Ciclisme

Guipúscoa censura el director de la Vuelta al País Basc: «El masclisme és el que està de moda»

Dirigents polítics bascos censuren les declaracions de Julián Eraso en les quals assegurava que la celebració de la primera Itzulia femenina respon a «una qüestió de modes»

Guipúscoa censura el director de la Vuelta al País Basc: «El masclisme és el que està de moda»
3
Es llegeix en minuts

La Diputació Foral de Guipúscoa ha sortit al pas de les declaracions del director de la Vuelta al País Basc, Julián Eraso, sobre la celebració de la primera edició femenina de la prova ciclista, que ha arrencat aquest divendres a Vitòria i que ell qualifica d’«una qüestió de modes».

«No és una qüestió de moda, és una qüestió de compromís per combatre des del feminisme el masclisme en l’esport. El masclisme és el que està de moda», ha denunciat el diputat guipuscoà de Cultura i Esports, Harkaitz Millán, en una nota remesa per la Diputació Foral.

En la mateixa línia, la directora d’Esports de Guipúscoa, Goizane Álvarez, ha apuntat que «ara com ara no s’entén cap esdeveniment esportiu que no aculli homes i dones en les mateixes condicions. La igualtat és un dret, no és una moda, per això vam fer el pas amb la Clásica de Sant Sebastià i ara el fem amb la Itzulia».

Membres els dos del Partit Socialista d’Euskadi, que cogoverna la Diputació guipuscoana al costat del Partit Nacionalista Basc, assenyalen també que la primera Itzulia femenina «és un acte que consolida el compromís de la gestió socialista per la igualtat, perquè també les dones tinguin espais de creixement com a esportistes i professionals de l’esport».

«El nostre compromís té a veure amb promoure un canvi de comportament en el sistema esportiu cap a una societat feminista també en l’esport», afegeixen els dos dirigents davant les declaracions formulades per Eraso a Radio Marca Bilbao i recollides per El Periódico de España.

Les reaccions contràries a les paraules del director de la Vuelta al País Basc també han arribat des d’Àlaba. A Twitter, la diputada alabesa de Cultura i Esport, Ana del Val, ha titllat les paraules d’Eraso com a «impresentables i inacceptables» i li ha exigit que «se’n retracti públicament». «L’esport femení no és una moda. En tot cas, queda molt per fer. No farem ni un pas enrere en les nostres polítiques, al revés.»

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’han pronunciat Maider Etxebarria, primera tinenta d’alcalde de Vitòria, i Rafaela Romero, diputada guipuscoana de Mobilitat, a les xarxes socials: «No, senyor, no som ni un condiment ni una moda. Som i volem el 50% per cent d’absolutament tot».

En l’esmentada entrevista, quan li van preguntar per l’organització de la primera Vuelta al País Basc femenina, la resposta literal d’Eraso va ser: «Quasi, quasi, quasi ens hem vist obligats a organitzar-la. Això és qüestió de modes. Al final... La igualtat i tal... El boca-orella... Tothom diu que cal fer coses per l’esport femení i al ciclisme també li ha tocat».

Temes:

Masclisme