Caiguda a l’Himàlaia

Sergi Mingote mor en un accident al K2

L’alpinista de Parets del Vallès es va trencar una cama en un descens

L’expedició internacional ha sigut la primera en coronar a l’hivern la cimera d’aquest pic de l’Himàlaia

Sergi Mingote mor en un accident al K2
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

L’alpinista Sergi Mingote ha tingut un accident mortal al K2 durant el descens des del camp tres al camp base avançat. Segons va avançar en el seu compte de Twitter el periodista d’‘El Correo’ Fernando J. Pérez, l’accident es va produir en el descens del camp 3 al camp base per les males condicions meteorològiques. Segons les mateixes fonts, Mingote es va trencar les dues cames i havia de ser evacuat amb urgència.

L’alpinista de Parets del Vallès, de 49 anys, va perdre el coneixement poc després de l’accident, però els equips de rescat no han pogut afrontar l’evacuació per les males condicions meteorològiques i la proximitat de la nit, i ha mort. A l’Himàlaia s’ha fet de nit poc temps després de l’accident. L’accident ha tingut lloc cap a les quatre de la tarda hora local; és a dir, les dotze del migdia a Catalunya.

Mingote coliderava l’expedició més nombrosa de totes al K2, una expedició multinacional rumb al K2 sota el paraigua de l’agència pakistanesa Seven Summit Treks amb l’objectiu de ser la primera expedició a fer cimera en ple hivern. Mingote aspirava també a continuar amb el seu projecte d’ascendir els 14 vuitmils en només 1.000 dies

El K2, també conegut com a Chogori/Qogir, Ketu/Kechu i muntanya Godwin-Austen, està situat a la serralada del Karakorum, en el sistema dels Himàlaies. Mesura 8.611 metres d’altura, la segona muntanya més alta de la Terra, després de la muntanya Everest, i està considerat el cim d’ascens més complex (juntament amb l’Annapurna).

La mort de Mingote ha causat consternació. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha publicat un tuit amb un missatge de condol a la família.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reaccionat a Twitter amb un missatge. «Consternat per la notícia de l’accident que ha acabat amb la vida d’un magnífic esportista, exalcalde socialista de Parets i amic personal. Una abraçada i tot el meu carinyo a la família i amics de Sergi Mingote».

Rècord de quatre xerpes nepalesos

Quatre xerpes nepalesos de la mateixa expedició van assolir divendres el punt més alt mai aconseguit a l’hivern al K2, a l’arribar al campament 4 situat a 7.800 metres. Un equip de 10 alpinistes anava a mirar d’arribar a la cota més tard. Sona Sherpa, Mingma David, Mingma Tenzi i Mingma G van arribar al campament 4 a 7.800 metres i superaven l’anterior rècord a l’hivern de 7.750 metres, va dir a Efe Karrar Haidri, portaveu del Club Alpí del Pakistan, país on és situat el K2. El repte anterior el mantenien els escaladors Denis Urubko i Marcin Kaczkan, que van arribar als 7.750 metres el 2002. 

El K2, una piràmide gairebé perfecta i d’extrema dificultat, no havia sigut escalat a l’hivern fins ara, una cosa que està considerada l’últim gran desafiament del muntanyisme. Els quatre xerpes pertanyen a l’expedició de 49 membres impulsada per la companyia nepalesa Seven Summit Treks, coliderada pel nepalès Chhang Dawa i l’espanyol Sergi Mingote. 

Notícies relacionades

Els 10 escaladors de l’ascens final són Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzing Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Tempba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kili Pemba Sherpa i Sona Sherpa. 

Fins ara només s’ha intentat en set ocasions fer cimera al K2 a l’hivern, i només es va aconseguir arribar una mica més enllà del campament 3. Els problemes més grans en el K2 a l’hivern són el vent i les baixes temperatures, que poden arribar als 200 km/h i els 50 graus sota zero. 

Temes:

Muntanyisme