ESLOVÀQUIA 0 – 5 ESPANYA

Espanya es banya en cava amb una golejada i passa a vuitens

Espanya es banya en cava amb una golejada i passa a vuitens

Amb aquest triomf, la selecció es classifica per als vuitens de final com a segona de grup i es veurà les cares davant Croàcia

6
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Espanya es va despertar amb una golejada reparadora que li va permetre somriure, i prepara el viatge dilluns cap a Copenhaguen on es mesurarà, com a segona de grup, amb Croàcia dilluns en els vuitens de final de l’Eurocopa, un torneig que es resisteix a abandonar. El gol de Claesson, el davanter suec, en el temps afegit li va treure el primer lloc perquè va esquivar la Polònia de Lewandowski (3-2).

Però després de dos partits frustrants, va posar mà Luis Enrique en la selecció i li va sortir de meravella. Valent com és, va introduir fins a quatre canvis (Azpilicueta per Llorente, Èric García per Pau Torres, Busquets, el canvi de veritat, per Rodri, i Sarabia per Dani Olmo) per reactivar un grup que estava deprimit. De sobte, i malgrat fallar un penal, va poder destapar el tècnic una selecció que necessitava alguna cosa així. Que corregués el cava i botés el públic de La Cartuja. Beneït futbol.

Malgrat tot, una tarda tranquil·la. Amb mal inici (va fallar el penal de cada dia), però sentint-se feliç al voltant de la pilota, amb Busquets teixint societats plenes de complicitat amb Pedri i Koke, Morata va acabar sent substituït, amb La Cartuja posada dreta, aplaudint-lo. Fins i tot el davanter va acabar aplaudint els aficionats. Una tarda de reconciliació, bevent cava sense parar i un estadi cridant cada passada amb ‘olès’ com si fos a l’Albero de La Maestranza.

Revolució de Luis Enrique

Tenia l’Espanya de Luis Enrique un enganyós aire tràgic. O, potser, seria més adequat remarcar l’Espanya de Morata, un davanter que transmet pessimisme en cada una de les seves accions, per molt que ell es resisteixi a claudicar. Va jugar bé al voltant de la porteria, amb intel·ligència, generant espais, obrint passadissos exteriors perquè Gerard Moreno, ancorat a la banda esquerra, i Sarabia, una altra de les novetats de la selecció, galopés des de la dreta.

En la revolució de Luis Enrique només la porteria es va mantenir al marge. Va alterar el 50% de la defensa col·locant Azpilicueta a la banda dreta, situant Èric García com a central destre i desplaçant Laporte al seu rol natural a l’esquerra, amb l’intocable Jordi Alba. Va tornar Busquets i amb ell va retornar la pressió, l’ordre, el criteri i, sobretot, la intel·ligència per liderar un equip torturat per la pressió. Amb Busi, tot fluïa. I fins i tot Pedri vivia millor, mentre Gerard Moreno, davanter afilat, dinàmic i, especialment agosarat, es movia pel costat esquerre de l’atac. Semblava que Gerard flotava. I amb Azpilicueta percudint amb menys intensitat que Marcos Llorente, un sorprenent suplent, però amb molt més perill per l’ala dreta.

Espanya jugava bé. No costa res dir-ho. Però igual de bé que jugava igual de malament rematava. I això que el partit se li va posar amb aire a favor, en teoria, sota el sol abrasador que fonia l’asfalt que envolta La Cartuja, un estadi deshabitat enmig del no-res, lluny del cor de Sevilla, a l’altre costat del riu Guadalquivir. Cremava l’asfalt i perjudicava, encara més, la indigna herba d’un camp indigne per a un torneig així. Jugava Espanya a casa seva i quan va obrir la seva porta estava feta un caos.

A Luis Enrique tot li va funcionar a la perfecció , li va sortir bé el profund canvi que va emprendre a ‘la Roja’ vestida de blanc. El més proper al Madrid que veurà el madridisme en l’univers de l’asturià. Va tocar la defensa, va mantenir el centre del camp, tot i que era tot diferent amb Busquets, i va modificar la davantera. I Espanya, no costa res dir-ho, continuava jugant bé, enemistada, com sempre, amb el gol.

