«Vull ser campiona mundial»

‘Mà de pedra’: la història de la nena boliviana que s’obre pas a cops en la boxa

  • Gracce Flores, de 12 anys, boxeja des dels sis amb homes, en un país en el qual aquest esport és poc comú en dones

  • Espera que el temps passi per fer el salt al professionalisme

Mano de piedra, la niña boliviana que consagra la mitad de su vida al boxeo

Mano de piedra, la niña boliviana que consagra la mitad de su vida al boxeo / Martín Alipaz (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Als seus 12 anys, Gracce Flores ha consagrat la meitat de la seva vida a la boxa, una disciplina associada a Bolívia als homes. El somni d’aquesta jove púgil és fer el salt al professionalisme. «La boxa no és per a qualsevol» i «vull ser campiona mundial», defensa, amb la confiança en la mirada i el tarannà.

Aquesta passió la va descobrir fa sis anys, mentre a casa es veien pel·lícules de Sylvester Stallone i combats de la Ultimate Fighting Championship (UFC) i ella buscava imitar moviments i desafiar el seu pare, Beto, un exboxejador aficionat que mai va imaginar que «la sang» despertaria aquesta mateixa passió en la Gracce.

Despertador abans de l’alba

La petita boxejadora s’aixeca diàriament a les 6 del matí per iniciar el seu entrenament a Palca, un poble a 34 quilòmetres a l’est de La Paz amagat entre els turons, als afores del qual ha instal·lat el seu camp d’entrenament. Aleshores, Mely, la seva mare, ja té batuts el parell d’ous criolls crus que Gracce pren a xarrups per sortir immediatament i començar en l’aire pur de l’alba.

«Troto gairebé mitja hora, anada i tornada. D’anada és suau, de tornada és veloç [...] després començo a posar-me guants, practico velocitat i dono cops de colze», explica. Ella mateixa ha triat el seu sobrenom, ‘Mà de pedra’, per honrar el seu famós ganxo de dreta. La seva potència en el combat fa que no trobi dones de la seva edat amb els rivals, per la qual cosa només ha lluitat amb homes, fins i tot més grans que ella.

Objectiu: el cinturó de campiona del món

«Estic convençuda [...] vull ser campiona mundial», proclama la Gracce, callant així els qui asseguraven que aviat «tornaria a les nines».

Ella admira boxejadors com l’argentí Nicolino Locche o el nord-americà Rocky Marciano, les mexicanes ‘Guerrerita’ Torres i Jackie Nava, a més, de la campiona mundial de la categoria Súper Gall, la boliviana Jennifer Salinas. «Voldria ser com ella», admet, abans de remarcar que admira la seva manera «ofensiva» de combatre.

«Lluito lliure, sense guàrdia, esquivant i amb contraatac [...] dono ganxos, espero el moment i contraataco», analitza la Gracce, que, per mantenir-se en forma, ha desterrat els carbohidrats i les begudes gasoses i ensucrades de la seva dieta. Al seu lloc, s’alimenta des de fa un parell d’anys d’amanides, proteïna sana, llet i bastanta aigua.

L’escola, l’altra gran prioritat

Notícies relacionades

«El dia en què em presenti notes baixes (a l’escola) suspenem els entrenaments», afegeix a Efe el seu pare Beto, que s’encarrega del seu entrenament. La nena considera que la boxa també li dona «molta disciplina» a l’escola i que les matemàtiques són útils per a la seva agilitat mental.

La pandèmia de la Covid-19 ha sigut un obstacle perquè la Gracce es presenti en combats d’exhibició, una cosa que malgrat tot ha aprofitat per continuar treballant aspectes físics i tècnics entre els turons i congostos de Palca.