general que el club celebra aquest diumenge.

Les condolences del Reial Madrid se sumen a les d’altres clubs de LaLiga espanyola, que ha acordat amb la Federació (RFEF) que es guardi un minut de silenci en els partits d’aquesta jornada en senyal de respecte i solidaritat amb les víctimes d’aquesta tragèdia. «El FC Barcelona s’afegeix al dolor per la tragèdia a l’estadi de Kanjuruhan a Indonèsia i rebutja qualsevol acte de violència dins i fora dels estadis. Un sentit record per a les víctimes i els seus familiars», afirma el club català.

També va expressar el seu pesar l’Atlètic de Madrid: «Lamentem l’enorme tragèdia de la lliga d’Indonèsia. Enviem el nostre més sentit condol als familiars i amics de les víctimes. El València, després de lamentar els disturbis, va enviar «molts ànims per als familiars i pròxims a les víctimes i ferits en aquesta gran tragèdia. Guardarem un minut de silenci abans de l’#EspanyolValència en la seva memòria».

El Sevilla va assenyalar que els seus pensaments «estan amb tots els afectats per la tragèdia de Malang, Indonèsia», i al·lega: «Ningú hauria d’anar a un partit de futbol i no tornar a casa».

Investigació «exhaustiva»

Després de la tragèdia, el president d’Indonèsia, Joko Widodo, va expressar les «seves més sentides condolences» als familiars i pròxims a les persones mortes. També va anunciar que ha sol·licitat investigació per «esbrinar a fons» els successos a Malang. I no només això: s’ha compromès a fer «una avaluació exhaustiva de l’execució dels partits de futbol», així com d’«els procediments de seguretat per a la seva celebració».

«Li vaig demanar al ministre de Salut i al governador de Java Oriental que supervisin els serveis mèdics especials de les víctimes que estan sent tractades en hospitals perquè tinguin el millor servei», va afegir el mandatari en un discurs televisat.

Denúncia per part d’entitats internacionals

L’ús de gasos lacrimògens per la policia ha sigut criticat per algunes entitats internacionals, com Amnistia Internacional, que va apressar les autoritats indonèsies a portar a terme una «investigació ràpida, exhaustiva i independent sobre l’ús de gasos lacrimògens a l’estadi».

L’organització emfatitza que el «gas lacrimogen mai ha de ser disparat en espais confinats» a causa del seu alt nivell de perillositat i va recordar que les normes de seguretat dels estadis de la FIFA prohibeixen el transport o l’ús dels anomenats «gas de control de multituds».

Notícies relacionades

«El gas lacrimogen només ha d’utilitzar-se per dispersar multituds quan s’ha produït una violència generalitzada i quan altres mètodes hagin fallat. S’ha d’advertir a la gent que s’utilitzarà gas lacrimogen i permetre que es dispersi», ha argumentat el director executiu d’Amnistia Internacional a Indonèsia, Usman Hamid, en un comunicat.

Després del «consternador» incident, com així ho ha definit la lliga de futbol del país, s’han suspès tots els partits durant una setmana. A més, l’Associació de Futbol (PSSI) també ha anunciat l’obertura d’una investigació per esbrinar els fets.