Un altre penal fallat

És una enemistat tan antiga que s’entossudeix a demostrar-la a cada partit, diria que a cada minut. De nou, un altre penal a favor d’Espanya. De nou, un altre penal fallat per Espanya. Davant Polònia, va fallar Gerard Moreno. Davant Eslovàquia, va fallar Morata, convertint Dubravka en l’heroi del seu país. No sabia el veterà porter del Newcastle (32 anys) que poc després seria algú maleït. 

Després del penal, la selecció de Luis Enrique va desaprofitar dues ocasions. Pedri li va donar un gol a Sarabia. Però es va equivocar en la rematada final. Azpilicueta li va regalar un gol a Pedri (amo d’accions tècniques que van aixecar gestos d’admiració a la grada sevillana), tot i que després el canari ni tan sols va impactar la pilota. Tot passava a l’àrea petita eslovaca, l’escenari del crim esportiu de Dubravka. Vist això, o sigui que Espanya era incapaç d’embocar les oportunitats, el porter eslovac es va transformar en el golejador de ‘la Roja’.

Més que un porter va semblar un pivot de bàsquet picant de mans la pilota a la cistella. Però no era ni la zona ni l’esport que li tocava fer, per la qual cosa aquest autogol el va enfonsar de tal manera que va desaparèixer del partit. Es va enfonsar, empassat per aquesta lamentable errada transformada en una estàtua de cera en el 0-2 quan Gerard Moreno, amb una fe indestructible, es va obstinar per una pilota que no tenia cap sentit fins que va assistir amb una precisa centrada perquè el ‘francès Laporte’ rematés de cap el gol de la tranquil·litat.

L’alleujament del gol

Llavors, Luis Enrique va embogir, va mirar cap a la grada i va festejar aquest gol com qui obre joiós una ampolla de cava, vessant el líquid per tot el país. En temps de misèria, si no marques un gol, que te’l regalin és tot un tresor. Tot i que el tècnic, amb una alineació molt més racional (un lateral dret, Azpilicueta, fent de lateral, un central dret, Èric García, en el seu vestit habitual, un central esquerrà, Laporte, amb la seva disfressa de sempre), va aconseguir cohesionar a una selecció entorn de la majestuosa figura de Busquets, l’última relíquia del que va arribar a ser un dia aquesta Espanya.

Per una tarda, una assolellada tarda andalusa, la selecció va tenir un dibuix racional fins i tot en les seves imperfeccions (no remata amb encert) i amb valuoses ajudes alienes (Eslovàquia va ser una amiga), va demostrar que està en l’inici d’un projecte de regeneració. Però no volia anar-se’n tan aviat a casa deixant, a més, golassos (excel·lent en l’origen, toc, control, profunditat i definició en el 0-3 de Sarabia) per a l’esperança o aquest sublim cop de taló, 60 segons després d’entrar en el camp, de Ferran Torres. Desenfrenada com estava, demanava més i més cava incapaç d’acabar la festa que, ja des de la pissarra, havia dissenyat Luis Enrique, valent i atrevit en les seves conviccions. Contents tots, tècnic i jugadors, perquè es van retrobar amb el que volen ser: una selecció reconeixible, que fa de la pressió defensiva un art, capaç d’aparèixer en gran en el moment de més tensió del torneig. No volien gols. Doncs en van deixar cinc, la golejada de l’Eurocopa. I dilluns l’espera Croàcia a Dinamarca.

FITXA DEL PARTIT Espanya: Unai Simón (6), Azpilicueta (7), Èric García (6), Laporte (7), Jordi Alba (6), Koke (8), Busquets (9), Pedri (7), Sarabia (8), Morata (5) i Gerard Moreno (7).

Entrenador: Luis Enrique Martínez (8).

