Olimpíada 2020

Els espectadors dels Jocs de Tòquio es queden sense festa

  • El públic no podrà «expressar suport verbal», demanar autògrafs ni beure alcohol

Els espectadors dels Jocs de Tòquio es queden sense festa
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sense alcohol, sense abraçades, sense alegria i sense autògrafs. Els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio van revelar aquest dimecres noves regles anti-Covid molt estrictes per als espectadors de l’esdeveniment, a falta d’un mes per a la cerimònia d’obertura. La presidenta del comitè organitzador, Seiko Hashimoto, va declarar que «l’ambient festiu s’haurà de suprimir perquè els Jocs siguin segurs» i va reconèixer que caldrà ser «creatius» per fomentar un entorn positiu malgrat tot.

Els alts càrrecs olímpics van decidir dilluns permetre un màxim de 10.000 espectadors locals per lloc, però Hashimoto els va advertir que no s’esperin un esdeveniment semblant a l’Eurocopa, per exemple. «A Europa, els llocs són plens de celebracions», va afirmar. «Desgraciadament, és possible que no puguem fer el mateix». Al Japó, els espectadors hauran de complir requisits anti-Covid per entrar a les seus olímpiques.

A qualsevol persona que tingui una temperatura corporal superior a 37,5 graus durant dos controls se li negarà l’entrada, igual que a qualsevol persona que tussi o no porti mascareta. Si es rebutja l’entrada no hi haurà reembors. Una vegada a l’interior, els espectadors podran aplaudir, però no tindran dret a animar els atletes ni entrar en contacte directe amb altres espectadors» i se’ls recomanarà que se’n vagin just quan acabin les competicions.

Sense autògrafs ni alcohol

També estarà prohibit demanar autògrafs als atletes o «donar suport verbal», agitar una tovallola o participar en «qualsevol forma d’aclamació que pugui donar peu a una multitud».

Als Jocs Olímpics, els espectadors hauran de prescindir de l’alcohol, que està permès en altres esdeveniments esportius que se celebren actualment al Japó. Això es va decidir «per atenuar, en la mesura possible, les preocupacions de la ciutadania», va explicar la presidenta de Tòquio el 2020. L’oposició interna als Jocs sembla que s’ha matisat en les últimes setmanes, però, tot i així, aproximadament la meitat del públic del Japó no vol que se celebrin d’aquí a quatre setmanes, segons les enquestes. «La gent pot sentir alegria al cor, però no pot fer soroll i ha d’evitar les multituds», va dir la presidenta. «Ens estem esforçant molt per trobar una nova manera de celebrar», va afegir. Segons ella, els Jocs de Tòquio ressaltaran els «veritables valors» de l’esdeveniment olímpic.

Per Hashimoto, les restriccions són una oportunitat per transcendir la pompa que acompanya els Jocs i centrar-se en l’esport. En els últims anys «els Jocs convidaven a un entusiasme extrem, però a causa d’això, el significat i els valors originals... No es transmetien completament», va declarar a la premsa. «Aquesta vegada, crec que s’aborden els veritables valors dels Jocs Olímpics i Paralímpics», va afirmar.

Hashimoto, set vegades olímpica, va competir als Jocs d’estiu i hivern en patinatge de velocitat i com a ciclista de pista. Va assumir el càrrec després que el seu predecessor, l’exprimer ministre Yoshiro Mori, dimitís acusat de sexisme després de declarar que les dones parlen massa a les reunions.

Notícies relacionades

Hashimoto nega que les dificultats de Tòquio 2020 desanimin a futurs amfitrions. «Ho veig com una oportunitat per presentar l’essència dels Jocs Olímpics i Paralímpics i per canviar el format dels Jocs», va dir.

Aquests Jocs seran diferents de tots els anteriors. Els aficionats estrangers no hi podran assistir i els atletes es mantindran allunyats del públic. Els esportistes han hagut de viatjar sense familiars i els espectadors estaran limitats a 10.000 persones. Els atletes se sotmeten a dures restriccions que inclouen tests diaris i la prohibició de viatjar, excepte entre les seus i la Vila Olímpica.