SENTÈNCIA JUDICIAL

Xabi Alonso, absolt una altra vegada de delicte fiscal

L’exjugador del Madrid estava acusat de defraudar gairebé dos milions d’euros

Xabi Alonso, absolt una altra vegada de delicte fiscal
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Madrid ha tornat a absoldre l’exfutbolista i actual entrenador de l’equip filial de la Reial Societat de Sant Sebastià, Xabi Alonso, en la causa en la qual estava acusat de defraudar a Hisenda gairebé dos milions d’euros durant els exercicis de 2010, 2011 i 2012. 

Així ho acorda en una sentència que ha dictat en execució de la decisió adoptada al de gener pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), que va anul·lar la primera resolució absolutòria de l’Audiència i li va ordenar que en dictés una altra amb una nova motivació jurídica, després de ser estimats parcialment uns recursos de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat. 

Més persones absoltes

Igual que Alonso, queden absolts també l’advocat Iván Zaldúa i Ignasi Maestre, administrador en l’època dels fets de Kardzali, una societat establerta a Madeira (Portugal) i subjecta a un règim fiscal més beneficiós a la qual l’exfutbolista va cedir els seus drets d’imatge el 2009, quan jugava al Liverpool i va rebre l’oferta per fitxar pel Reial Madrid. 

La Fiscalia va considerar que es tractava d’una operació simulada per eludir impostos, de manera que va demanar al judici dos anys i mig de presó per a cada acusat. El TSJM va sol·licitar a l’Audiència que donés resposta motivada a una qüestió que es presenta com «un dels aliments de l’acusació». 

En concret si els rendiments obtinguts per Kardzali en l’explotació dels drets d’imatge de Xabi Alonso generats al marge de la seva relació laboral amb el Reial Madrid i no tributats de 2010, 2011 i 2012 es troben sota l’empara de l’article 92 de la llei de l’impost sobre la renda de les persones físiques, que empararia l’absència de tributació. 

Els drets d’imatge

Ara l’Audiència manté que, descartada la simulació en la cessió de drets d’imatge verificada per l’exjugador a la societat portuguesa, no se li pot imputar cap delicte ni a ell ni a la resta d’acusats. Afegeix que això, «independentment que els rendiments obtinguts per Kardzali en l’explotació dels drets d’imatge de Xabi Alonso, generats al marge de la seva relació laboral amb el Reial Madrid, puguin ser subsumits o no» a l’esmentat article. 

Notícies relacionades

Recorda que van ser les parts acusadores –Fiscalia i Advocacia de l’Estat– les que van decidir vincular l’existència del delicte contra la Hisenda Pública a l’existència de simulació en la cessió de tals drets. L’Audiència fonamenta que «si la cessió dels drets del jugador a Kardzali va ser real i aquesta entitat va realitzar una activa intervenció en la seva explotació, les pretensions acusadores decauen». 

A més, incideix que «no es tracta d’ingressos opacs, ocults, falsejats o exclosos pel contribuent al coneixement de l’Agència Tributària.

Temes:

Hisenda