Canvis: Ferran Torres (7) per Morata (m. 66); Thiago (6) per Busquets (m. 71); Pau Torres (6) per Èric García (m. 71); Adama (5) per Gerard Moreno (m. 77); Oyárzabal (5) per Azpilicueta (m. 77).

Eslovàquia: Dubravka (3), Pekarik (4), Satka (4), Skriniar (5), Hubocan (4), Kucka (4), Hromada (4), Haraslín (4), Mak (4), Hamsik (4) i Duda (6).

Entrenador: Stefan Tarkovic (3).

Canvis: Duris (4) per Duda (m. 46); Lobotka (4) per Hromada (m. 46); Weiss (s. q.) per Mak (m. 69), Suslov (s. q.) per Haraslin (m. 69); Benes (s. q.) per Hamsi.

Gols:: 0-1 (m. 31), Dubravka (en pròpia porteria); 0-2 (m. 45 + 3), Laporte; 0-3 (m. 56), Sarabia; 0-4 (m. 67), Ferran Torres; 0-5 (m. 71), Kucka (pp).

Àrbitre: Björn Kuipers (6), neerlandès.

Targetes grogues: Duda (m. 13), Busquets (m. 40), Jordi Alba (m. 60), Skriniar (m. 90). 

Notícies relacionades

Estadi: La Cartuja

Espectadors: 12.580 

Actualitzar

Fa 1035 dies

Hasta aquí la narración del Eslovaquia - España. En breves instantes podréis leer la crónica del encuentro. Gracias por seguirlo con nosotros y hasta la próxima.

Fa 1035 dies

¡FINAL! España se clasifica para octavos como segunda de grupo.

Fa 1035 dies

GOL DE SUECIA. España se queda sin la primera plaza.

Fa 1035 dies

MIN 90. Se añaden cuatro minutos.

Fa 1035 dies

MIN 88. Lo intenta Oyarzabal con un disparo desde interior del área que termina marchándose fuera.

Fa 1035 dies

MIN 86. Buen balón de Thiago que no logra rematar Pedri.

Fa 1035 dies

MIN 84. Disparo de Sarabia desde la frontal que se va a las nubes.

Fa 1035 dies

SEGUNDO GOL DE POLONIA. EMPATA LEWANDOVSKI. Ahora mismo, España sería primera de grupo.

Fa 1035 dies

MIN 81. Presión increíble de Pedri, que la acaba robando en el área rival. Al final, terminó por los suelos pero el colegiado entendió que no había penalti.

Fa 1035 dies

MIN 80. Primera gran jugada de Traoré. Se fue de varios, centró desde la línea de gol pero no llegó nadie. En la siguiente jugada, a punto estuvo de marcar Oyarzabal a pase de Alba.

Fa 1035 dies

MIN 78. Pase filtrado de Thiago que se va largo. Pide perdón el centrocampista.

Fa 1035 dies

MIN 75. Más cambios. Entran Oyarzabal y Adama Traoré por Gerard Moreno y Azpilicueta.

Fa 1035 dies

MIN 75. Fuerza el saque de banda Jordi Alba tras no encontrar hueco para el centro.

Fa 1035 dies

MIN 72. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Otro que llega y besa el santo. Tanto de Pau Torres para la manita.

Fa 1035 dies

MIN 68. Cambios en España. Entran Pau Torres y Thiago Alcántara. Se retiran Busquets y Eric García.

Fa 1035 dies

MIN 66. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Golazo de la selección iniciado con un pase filtrado de Pedri para Sarabia y que acaba con un tanto de tacón de Ferrán Torres.

Fa 1035 dies

MIN 65. Centro de Azpilicueta que acaba en córner.

Fa 1035 dies

MIN 64. Cambio de Luis Enrique. Se retira Morata enfadado y ovacionado, entra Ferrán Torres.

Fa 1035 dies

MIN 63. Buena jugada entre Sarabia y Azpilicueta y centro del jugador del Chelsea que no llega a rematar Morata.

Fa 1035 dies

MIN 62. Calientan Adama Traoré y Oyarzabal. Y los aficionados de La Cartuja demandan minutos de Adama.

