El Brasil derrota 1-0 el Perú i és el primer finalista de la Copa Amèrica

• A l’equip que dirigeix Tite li va costar més del compte vèncer un rival que havia esclafat per quatre gols en la primera tanda del torneig. L’altre finalista sortirà del partit d’aquest dimarts entre l’Argentina de Leo Messi i Colòmbia

El Brasil derrota 1-0 el Perú i és el primer finalista de la Copa Amèrica

Andre Coelho

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil és el primer i previsible finalista de la Copa Amèrica que ha organitzat a empentes i rodolons. Va derrotar, no sense uns quants ensurts, el Perú, per 1-0 a l’estadi Nilton Santos de Rio de Janeiro. Dissabte vinent espera el guanyador d’Argentina-Colòmbia. Una final entre brasilers i argentins, és a dir, entre Neymar i Leo Messi, donarà al certamen un tancament d’emocions que ha estat absent en la majoria dels partits. Si es tenen en compte els antecedents, l’equip que condueix Tite preferiria els ‘cafeters’, no només perquè els va vèncer en el primer tram del campionat: la selecció celeste i blanca sempre representa un perill més gran i impredictible. I més si hi juga el millor de tots.

Els pentacampions mundials van ser amplis dominadors durant la primera etapa. Abans d’arribar a la meitat de la primera hora, el porter peruà Pedro Gallese va impedir en quatre oportunitats clares que els locals obrissin el marcador. Casemiro, Neymar, dues vegades, i després Richarlison, es van quedar amb el crit de gol escanyat. El Brasil havia guanyat el Perú per quatre gols de diferència en la primera ronda de la Copa. Aquesta vegada, els pupils de l’entrenador argentí, Ricardo Gareca, van mirar de reduir danys i van complir amb eficàcia la seva comesa fins al minut 36. Neymar va trepitjar l’àrea. L’esperaven dos defensors. Passar entre Callens i Ramos semblava una cosa impossible, excepte per a un jugador de la talla de l’astre del PSG. El deu ho va fer a través d’un túnel al primer dels defenses i va quedar en posició immillorable per assistir Lucas Paquetá. L’atacant de l’Olympique de Lió no va perdonar.

 A partir d’aquell moment, va començar a jugar-se un altre partit. El Perú es va veure obligat a avançar-se al terreny. A força de voluntat, va posar en un compromís Ederson en diverses ocasions. Li va faltar, no obstant, un protagonisme més gran de la seva principal figura, Gianluca Lapadula, per arribar a l’empat. La ‘canarinha’ ja no va tenir les facilitats inicials. Neymar va deixar de ser el centre de gravitació de la selecció verda i groga.

Tite va prendre precaucions per frenar l’avançada del rival i va ubicar al camp Everton Ribeiro, en lloc d’Everton. Als 81 minuts, els peruans van tenir la seva oportunitat més clara. Yoshimar Yotún va centrar des de l’esquerra. Callens va saltar entre els experimentats defensors, Marquinhos i Thiago Silva, i va tocar la pilota amb el cap sol, amb la porteria buida, perquè Ederson havia sortit malament a interceptar la pilota.

Tite va intentar en els últims minuts aprofitar els espais buits que deixaven les avançades del Perú. Vinícius Júnior va ocupar el lloc de Richarlison. Militão va sortir per Renan Lodi. Aquestes variants no van modificar la situació. El Perú va continuar pressionant. Li va faltar l’estocada decisiva. Malgrat l’angoixa, els amfitrions són merescuts finalistes.

L’altra semifinal

Notícies relacionades

Els brasilers coneixeran aquest dimarts el nom del seu contendent. «Volem guanyar i arribar a la final. Són evidents les ganes d’aquests jugadors. Ells estan concentrats, tots tenim una il·lusió bàrbara», va dir l’entrenador de la selecció argentina, Lionel Scaloni. Al seu criteri, l’equip ja ha complert l’objectiu fixat d’almenys arribar a la semifinal. Aquest horitzó no es correspon amb les exigències de la premsa i els seguidors: volen la Copa, i creuen que aquesta vegada hi ha raons per pensar que és possible, tenint en compte el nivell que ha mostrat el seu principal espasa, Messi. Si hi ha res que no vulguin ni Scaloni ni els jugadors és una definició per penals amb els colombians. «Si això passa, tant de bo que les coses surtin bé per a nosaltres».

A diferència d’altres certàmens, en aquestes hores es viu un clima d’excepcional unanimitat al voltant de Messi: els programes esportius asseguren que mai se l’havia vist tan bé i compromès. Tot i que aquestes impressions no s’ajusten a la realitat (no és necessàriament el millor Messi amb la samarreta celeste i blanca), el que s’imposa és un discurs elogiós sense fissures al parlar de l’astre del FC Barcelona. Tot pot acabar-se si l’Argentina no arriba a la final o és derrotada pel Brasil dissabte vinent.