Els Jocs Olímpics d’Hivern

Eileen Gu, el nou prodigi de l’esquí, regna entre dos mons

L’or en la prova de ‘big air’ consagra l’esportista, nascuda als EUA i que en aquests Jocs representa la Xina

Eileen Gu, el nou prodigi de l’esquí, regna entre dos mons

Roman Pilipey / Efe

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

La Xina ha trobat l’estrella que necessita per lluir amb orgull en aquests Jocs. Als Estats Units hi ha divisió d’opinions entre els que es lamenten que renunciés a representar el país i els que entenen la seva posició. El nom d’Eileen Gun no deixa ningú indiferent. L’esportista de 18 anys ha irromput en aquests Jocs d’Hivern disposada convertir-se en el nou prodigi de l’esquí acrobàtic al penjar-se la medalla d’or en la modalitat de ‘big air’, la primera vegada que aquesta disciplina apareix en el programa olímpic, després d’imposar-se en l’últim salt a la francesa Tess Ledeux, que es va acabar conformant amb la plata.

La seva victòria és només la conformació de l’enorme talent que atresora aquesta ‘teenager’ californiana, nascuda i crescuda a San Francisco, que aspira a guanyar tres ors per a la Xina, el país pel qual competeix. La seva mare, Yan Gu, era filla d’un enginyer del Ministeri de Vivenda i Desenvolupament Urbà i Rural a Pequín i va emigrar als Estats Units fa 30 anys per ampliar els seus estudis i completar uns màsters, i amb prou feines existeixen referències del seu pare.

EI 2019, després de completar un parell de temporades competint pels Estats Units en les grans cites, amb alguna victòria fins i tot a la Copa del Món, Eileen va decidir que competiria per la Xina, país que l’ha acollit amb passió. La seva imatge ja és un dels rostres més populars en el país asiàtic, on ha sigut batejada com la «Reina de les neus» i on aspira a penjar-se dues medalles d’or més: en 'slopstyle’ i en ‘halfpipe’.

Havent crescut en un ambient bilingüe, Gu va abraçar des de petita l’herència materna i ha passat molts estius a Pekin. La seva fluïdesa amb el mandarí l’ha convertit en un fenomen a Weibo, la xarxa social xinesa equivalent a Facebook, on suma prop de dos milions de seguidors, però també a Instagram, on en té prop de 300.000.

Gu assegura que es va inspirar quan de petita va veure l’impacte dels Jocs d’Estiu de Pequín el 2008 i també a l’entendre l’oportunitat de convertir-se en un model per als joves, igual que altres esportistes nord-americans ho van ser per a ella. «És l’oportunitat d’inspirar milions de joves a Pequín, el lloc de naixement de la meva mare. És una oportunitat que només es presenta una vegada a la vida per promocionar també l’esport que tant m’agrada», va valorar.

Elogis i crítiques

Des del moment en què va prendre la decisió, Gu ha intentat ser un referent per als dos mons, tot i que les hores prèvies a la primera final ha hagut de contestar preguntes sobre la seva ciutadania nord-americana, la seva opinió sobre la tennista Peng Shuai, si estudiarà aquest curs a Stanford i ha hagut d’obviar el tema dels drets humans i la censura a la Xina. També s’ha convertit en el centre de la crítica dels mitjans més reaccionaris dels EUA, com la Fox News, que l’ha acusat de ser una «ingrata» per haver rebutjat competir pels EUA.

Model de l’empresa IMG, Gu compagina la seva condició d’esportista amb la publicitat i ja s’ha convertit en un referent per a diferents companyies xineses, tot i que també és ambaixadora de Tiffany&Co i ha participat en diferents campanyes de Louis Vuitton i Victoria’s Secret.

Notícies relacionades

Aquest salt a la fama li va arribar fa dos anys, en els Jocs Olímpics de la Joventut que es van disputar a Lausana el 2020, on es va penjar tres medalles d’or i va sorprendre tothom responent a les preguntes en anglès i en un xinès més que fluid, una faceta que ningú coneixia i un èxit que va consolidar l’any passat amb la seva devastadora exhibició als X Games.

.