Fa 1035 dies

MIN 60. Momento ahora para la posesión de Eslovaquia.

Fa 1035 dies

RECORTA DISTANCIAS POLONIA. GOL DE LEWANDOSKI. Un tanto más de Polonia le daría el liderato a España.

Fa 1035 dies

ANOTA EL SEGUNDO SUECIA. Se esfuman las opciones de liderato, que llegaría con un empate de Polonia ante Suecia.

Fa 1035 dies

MIN 55. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Llega el tanto de la tranquila, triangulación global y centro de Alba que Sarabia envía al fondo de la red.

Fa 1035 dies

MIN 53. Luis Enrique pide a los suyos que presionen tras la pérdida.

Fa 1035 dies

MIN 52. La toca España con calma en el centro del campo.

Fa 1035 dies

MIN 50. Calientan Pau Torres y Ferrán.

Fa 1035 dies

MIN 48. Primera aproximación de Eslovaquia que acaban solventando entre Laporte y Unai Simón.

Fa 1035 dies

MIN 47. Disparo de Duris desde la frontal que desvía la defensa. Se defiende bien ahora España ante una Eslovaquia que toma la iniciativa.

Fa 1035 dies

¡Arranca la segunda mitad! Lo hace con un doble cambio en Eslovaqui. Entran Lobotka y Duris por Duda y Hromada.

Fa 1035 dies

¡DESCANSO! Ahora mismo, España pasaría a octavos como segunda de grupo.

Fa 1035 dies

MIN 45 + 2. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Tanto para la mente, tanto para la confianza. Laporte anota el segundo de cabeza tras centro de Gerard Moreno, que había sido asistido por Pedri.

Fa 1035 dies

MIN 45 + 2. Gran centro de Sarabia que la denfensa envía a córner. No llegó al remate Morata.

Fa 1035 dies

MIN 45 + 1. Disparo de Gerard Moreno a las manos del guardameta esloveno. Le botó demasiado el esférico al delantero del Villarreal.

Fa 1035 dies

MIN 45. Se añaden cuatro minutos.

Fa 1035 dies

MIN 43. Aplausos en la Cartuja ante una España que la toca sin intención.

Fa 1035 dies

MIN 41. Quería romper líneas Jordi Alba pero la defensa adivina su intención.

Fa 1035 dies

MIN 38. Dura falta de Haraslín sobre Pedri que no señala el colegiado, que presta atención a la siguiente entrada de Busquets. Balón para Eslovaquia.

Fa 1035 dies

MIN 37. Intesidad de Luis Enrique en la banda, que pide más verticalidad y ritmo a los suyos.

Fa 1035 dies

MIN 35. ¡LA TIENE ESLOVAQUIA! Mano a mano que se va fuera. Y que estaba invalidado por fuera de juego.

Fa 1035 dies

MIN 34. Buena ocasión de España. Transición rápida, centro de Sarabia al que no llega Morata, que no ha creído que su compañero iba a llegar a ese balón.

Fa 1035 dies

MIN 29. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Disparo de Sarabia a la madera y gol en propia portería del guardameta esloveno.

Fa 1035 dies

MIN 27. Falta a favor de Eslovaquia. Se queja Koke que entiende que no hay hecho nada.

Fa 1035 dies

MIN 26. Se reanuda el partido.

Fa 1035 dies

MIN 25. Pausa para la hidratación.

Fa 1035 dies

MIN 24. Otro córner para España.

Fa 1035 dies

MIN 23. ¡LA TIENE ESPAÑA! Disparo desde la frontal de Morata que el guardameta envía a córner.

Fa 1035 dies

MIN 20. Sigue el asedio de España. Centro de Pedri que despeja la defensa.

Fa 1035 dies

MIN 19. ¡OTRA PARA LA ROJA! Centro de Azpilicueta que no llega a tocar Pedri por poco.

Fa 1035 dies

MIN 18. ¡LA TIENE ESPAÑA! Centro magnífico de Pedri que no logra rematar bien Sarabia.

