L’arquitecte blanc-i-blau

Vicente Moreno, el triomf del sentit comú

  • El tècnic de l’Espanyol ha tornat la il·lusió als periquitos, que somien amb un triomf al Camp Nou, una cosa que no passa des del 2009 amb un doblet d’Iván de la Peña (1-2) quan l’equip anava últim. «Haurem de vorejar l’excel·lència per vèncer», afirma. 

Vicente Moreno, el triomf del sentit comú

EFE / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Van passant els anys i el record ja comença a ser llunyà. L’Espanyol va guanyar per última vegada al Camp Nou el 21 de febrer del 2009 en un context completament negatiu. Els periquitos, amb Mauricio Pochettino a la banqueta, eren els cuers i feia 27 anys que no guanyaven al feu blaugrana. El Barça de Guardiola, en canvi, anava líder amb 10 punts d’avantatge sobre el Madrid i acumulava 22 partits sense perdre. Un doblet d’Iván de la Peña va obrar el miracle (1-2) amb Xavi Hernández l’onze culer, entre altres astres. 

Ara la situació està molt més equilibrada, amb els dos equips igualats a 17 punts. Els periquitos han tornat a Primera amb il·lusions renovades després de la seva travessia en Segona. En aquest estat d’ànim té molt a veure el tècnic. Amb Vicente Moreno, el quadro català ha recuperat la seva identitat, amb una barreja perfecta de joves i veterans que creuen per complet en la filosofia del seu entrenador, que fonamenta el seu èxit en una cosa tan senzilla com el sentit comú. 

Empatitzar amb els jugadors

A més de la llibreta i el perfeccionament dels automatismes i qüestions tàctiques, Moreno centra molts dels seus esforços en la preparació mental dels seus futbolistes. «El cap és clau per a l’estabilitat. És una qüestió d’anar de cara, d’empatitzar molt amb els teus jugadors, que vegin que sents com ells», afirma. Així s’ha guanyat la confiança de tots els seus homes, començant per figures tan clau com inestables. És el cas de Darder, autèntic cervell de l’equip, i el pitxitxi Raúl de Tomás, que acaba de debutar amb la selecció.

L’Espanyol ja va ser capaç de doblegar el Madrid i ara visita un Barça d’estrena amb Xavi. «Podem preveure què ens trobarem, però després s’ha de veure al camp. La nostra única preocupació és fer les coses bé. Estem acostumats a superar dificultats, patir i sobreviure», va dir aquest divendres el tècnic. 

¿La primera fora de casa?

A l’obra de Vicente també hi ha una assignatura pendent, almenys en aquest curs. L’Espanyol encara no ha guanyat fora. El Camp Nou seria el millor escenari per trencar aquesta estadística. «Arribem bé al partit. El moment no es tria. Guanyar en aquest camp sempre és difícil. Haurem de vorejar l’excel·lència per vèncer allà. Aquesta temporada només ho ha aconseguit el Reial Madrid i justet».

Notícies relacionades

En un club acostumat a l’agitació feia falta un tècnic reflexiu com Vicente Moreno, que també ha entès a la perfecció la filosofia periquita. «És una cosa molt especial ser de l’Espanyol en una ciutat com Barcelona. Va més enllà de seguir un equip de futbol. Estimes molt el club i el sents més. Aquesta entitat és com una família», va afirmar el valencià. 

Moreno es mesurarà aquest dissabte per setena vegada amb el Barça (quatre contra el primer equip i dos contra el filial). En les sis anteriors va caure derrotat: les dues primeres com a jugador del Xerez (es va enfrontar a Xavi sobre la gespa) i després com a tècnic del quadro gadità i del Mallorca. ¿Canviarà la història?