Relacions Moscou-Kíev

La samarreta d’Ucraïna per a l’Eurocopa genera indignació a Rússia

  • L’equip ucraïnès jugarà amb una samarreta amb la silueta del país enrivetada en què s’inclou l’annexionada península de Crimea

  • La UEFA rebutja les acusacions de «politització» i les peticions russes de prohibir la vestimenta, i assegura que la peça compleix les regulacions

La samarreta d’Ucraïna per a l’Eurocopa genera indignació a Rússia
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La pilota encara no ha començat a rodar per les gespes dels estadis on se celebrarà l’Eurocopa de nacions. Però la polèmica amb rivets polítics ja està servida. Polítics, funcionaris i representants del món de l’esport de Rússia s’han embolicat aquests dies en una agra disputa arran de la nova samarreta de la selecció d’Ucraïna. A la peça, sobre un fons groc, s’identifica una silueta de l’estat veí de la Federació Russa i en què s’inclou la península de Crimea, annexionada pel Kremlin fa ja set anys, a més d’un parell d’eslògans corejats pels manifestants ucraïnesos durant la revolta que va fer caure el Govern prorús de Víktor Yanukóvictx el 2014.

«Creiem que la silueta d’Ucraïna donarà força als nostres jugadors perquè lluitaran per tot Ucraïna; i tot Ucraïna, des de Simferòpol a Kíev, des de Donetsk i Lugansk a Úzhgorod, els recolzarà», ha proclamat Andriy Pavelko, president de la Federació de Futbol d’Ucraïna, en el moment de fer pública la indumentària esportiva.

A l’altre costat de la frontera no han tardat a fer-se públiques reaccions de condemna, exigint de passada a la UEFA que suprimeixi la peça al considerar que polititzava el torneig. Maria Zakhàrova, portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, ha assegurat que el dibuix «crea una il·lusió d’una cosa impossible» i ha criticat durament els lemes escrits a la part posterior de la peça de roba –¡Glòria a Ucraïna!» i «¡Glòria als herois!»– que va qualificar de «nazi». «Durant la guerra, aquest crit de guerra nazi va ser utilitzat per les unitats nacionalistes regulars i irregulars», ha escrit a Telegram.

Petició de mesures

Notícies relacionades

Per la seva banda, el diputat Dmitri Svishtxev ha considerat que la samarreta és «totalment inapropiada» i s’ha unit a les veus que en demanden la supressió. «És utilitzar l’escenari per a un ús conflictiu de l’uniforme; els estadis no estan per fer declaracions polítiques», ha arremès el legislador. Malgrat les pressions, el màxim organisme del futbol europeu ha desestimat les peticions russes i ha assegurat que la samarreta respectava «les regulacions» en matèria d’equipament.

En declaracions a EL PERIÓDICO, Dmitri Guberniev, un conegut presentador televisiu del canal ‘Match TV’ s’ha alineat amb la UEFA i ha assegurat que considerava «legal» la vestimenta. «Un equip pot posar el que vulgui al seu unifome», ha emfatitzat, abans de remarcar que per a ell, Crimea és russa. «Si voles de Moscou a Simferòpol, no hi ha banderes ucraïneses, ni control de passaport». Malgrat el pèssim estat de les relacions entre els dos principals països que un dia van formar la Unió Soviètica, Guberniev ha afirmat que li agradaria que l’equip rus i ucraïnès es veiessin les cares als quarts de final del campionat, el primer encreuament possible: «soc un gran fan de la selecció d’Ucraïna; juguen molt bé», ha destacat.