Fa 1035 dies

MIN 16. Insiste España con varias triangulaciones ante una Eslovaquia muy cerrada.

Fa 1035 dies

HISTÓRICO. Por primera vez en TODA la HISTORIA España falla CINCO penaltis consecutivos:

> Sergio Ramos

> Sergio Ramos

> Abel Ruiz

> Gerard Moreno

> Álvaro Morata

Fa 1035 dies

MIN 14. Córner a favor de España. El primero del partido.

Fa 1035 dies

MIN 12. Busquets se tira al suelo después de un pique con un rival.

Fa 1035 dies

MIN 11. Luis Enrique pide a la afición que anime. España vuelve a fallar desde los once metros.

Fa 1035 dies

MIN 11. ¡LO FALLA MORATA!

Fa 1035 dies

MIN 10. ¡PENALTI A FAVOR DE ESPAÑA!

Fa 1035 dies

MIN 10. El colegiado se acerca al monitor para ver si hay penalti.

Fa 1035 dies

MIN 9. Entra el VAR para revisar si hay penalti sobre Koke.

Fa 1035 dies

MIN 8. Falta en ataque de Koke al intentar recuperar el esférico. Busquets pedía falta sobre Koke y parecía penalti.

Fa 1035 dies

MIN 7. Buen centro desde la derecha de Sarabia que atrapa el guardameta esloveno. No ha llegado al remate Morata.

Fa 1035 dies

MIN 6. Pérdida de Pedri en campo rival.

Fa 1035 dies

MIN 4. ¡PRIMERA PARA ESPAÑA! Diparo de Morata desde la izquierda que ataja el guardameta.

Fa 1035 dies

MIN 2. Presiona arriba España, que todavía no se ha hecho con el control del partido.

Fa 1035 dies

¡GOL DE SUECIA EN EL OTRO PARTIDO! Con este resultado, a España le valdría con el empate.

Fa 1035 dies

MIN 1. Hay tensión. Luis Enrique ya se levanta de su nevera para dar órdenes.

Fa 1035 dies

MIN 1. Primera posesión para España. Y primer balón en busca de Morata que acaba en saque de puerta para Eslovaquia.

Fa 1035 dies

¡Arranca el partido!

Fa 1035 dies

Momento para los himnos. Primero, el de Eslovaquia.

Fa 1035 dies

¡Saltan los protagonistas al césped de la Cartuja!

Fa 1035 dies

Suecia, primera de grupo, se enfrenta a Polonia en un duelo que podría poner las cosas difíciles a España. Si Polonia gana, España caería eliminada si no hace los deberes.

Fa 1035 dies

¡15 minutos para que arranque el partido!

Fa 1035 dies

Tarkovic, seleccionador de Eslovaquia: "España sigue siendo el gran favorito. La situación en el grupo es la que es, todo puede pasar. Está muy abierto. Nosotros llegamos a la Eurocopa sabiendo que queríamos jugar buenos partidos y eso lo hemos hecho. España tiene jugadores de primer nivel y mucha plantilla, con futbolistas que actúan en las mejores ligas europeas. El regreso de Busquets creo que les tranquilizará"

Fa 1035 dies

TODO O NADA

Tras caer en octavos en la Eurocopa de 2016, España se juega su futuro y no se queda fuera en fase de grupos desde 2004

Fa 1035 dies

Diego Llorente, que se ha quedado fuera de la convocatoria, confía en el equipo: "Lamentablemente todos no nos podemos vestir, pero estaré animando como uno más. Todos confiamos en todos y estamos convencidos de lo que tenemos que hacer"

Fa 1035 dies

MOMENTO DECISIVO

“Es a vida o muerte”, dijo Azpilicueta en la previa. España llega al tercer partido sin haber conseguido ganar todavía y habiendo marcado solo un gol, el de Morata ante Polonia. El grupo sigue por decidir. Suecia es líder con 4 puntos, Eslovaquia está con 3, España con 2 y Polonia con 1.

