PREOCUPACIÓ OLÍMPICA

Jocs de Tòquio: aquest any o «mai»

  • Augmenten els dubtes sobre si el Japó podrà organitzar la cita ajornada el 2020 per la pandèmia de la Covid-19.

  • Diverses veus expressen la inquietud, el diari ‘The Times’ parla de «cancel·lació», però el Japó es manté ferm tot i que amb contundents mesures sanitàries.

  • «No hi ha pla b», repeteix Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacional, mentre una enquesta local afirma que el 80% de la població nipona està en contra que se celebrin.

Jocs de Tòquio: aquest any o «mai»
4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Dick Pound (Canadà, 78 anys), antic nedador olímpic a Roma 1960, primer president de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) i exvicepresident del COI (Comitè Olímpic Internacional), no és una persona que es mossegui la llengua. Fa un any va ser el primer que va parlar d’un ajornament de Tòquio 2020 quan ja començava a veure’s que el coronavirus havia desembocat en pandèmia mundial. Llavors altres dirigents o exdirigents del COI llançaven pilotes fora. Però ell, des del primer dia, va insistir: els Jocs no se celebrarien en les dates designades l’estiu passat.

I ara ha sigut el primer a dir que la cita olímpica es farà el 2021 o mai». I la seva declaració arriba mentre creix la controvèrsia, mentre el diari britànic ‘The Times’ afirma, citant una font de la coalició governamental nipona, que els Jocs es cancel·laran, cosa que va provocar de manera immediata una contundent resposta en contra de les màximes autoritats de Tòquio. «Estic decidit a organitzar els Jocs mentre el COI i el Japó col·laborem estretament», segons les paraules pronunciades aquest mateix divendres, com a resposta al diari londinenc, pel primer ministre nipó Yoshiside Suga a la Cambra Alta del Parlament japonès.

A porta tancada

Ni el COI ni el Japó, per ara, es plantegen un nou ajornament; entre altres coses perquè el 2022 estan programats els Jocs d’Hivern (del 4 al 20 de febrer a Pequín). I el primer a plantejar obertament uns Jocs diferents i sense l’essència, sense la salsa, del públic no ha sigut ningú altre que Pound. En aquesta via treballen ara els responsables de la cita olímpica d’aquest estiu.

Si s’ha disputat una Champions a porta tancada, si no hi ha hagut espectadors ni a les grades dels circuits, ni a les metes del Tour, i només uns quants aficionats asseguts a Roland Garros, quan semblava que la crisi sanitària començava a remetre, ja no resulta estrany que si se celebra la pròxima cita olímpica (del 23 de juliol al 8 d’agost) es faci amb tots els escenaris buits, i podrien arribar a ser uns Jocs exclusivament retransmesos per televisió i amb els 11.000 atletes participants vivint en una bombolla que els aïllarà del món exterior.

Els espectadors no són «imprescindibles»

Per això cobra especial importància un altre comentari de Pound: «És bonic tenir espectadors, però no imprescindible». ¿El veto del públic serà l’única mesura? Perquè ja són moltes les veus que advoquen per la cancel·lació, estimulades aquest divendres pel diari ‘The Times’, fins i tot amb el seu tebi desmentiment posterior.

El Japó està en alerta per la Covid 19. Hi ha diversos departaments, entre els quals el de Tòquio, en estat d’emergència. Però el temor s’orienta més cap a un contagi que arribi de l’exterior que a les mateixes xifres de la infecció en territori japonès, preocupants, sí, però allunyades dels dramàtics números que castiguen Europa. Al Japó el màxim diari d’infectats no ha superat aquest mes els 2.500.

Les restriccions previstes

Per ara, les restriccions previstes només afecten els esportistes. Es vol evitar que hi hagi una vila olímpica excessivament massificada. Els atletes participants hauran de fer una miniquarantena de cinc dies abans de competir i hauran d’abandonar el Japó, com a màxim 48 hores després d’acabar la participació. Ni podran quedar-se al país de turisme ni tampoc sortir de la vila olímpica, al marge de l’entrenament o la competició. Per si no fos prou, s’hauran de sotmetre cada tres o cinc dies a proves PCR, amb habituals preses de temperatura i sense que, per ara, estigui programada, per les dificultats actuals que implica la falta de dosis a nivell mundial, la vacunació massiva de tots els participants. «Farem els Jocs, però prenent les mesures sanitàries necessàries», va reiterar aquest divendres Seiko Hashimoto, ministra encarregada del certamen, en declaracions recollides per Reuters.

«Els Jocs no es cancel·laran, però seran diferents», adverteix Sebastian Coe, president de la World Athletics, amb cert optimisme, potser fins i tot més que el Govern japonès, preocupat després que s’hagi fet pública una enquesta local, segons la qual el 80% dels japonesos està a favor que es cancel·li la cita olímpica. «Els Jocs de Tòquio han de ser la prova d’una victòria de la humanitat davant la Covid», va declarar aquest divendres primer ministre Suga, en sessió parlamentària. I això, malgrat el sobrecost que l’ajornament ha suposat per a l’organització; ni més ni menys que 2.700 milions de dòlars extres per arribar a un pressupost de 13.000 milions, tot i que diverses fonts encara augmenten molt més la xifra.

El COI segueix amb el pla

Notícies relacionades

El COI, no obstant, al marge de les paraules de Pound, no vol ni sentir a parlar de cap cancel·lació. «No hi ha cap motiu per creure que els Jocs no s’inaugurin el 23 de juliol a l’estadi olímpic de Tòquio. Estem compromesos perquè siguin uns Jocs exitosos i segurs. No hi ha pla b», ha declarat aquesta setmana Thomas Bach, president de l’organisme. «Som inflexibles. Els Jocs es faran. A partir d’aquí no parlem de res més», ha reiterat també Toshiro Muto, director general dels Jocs. Al COI, amb o sense públic als recintes esportius, la cancel·lació li suposaria pèrdues milionàries en drets de televisió.

Però els dubtes sobre la cita olímpica arriben de tot arreu. «És improbable que se celebrin. Jo, si estigués a la pell dels organitzadors, començaria a idear un pla per a la cancel·lació, tot i que esperaria fins a l’últim moment», ha advertit Keith Mills, vicepresident del comitè organitzador de Londres 2012.