«NO FA FALTA SER CAP SERGENT NI CRIDAR»

Xavi: «La pressió és ara per mi, no per als jugadors»

Xavi: «La pressió és ara per mi, no per als jugadors»

Jordi Cotrina

7
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Primer es va fotografiar a la gespa del Camp Nou al costat de Vicente Moreno, l’entrenador de l’Espanyol. I després va seure a la sala de premsa. No han passat ni dues setmanes des que Xavi és el nou tècnic del Barça. Ni dues setmanes en què ha viscut, després de la seva espectacular arribada –es va obrir fins i tot l’estadi per rebre un entrenador, una cosa totalment inusual–, refugiat a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

Fa dies que Xavi intenta accelerar la implantació del seu mètode de treball per reactivar un equip que porta deprimit uns quants anys. Xavi fa dies que xerra amb els jugadors, sobretot individualment, a banda d’implantar el nou ordre de convivència en un vestidor erosionat pel pas del temps, amb el lideratge qüestionat des de la sortida de Messi. «Estic menys nerviós que quan era futbolista», ha confessat.

Va aparèixer a la sala de premsa de la ciutat esportiva amb un xandall blau, la roba de feina que ha portat aquests dies. Al principi estava sol. Sense gairebé jugadors a causa de l’èxode de les seleccions. Després, ja amb la plantilla al complet. El seu discurs, llarg i serè, va durar 32 minuts en què va tenir temps per respondre fins a 25 qüestions. «La pressió és ara per mi i l’staff, no per als jugadors», ha reconegut el nou entrenador del Barça.

Ha reclamat l’ajuda del públic («és un derbi, necessitem l’afició») i la força que proporcionen els jugadors de la casa, especialment en un moment tan delicat. «Quan les coses van malament, estiren el carro. Els jugadors també es troben malament i volen canviar. Volen recuperar sensacions i guanyar. Siguin joves o veterans, tots som al mateix barco. És difícil ser jugador del Barça», ha comentat Xavi

«Aquest positivisme i il·lusió que s’ha generat al voltant del club l’hem de tornar amb resultats a partir de demà»

Xavi, tècnic del Barça

«Aquest positivisme i il·lusió que s’ha generat al voltant del club l’hem de tornar amb resultats a partir de demà», ha dit Xavi advertint sobre la «riquesa tàctica» que desprèn el «treballat Espanyol de Vicente Moreno». Tot i que el Barça, que és novè a la Lliga, no pot cometre més errors. «A casa ha de ser com un fortí. Juguem un derbi i no es pot fallar», ha recalcat.

El concepte clau del seu Barça el té clar. Hi ha principis que resulten innegociables per al nou entrenador. «Volem jugar bé, crear ocasions en atac, no especular, pressionar una mica, jugar a camp contrari... Així és més fàcil arribar al resultat. No podem fallar, tenim urgències. Però sense pressionar els jugadors. Ja els he dit que la pressió és ara per mi, no per ells. Estem reiniciant un projecte, volem que es vegi la nostra idea de joc».

Sense Ansu Fati, sense Dembélé, sense davanters...

El problema és que, com ja li passava a Koeman, Xavi no té els recursos necessaris per plantejar aquest model de joc, sustentat en el joc dels extrems. «No tenim Ansu, no tenim Dembélé, no tenim Martin», ha dit en al·lusió a Braithwaite. Ni tampoc el Kun Agüero. «Encara no tinc decidit l’onze, però haurem de fer servir gent jove, ja estan preparats. Ho vam veure en el partit del Barça B», ha indicat el tècnic.

«Pot ser que hi hagi alguna sorpresa», ha revelat l’entrenador, que continua fent voltes a l’onze amb què debutarà a la banqueta del Camp Nou, lligat de mans com està per la falta d’alternatives en atac. Per això ha volgut ser comprensiu amb Luuk de Jong («tots comencen de zero, tots han de ser importants», ha dit sobre el neerlandès), a més d’exhibir la seva esperança amb Coutinho.