Fa 1035 dies

LA MALDICIÓN DEL BLANCO

Hoy España jugará con la segunda equipación, de blanco completo. De los últimos 10 partidos con esa equipación, la selección solo ha ganado dos partidos.

Fa 1035 dies

Debido al calor de Sevilla se ha pactado que habrá una pausa de hidratación por parte.

Fa 1035 dies

DATO PARA LA ESPERANZA

España nunca ha enlazado tres partidos sin ganar en Sevilla. ¿Podrá lograrlo Eslovaquia?

Fa 1035 dies

SIN DEBATE

Busquets sobre el seleccionador: "Estamos con Luis Enrique. Pero esto es fútbol y mandan los resultados. Discutirle es estar equivocados. Nos falta conseguir un buen resultado. Nos ha faltado una pizca de suerte"

Fa 1035 dies

POSIBLES RIVALES

  • Si España es primera se enfrentará a un tercer clasificado que saldrá del Grupo A, B, C o D, que sería Ucrania o República Checa. En ese caso jugaría los octavos el martes 29 de junio en Hampden Park, en Glasgow.

  • Si es segunda, en cambio, se enfrentaría a la segunda del Grupo D: Croacia. Ese partido se disputaría el lunes 28 de junio en el Parjen Stadium de Copenhague.

  • Si la 'Roja' queda tercera se enfrentaría a Bélgica. En ese caso, el partido se jugaría el domingo 27 de junio a las 21:00 en La Cartuja.

Fa 1035 dies

CALCULADORA

España se clasificará como primera o segunda si gana a Eslovaquia. Si no logra los tres puntos también puede ser tercera tanto empatando como perdiendo. Para lograr esa plaza depende de que Polonia no gane a Suecia. Si Polonia vence y no lo logra el conjunto de Luis Enrique, la 'Roja' caerá eliminada en la fase de grupos.

Fa 1035 dies

El holandés Kuipers será el encargado de arbitrar el encuentro.

Fa 1035 dies

Eslovaquia, por su parte, sale con: Dubravka; Pekarik, Satka, Skriniar, Hubocan; Kucka, Hromada; Haraslin, Hamsik, Mak y Duda.

Fa 1035 dies

CLAVES DEL PARTIDOPor Marcos López

Luis Enrique revoluciona 'La Roja'

1.- Pau Torres y Llorente, suplentes; Èric García y Azpilicueta, titulares. Cambia la estructura defensiva el seleccionador español. Coloca a Azpilicueta en el lateral derecho, dejando a Marcos Llorente en el banquillo. Y sitúa a Èric García en el eje de la zaga junto a Laporte, al que desplaza al flanco izquierdo. Pau Torres, el central del Villarreal, se queda inicialmente en el banquillo.

2.- Vuelve Busquets. Retorna al capitán al centro del campo tras perderse los dos primeros partidos por Covid. Juega Koke y Pedri, los dos socios en esa parcela junto a Rodri, el centrocampista del City, que retorna al banquillo ante la vuelta del azulgrana.

3.- Sarabia, junto a Morata y Gerard Moreno. La revolución de Luis Enrique afecta todas las líneas de la selección. Desde la defensa (aparecen Azpilicueta y Èric García) hasta el centro del campo (retorna Busquets) y el ataque donde aparece Sarabia en el lugar de Dani Olmo formando el ataque junto a Morata y Gerard Moreno.

Fa 1035 dies

¡Hasta cuatro cambios respecto al partido ante Polonia! Luis Enrique sienta a Marcos Llorente, Pau Torres, Rodri y Dani Olmo.

Fa 1035 dies

¡ONCES CONFIRMADOS!

España sale con: Unai Simón; Azpilicueta, Eric García, Laporte, Jordi Alba; Busquets, Koke, Pedri; Sarabia, Gerard Moreno y Morata.

Fa 1035 dies

Buenas tardes y bienvenidos a la narración en directo del Eslovaquia - España. El combinado nacional necesita al menos un empate para acceder a los octavos de final.

Carregar més

Temes:

Eurocopa 2021