ATLETISME

Noah Lyles i Shericka Jackson, els nous reis dels 200 metres en una nit elèctrica al Mundial d’atletisme

Noah Lyles i Shericka Jackson, els nous reis dels 200 metres en una nit elèctrica al Mundial d’atletisme
3
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

La jamaicana Shericka Jackson i el nord-americà Noah Lyles es van convertir aquest dijous en reis absoluts dels 200 metres amb contundents victòries en una jornada en què els espanyols Mariano García i Álvaro de Arriba es van quedar fora de la final de 800 m dels Mundials d’atletisme d’Eugene (EUA).

L’estadi Hayward Field d’Eugene va viure una nit de dijous elèctrica. Primer amb una final femenina dels 200 metres farcida d’estrelles.

Gran elenc

Sobre la pista hi havia la campiona dels passats mundials, Dina Asher-Smith; la dona més ràpida de la temporada en 200 metres, Jackson; la segona classificada en el rànquing mundial de la distància, Elaine Thompson-Herah, i Shelly-Ann Fraser-Pryce, tres vegades campiona olímpica i 10 vegades campiona mundial.

Però tan aviat com es va sentir el tret de sortida, la competició es va convertir en un duel entre les jamaicanes Fraser-Pryce i Jackson.

La primera, coneguda per les seves acolorides perruques i campiona del món dels 100 metres, va assestar el primer cop. Però Jackson va desplegar la seva potència als 100 metres finals i es va separar sense dificultats de la seva compatriota.

Quan va depassar la línia d’arribada, Jackson es va convertir en la segona dona més ràpida en la història de la distància amb un temps de 21.45, molt a prop del rècord mundial de 21.34 que la nord-americana Florence Griffith va establir el 1988.

La marca de Jackson i la facilitat amb què es va imposar a la resta de competidores fa somiar que el rècord de Griffith podria caure aquesta temporada.

Victòria per KO

A la final femenina la va seguir la masculina. I la cursa, en què els vuit finalistes presentaven marques personals per sota dels 20 segons, tampoc va defraudar.

El nord-americà Noah Lyles va sentenciar el debat sobre l’hegemonia mundial als 200 metres amb una exhibició que va rematar amb un temps de 19.31, nou rècord nacional, al capdavant d’un triplet nord-americà que van arrodonir Kenneth Bednarek (19.77) i Erriyon Knighton (19.80).

Amb el seu registre al Hayward Field, Lyles, que revalida títol, va batre per una centèsima el rècord nord-americà que estava en poder de Michael Johnson des dels Jocs Olímpics d’Atlanta 96 i es col·loca tercer en el rànquing mundial de tots els temps, només per darrere dels jamaicans Usain Bolt (19.19) i Yohan Blake (19.26).

El dominicà Alexander Ogando, deixeble del doble campió mundial de 400 m tanques Félix Sánchez, va culminar la seva gran actuació a Eugene amb un cinquè lloc i una marca de 19.93.

Decepció espanyola

Malgrat les bones sensacions en les rondes prèvies, Espanya no tindrà representació dissabte a la final dels 800 metres. Els seus dos semifinalistes, el murcià Mariano García i Álvaro de Arriba, de Salamanca, van caure en la penúltima ronda amb marques respectives de 1:46.70 i 1:46.30.

Notícies relacionades

Mariano García, actual campió del món en pista coberta, havia sentit «sensacions espectaculars» en la primera ronda, però l’endemà el repte que afrontava en la segona semifinal era majúscul. La seva marca personal (1:45.12) era la pitjor de totes.

Álvaro de Arriba, campió d’Europa sota sostre el 2019, va córrer la tercera semifinal en situació teòrica gairebé tan dolenta com la del murcià, amb la segona pitjor marca (1:44.85) dels participants, i va córrer la mateixa sort.