Husillos, campió d’Europa ‘indoor’ a 400 metres

L’atleta de Palència s’imposa al trio d’holandesos amb 46.22 segons

2
José María Expósito

Óscar Husillos s’ha proclamat aquest dissabte campió d’Europa de 400 metres en pista coberta a Torun (Polònia). L’atleta d’Astudillo (Palència), de 27 anys, ha aportat el primer or a la delegació espanyola després d’una carrerassa que ha comandat de principi a final i en què ha marcat un temps de 46.22 segons.

Husillos a sortit a mort a buscar l’or. Sortia pel carrer 4 i es va posar al capdavant per guanyar la corda i córrer una velocíssima primera volta (21.31). Cap dels tres holandesos que aspiraven a copar el podi de la prova van poder ja caçar a l’espanyol. Van Diepen es va quedar a tres centèsimes i Bonevacia, a vuit.

Husillos va pujar l’esglaó definitiu després de la plata aconseguida a Glasgow-2019. L’or és també un merescut premi després de emportar-se el desengany de la seva vida als Mundials de Birmingham 2018 després d’aconseguir l’or i ser desqualificat per trepitjar a fora del carrer.

Les opcions de diumenge

L’equip espanyol tindrà aquest diumenge tres serioses opcions de medalla. Ana Peleteiro defensarà (des de les 17.20 h) la seva corona a la final de triple salt després de classificar-se amb una marca de 14,10 metres, la marca exigida per accedir a la final, que va aconseguir en el seu segon salt després d’un primer intent de 13,82. La triplista gallega de 25 anys, que a Glasgow-19 es va penjar l’or amb un salt de 14,73, ostenta la tercera millor marca de la temporada entre les participants amb 14,21. La grega Paraskevi Papachristou i la portuguesa Patricia Malparida seran les seves grans rivals.

Les altres esperances espanyoles de podi estaran a la final de 3.000 metres (17.52 h), on Adel Mechaal i Mohamed Katir miraran d’evitar el doblet de Jakob Ingebrigtsen. El suec, una de les estrelles de l’atletisme europeu, va guanyar divendres la carrera de 1.500, però va ser desqualificat per trepitjar l’interior de la pista i posteriorment requalificat. En aquest polèmic ball de decisions, el bronze de Jesús Gómez va ser plata per unes hores, surant les quals Ignacio Fontes va assaborir un podi que després va perdre.

Tant Mechaal (7.46.52) com Katir (7.54.95) van acabar segons a les seves respectives sèries matinals. Per a Mechaal, «Katir té tota la pressió» de l’equip perquè «és el líder europeu i té la millor marca espanyola de la història». «Jo, com menys pressió millor», va admetre.