Solskjaer, l’última víctima de l’incendi d’Old Trafford

  • Solskjaer, el tècnic acomiadat, és l’última víctima d’un club sense solució a curt termini. Fa una dècada que està sumit en una disfuncionalitat endèmica. Aquest dimarts visita el camp del Vila-real en ple desconcert.

Solskjaer, l’última víctima de l’incendi d’Old Trafford

EP

4
Es llegeix en minuts

En les seves últimes hores com a tècnic del Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer es va dirigir a Carrington, la ciutat esportiva dels diables vermells. Va gravar una entrevista de comiat amb els mitjans del club, entre llàgrimes, que es van assecar mentre firmava amb Ed Woodward la seva liquidació de 9 milions d’euros. Va tornar a pujar al seu Range Rover i, a la sortida de les instal·lacions, múltiples aficionats es van congregar per acomiadar-lo.

Al noruec, sentenciat en tres crues humiliacions contra el Liverpool, el Manchester City i el Watford, la grada mai el va culpar de gaire. Mai els va qüestionar públicament, ha defensat els colors i ha cultivat el record de Sir Alex Ferguson i els dies bons. I mentre la seva presència s’esvaïa per l’estreta carretera que desemboca a Carrington, la disfuncionalitat endèmica del club en l’última dècada segueix allà.

Entrenador insuficient

Solskjaer va ser un bon tipus i un entrenador insuficient. Va arribar a la banqueta com a tècnic interí i es va quedar gairebé tres anys. No gaires saben per què. Ho va aconseguir més per la seva figura de pacificador, calmant les aigües de la tempesta perfecta que va heretar de Mourinho el 2018, que pels seus mèrits en el verd.

A nivell esportiu serà recordat per quedar-se sempre a les portes de la glòria: no va guanyar cap títol i va perdre dues semifinals de Carabao Cup, una de FA Cup, una més d’Europa League i la passada final de la mateixa competició. Aquesta última precisament contra el Vila-real, rival aquest dimarts a la Champions League.

Comparacions odioses

La comparació és encara més dolorosa al si d’Old Trafford quan veuen que els seus dos històrics rivals, el Liverpool i el Manchester City, han acoblat dues màquines de jugar a futbol a partir d’un tòtem a la banqueta: Jürgen Klopp i Pep Guardiola. El Manchester United acumula vuit anys cremant milions (en les últimes cinc campanyes tenen una despesa neta superior al City) sense cap estructura esportiva. En això Solskjaer té poca part de culpa.  

«La família Glazer organitza el United pitjor del que Solskjaer treballa la seva defensa», va assestar el periodista Henry Winter a ‘The Times’, apuntant a la propietat del club, més preocupada de «treure beneficis i no dividends futbolístics del club». Els amos nord-americans han sigut incapaços de nomenar executius amb coneixement futbolístic durant la seva etapa en el club, i ho han confiat tot en directius com Ed Woodward, abans gestor del sector bancari i avui tecnòcrata incapaç d’aportar criteri futbolístic.

Negativa de Zidane

L’últim exemple va arribar fa menys d’un mes, quan el United va ser apallissat pel Liverpool. Després del 0-5, amb Solskjaer ja al filferro, Antonio Conte es va oferir al club. Segurament l’únic entrenador lliure amb el bagatge, talent i personalitat per dotar d’ordre una plantilla òrfena d’idees. El club va vacil·lar en la decisió, temorós davant les exigències de l’italià en la jerarquia esportiva. Van prolongar la paciència amb Solskjaer, i mentre contemplaven com el temps el triturava, Conte va firmar pel Tottenham i va reforçar un altre rival.

Ara mateix, el United no té solució a curt termini. L’equip ha viatjat a Vila-real dirigit pel substitut interí (Michael Carrick) de qui fos tècnic interí (Solskjaer). Als despatxos del club van trucar a Zinedine Zidane, que va reiterar la seva negativa al lloc. Ara les úniques opcions semblen Ten Hag, de l’Ajax i Mauricio Pochettino.

L’actual tècnic del PSG sembla més que disposat, però a l’estiu. Si el Manchester United li entrega les claus per a un gran canvi a llarg termini, l’argentí podria canviar el luxe de París per la pluja de Manchester la temporada vinent, segons apunten des d’Anglaterra.

L’opció Blanc

Notícies relacionades

Fonts del Manchester United revelen que es treballa per trobar un interí fins al maig, ateses les poques opcions disponibles ara mateix. Laurent Blanc, amb passat en la gespa d’Old Trafford i actual tècnic de l’Al-Rayyan qatarià, és un dels potencials interins.

El problema és que qualsevol solució pot arribar tard. Mentre les flames cremen el Teatre dels Somnis, l’equip es juga la vida aquest dimarts contra el Vila-real d’Unai Emery, disposat en convertir l’incendi en una catàstrofe sense final a la vista.