UNA CONSTRUCCIÓ FARAÒNICA

El Bernabéu s’obre al futur

  • El Madrid torna a jugar al seu estadi després d’un any i mig d’‘exili’ a Valdebebas

  • Tot i que les obres són patents, ja s’entreveuen els elements que dotaran la instal·lació d’una enorme polivalència i multiplicaran els ingressos

El Bernabéu s’obre al futur

RMCF

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Poc podia imaginar l’afició merengue que el gol de Mariano al Barça amb què assaltava el liderat de la Lliga l’1 de març del 2020 seria l’últim que celebrarien al Bernabéu en molt temps. La pandèmia ho va aturar tot, inclòs el futbol, i quan la pilota va tornar a rodar va ser sense públic, cosa que el Madrid va aprofitar per fer una accelerada a les obres de remodelació de l’estadi. Després de 560 dies jugant a la ciutat esportiva de Valdebebas, i coincidint amb la tornada del públic, el Bernabéu torna aquest diumenge a acollir un partit del Madrid, com llavors líder i igual que llavors sense Kylian Mbappé. S’ha acabat jugar al camp d’entrenament, com va denunciar Jürgen Klopp, tot i que el Celta jugarà en un estadi en obres.

Malgrat el temps guanyat (es preveia acabar l’estiu del 2023), la faraònica construcció, en mans de FCC, encara veu lluny el final. «Estarà acabada a la tardor o finals de l’any que ve», va anunciar Florentino Pérez el mes d’abril passat. El 14 de desembre del 2022, 75è aniversari de la inauguració del Bernabéu, podria ser una bona data per estrenar-lo, tot i que coincideix amb el Mundial de Qatar.

La Lliga va concedir al club blanc jugar les tres primeres jornades com a visitant per guanyar temps i que l’estadi pogués acollir un partit de futbol amb espectadors, una cosa que fa un mes, amb grues creuant el cel, bigues i cintres amunt i avall i retroexcavadores treballant on un dia hi va haver gespa, semblava impossible.

La gespa, des de dilluns

Però en els últims dies el paisatge ha canviat. S’han reposat 5.000 butaques destruïdes durant l’obra i, després de retirar la maquinària pesada, dilluns es va col·locar la gespa (del parc natural de Monfragüe, com el del Camp Nou), que serà substituïda a l’estiu per les planxes de gespa retràctils que es guardaran una sobre l’altra en una cova de 35 metres sota un lateral. Aquest és un dels elements estrella de la remodelació, ja que permetrà al coliseu allotjar tota mena d’esdeveniments, juntmanet amb el túnel logístic que dotarà la instal·lació d’una enorme polivalència i el sostre retràctil (desplegable en 15 minuts) que els assistents podran començar a imaginar veient les noves cintres que creuen el cel del coliseu blanc.

De moment, però, el que es trobaran els espectadors i telespectadors (i els obrers que el club ha convidat a assistir al partit) seran unes lones blaves cobrint la major part de l’anell inferior. El públic (tan sols uns 22.500 espectadors, per la restricció d’aforament i l’anul·lació de grades) estarà ubicat principalment al segon i tercer amfiteatre. Nou portes han quedat anul·lades per les obres, per la qual cosa més d’un necessitarà ajuda per arribar a la seva localitat. Transitaran les noves torres d’accés, ara visibles des de l’exterior però que quedaran cobertes per la pell d’acer que caracteritzarà l’estadi una vegada acabat. Les obres seran evidents, però relativament poc incòmodes.

Per motius de seguretat, des de dijous l’obra està aturada i només es treballa en aquells aspectes relacionats amb el dia del partit: adequació dels accessos, retirada de runa i material d’obra, neteja... I així haurà d’avançar l’obra a partir d’ara: amb aturades cada vegada que el Madrid disputi un partit com a local.

Homenatge a Lorenzo Sanz

«Venim d’un temps molt dur per culpa de la pandèmia –va assenyalar Florentino dimecres a la presentació de Camavinga, a Valdebebas–. L’1 de març del 2020 va ser l’última vegada que vam poder estar junts i és emocionant dir que el futbol torna al Bernabéu després de moments tan durs i estranys». Precisament la Covid va acabar amb la vida de Lorenzo Sanz, expresident blanc que Florentino va derrotar a les urnes amb la carta de Figo, i que mantenia una bona relació amb el successor. 

Notícies relacionades

Sanz serà homenatjat aquest diumenge a l’estadi on sent petit va treballar amb la seva mare venent aigua. Un escenari aquell molt diferent al que somia Florentino des que va iniciar la seva segona etapa a la presidència. «L’estadi més modern del món», sol insistir, amb activitat pràcticament cada dia de l’any, capaç de generar 150 milions més l’any (els ingressos d’explotació són ara de 180) a través de concerts, competicions d’altres esports (¿el mateix Madrid de bàsquet?), esdeveniments, eSports, restauració i les millores de la botiga, el museu i el Tour del Bernabéu.

725 milions a pagar fins al 2049

Les obres van ser pressupostades inicialment en 575 milions, incrementats després fins a 725. El club va obtenir un crèdit que començarà a pagar el 2023, quan la remodelació ja estigui suposadament donant beneficis (si la pandèmia ho permet). Fins al 2049 haurà de tornar 37 milions anuals, un xollo comparat amb els 150 milions extra que es pretenen obtenir. «No tindrà cap impacte en el model esportiu», assegura Florentino, l’altre somni del qual continua sent Mbappé.