OLIMPISME

La torxa olímpica ja està camí de Tòquio

Les jugadores de la selecció nipona han realitzat el primer relleu a Fukushima

La torxa olímpica ja està camí de Tòquio
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El relleu de la torxa olímpica ha començat aquest dijous, i s’inicia un compte regressiu de quatre mesos per als ajornats Jocs Olímpics del 2020 a Tòquio, els primers que se suspenen en la història de l’esport i organitzats durant una pandèmia, que només permet públic local. El primer relleu s’ha produït a Fukushima, al nord-est del Japó, amb la flama portada per les integrants de la selecció femenina de futbol i entre mesures anti-Covid. Prop de 10.000 corredors participaran en el relleu de quatre mesos, que passarà per les 47 prefectures del Japó.

Per entelar les celebracions, Corea del Nord va llançar dos míssils balístics de curt abast abans que comencés el relleu des de les instal·lacions d’entrenament J-Village, que anteriorment van servir de base logística per a la crisi provocada pel terratrèmol, el tsunami i el desastre nuclear que van castigar Fukushima el 2011.

«Durant l’any passat, mentre el món sencer travessava un període difícil, la flama olímpica es va mantenir viva de manera silenciosa però poderosa», ha dit la presidenta de Tòquio 2020, Seiko Hashimoto, en la cerimònia d’obertura, en què no hi ha hagut espectadors. Amb els organitzadors catalogant els jocs com els «Jocs Olímpics de Recuperació», una picada d’ullet al desastre, així com a la pandèmia, els corredors de dijous han inclòs moltes persones que havien fugit després dels col·lapses a la planta d’energia de Fukushima Dai-ichi.

Al Japó li ha anat millor que a la majoria dels països durant la pandèmia, amb al voltant de 9.000 morts per coronavirus, però Tòquio va informar 420 casos dimecres, la xifra més alta en un sol dia aquest mes. La majoria del públic està en contra que els Jocs Olímpics se celebrin segons el programat, segons mostren les enquestes locals.

El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, ha assegurat als periodistes que el Govern nacional estava cooperant amb Tòquio i el Comitè Olímpic Internacional per organitzar uns Jocs segurs i protegits. «Farem tot el possible en termes de mesures contra el coronavirus i continuarem treballant amb àrees relacionades per contenir la propagació d’infeccions», ha dit Suga.

Sense multituds ni animadors

El relleu, que culminarà amb la cerimònia d’obertura olímpica el 23 de juliol, s’ha vist afectat per diverses cancel·lacions de corredors d’alt perfil a causa que celebritats i atletes d’alt nivell s’han fet enrere, al·legant avisos tardans i preocupacions sobre la pandèmia. «Per veure el relleu de la torxa, assegureu-vos d’utilitzar una mascareta, mantingueu la distància adequada, no us hi acosteu i recolzeu aplaudint pe exemple, en lloc d’utilitzar una veu forta», ha dit un locutor.

Notícies relacionades

Als esdeveniments discrets amb residents de Fukushima en presentacions de tambors i balls els ha seguit un cor de nens, abans que la flama olímpica, portada des de Grècia l’any passat i encesa sota vigilància les 24 hores, s’utilitzés per encendre la torxa. Les integrants de la ‘Nadeshiko’, la selecció japonesa de futbol femení que va ser campiona mundial el 2011, han sigut el primer grup a córrer amb la flama, amb uniformes blancs decorats amb vermell.

«Estic convençut que, sota aquesta pandèmia de coronavirus, els Jocs Olímpics segurament portaran coratge i vigor a la gent a l’est del Japó, on la recuperació encara està a la meitat», ha dit Norio Sasaki, entrenador de l’equip de futbol femení que va guanyar la Copa del Món del 2011, després de córrer la primera etapa del relleu.