«Coutinho pot ser molt important per a l’equip i el club. Té talent. Ell s’ha de retrobar amb si mateix»

Xavi, tècnic del Barça

«Ha de recuperar la confiança. És un jugador que pot ser molt important per a l’equip i el club. Té talent. S’ha de retrobar. Tindrà oportunitats perquè és un futbolista que m’agrada personalment. Per talent no serà, perquè el té», ha dit Xavi sobre el brasiler, a qui ha instat a recobrar «la confiança perduda» després de mesos de sentir-se fins i tot un estrany per a ell mateix. «S’ha de retrobar ell mateix».

«No he hagut de ser cap sergent ni gens. És una qüestió més d’ordre que de disciplina», ha afegit a propòsit del famós codi de conducta que ha instaurat al vestidor del Barça. «S’ha de seguir amb aquest ordre. Quan l’he tingut, tant com a jugador i ara com entrenador a l’Al-Sadd, les coses han funcionat. Som una pinya, som una família. Se li ha donat molta importància a les normes, però no en tenen. És un tema d’ordre, no fa falta cridar ni ser cap sergent», ha remarcat l’entrenador.

«Va ser una decisió entre tots. El president m’ho va comentar, jo m’ho vaig pensar i es va fer. Dani Alves ens sumarà en tot. És un tio positiu, guanyador, que transmet caràcter, té ànima»

Xavi, tècnic del Barça

En aquest sentit ha volgut valorar molt positivament el retorn de Dani Alves. «Va ser una decisió entre tots. El president m’ho va comentar, jo m’ho vaig pensar i es va fer. Dani ens sumarà en tot. És un tio positiu, guanyador, que transmet caràcter, té ànima. No l’hem fitxat d’avui per demà sinó que hem vist els seus últims partits. És un futbolista espectacular, en el terreny associatiu un dels millors. Ens sumarà en tot», ha indicat Xavi.

«Hem sigut molt pesats»

Després, l’entrenador ha reconegut que ha aprofitat aquests dies previs a la visita de l’Espanyol per instaurar el seu mètode al Camp Nou. «Hem sigut molt pesats amb el grup. Hem donat molt la murga. Hem sigut pesats amb què volem en defensa, en atac, individualment, col·lectivament i per línies. Espero que demà ja es puguin veure coses, tant en el joc de l’equip com en el tema tàctic i psicològic, però som conscients que som aquí per treure resultats».

«Som el Barça, hem d’estar lluitant per tots els títols, tot i que sabem que no comencem de zero. Vull traslladar aquesta energia positiva»

Xavi, tècnic del Barça

D’aquí la necessitat de guanyar l’Espanyol per arrencar de manera segura el nou projecte. «Estic tranquil, soc molt positiu, estic content i il·lusionat. Menys nerviós que quan era futbolista. El més difícil és ser futbolista, vull transmetre la meva idea als jugadors. Les sensacions són bones. Vull que estiguin feliços», ha dit restant tota mena de pressió «als joves».

Notícies relacionades

Però amb un discurs, en tot moment, ple d’ambició. «Som el Barça, hem d’estar lluitant per tots els títols, tot i que sabem que no comencem de zero. Vull traslladar aquesta energia positiva. No estem en la posició que mereix el Barça, ha d’estar dalt lluitant pel títol i classificat per a la següent fase de la Champions», ha recordat Xavi.

«Sent culer em deixaré la vida perquè això funcioni. Ens devem a molta gent i no els podem fallar»

Xavi, tècnic del Barça

Va apel·lar llavors al que és. I al que sempre ha sigut. «Soc culer. Ara és a mi a qui toca decidir. Soc aquí per prendre decisions. Crec que anirem bé. Ho donaré tot perquè vagi bé. Jo soc del Barça, vull que funcioni. Sent culer em deixaré la vida perquè això funcioni. Ens devem a molta gent i no els podem fallar. No es pot fallar en els valors, el respecte, l’esforç, el treball i el sacrifici. En això no. El públic ha d’estar molt orgullós de l’equip fins i tot quan no guanyem».