Crisi econòmica

El mercat d’hivern: urgències sota zero

  • Les conseqüències econòmiques de la pandèmia són una llosa per a un mercat atípic en el qual es preveuen pocs fitxatges destacats malgrat les carències d’alguns dels grans 

  • Un central (Barça, Liverpool) i un ariet (Atlètic, Barça, City i Juventus) són les principals prioritats

  • Al Madrid no es preveuen entrades però no es descarten sortides amb Isco, Jovic i Odriozola com a candidats

  • El nou PSG de Pochettino, que vol Eriksen i Dele Alli, acapara els rumors en un termini que es tancarà l’1 de febrer

El mercat d’hivern: urgències sota zero
6
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El mercat d’hivern sempre es presenta com l’última oportunitat per tapar forats i resoldre les carències d’una mala planificació esportiva. Les lesions inesperades i el baix rendiment d’il·lusionants fitxatges de l’estiu també solen repercutir en la presa de decisions. El 2021, no obstant, arriba marcat per les conseqüències econòmiques de la pandèmia que afecten tota la geografia. El tancament dels estadis i la rigidesa del límit salarial tampoc permeten grans floritures. Les cessions, els canvis i l’austeritat marquen un mercat atípic en el qual no es preveuen operacions grandiloqüents. L’1 de febrer s’abaixarà la persiana.

Ha arribat el gener, el mes de les rebaixes, i els directors esportius ja es mouen a la recerca d’aquest reforç que pugui alleujar parcel·les desertes. A gairebé tots els equips hi ha algun buit, però el problema també sol ser comú: no hi ha diners. El Barça exemplifica com ningú aquesta realitat amb una malmesa economia que porta de cap Ronald Koeman. «Qualsevol entrenador mira sempre el mes de gener per millorar la plantilla. L’únic que he fet és un pla de baixes i de possibles reforços. Depèn del club el que és possible i el que no», es va sincerar l’holandès. 

Eric Garcia i Depay

Un central és la prioritat culer, seguit d’un davanter. Eric Garcia i Memphis Depay són els desitjats, mentre que Aleñá ja va marxar al Getafe, on coincidirà amb el japonès Kubo, invisible per a Emery a Vila-real. Riqui Puig, Matheus i Junior tenen la porta oberta, però no hi ha ofertes per ells o no volen marxar.

Al Madrid, mentrestant, no es preveuen entrades. Zidane va salvar el coll amb la seva vella guàrdia i seguirà amb el seu bloc. Sí que hi podria haver sortides, amb Isco, Jovic i Odriozola com a candidats. El malagueny ha demanat anar-se’n per jugar l’Eurocopa. Juventus, City i Nàpols el volen, però ell prefereix el Sevilla. El club blanc demana 50 milions, una xifra prohibitiva. Una cessió és la fórmula més possible. Passa igual amb el punta serbi i el lateral basc, que se’n va anar cedit al Bayern fa un any. 

El buit de Simeone

El líder de la Lliga també té una vacant clara per cobrir. Diego Costa va rescindir el seu contracte amb l’Atlètic i ha deixat Luis Suárez com a únic ariet. El club blanc-i-vermell no vol gastar més de 20 milions. Cal recordar que a Espanya es pot fitxar pel 25% de la massa salarial que s’alliberi. Si el punta hispanobrasileny cobrava vuit milions, el recanvi no en podrà percebre més de dos. Els seguidors matalassers volen Raúl de Tomás, però l’Espanyol no li facilitarà la sortida. Milik, que acaba contracte amb el Nàpols, i Willian José, de la Reial, són altres vies per a Simeone.

A la resta de la Lliga, el Vila-real va fitxar Capoué, migcampista procedent del Watford, per cobrir la lesió d’Iborra. El Betis busca un central per frenar la sagnia de gols en contra, mentre el València, que flirteja amb el descens, ha temptejat el central Ferro (Benfica) i els centrecampistes Winks (Tottenham) i Eriksen (Inter), que serà un dels protagonistes d’aquesta subhasta hivernal. 

Desitjos de ‘Poche’ i Pep

El jugador danès, que amb prou feines juga amb Antonio Conte, forma part de la llista de Mauricio Pochettino per reforçar el PSG, l’únic club que pot animar de veritat aquesta finestra de fitxatges. El xèrif coneix bé el mitjapunta de la seva anterior etapa en el Tottenham, on també va dirigir Dele Alli, un altre desig de l’argentí. Fins i tot ha sonat Dybala, que està participant menys del que desitjaria amb Pirlo.

La Juventus, alhora, persegueix un altre davanter. El tècnic italià va assegurar que no en té prou amb Morata i Cristiano. Tampoc veuria malament un punta Pep Guardiola davant les lesions habituals de Gabriel Jesús i Agüero, que acaba contracte aquest any. El tècnic blaugrana ja ha recorregut de vegades al ‘fals nou’.

L’aposta de l’United

Més enrere mira el Liverpool, que va patir la greu lesió de Van Dijk, i s’hi van afegir els problemes físics de Joe Gómez i Matip. Jurgen Klopp va apostar en l’últim duel davant el Southampton per dos pivots com Henderson i Fabinho a l’eix central. Upamecano, del Leipzig, és el preferit dels reds, però sembla més a prop del Bayern, en el qual Javi Martínez (pretès per l’Athletic) i Alaba acaben contracte el 2021. Boubacar Kamara (Marsella) i Omar Richards (Reading) també són a l’agenda alemanya. Garay continua a l’aparador com a opció barata. L’exjugador del Madrid i del València, de 34 anys, és agent lliure.  

La primera setmana de mercat ja ha deixat operacions destacades. La més alta es va tancar aquest divendres amb l’arribada de Sebastien Haller a l’Ajax. El club holandès s’ha gastat 22,5 milions en el punta francès de 26 anys, el fitxatge més car de la seva història. El centrecampista hongarès Dominik Szoboszlai va reforçar el Leipzig, que va pagar 20 milions al Salzuburgo. El Manchester United, mentrestant, ha invertit 21 ‘quilos’ en Amad Diallo, extrem ivorià de l’Atalanta, l’equip del Papu Gómez, que viu un cisma amb el tècnic Gasperini. El Milan i l’Inter pugnen pel capità de la DEA, taxat en 17 milions.

La Premier, al capdavant

Una altra sortida destacada és la de Mesut Özil, que no comptava per a Arteta a l’Arsenal. El mitjapunta, el més ben pagat dels gunners amb cinc milions per temporada, jugarà en el Fenerbahce després de meditar la seva marxa als EUA. Un altre exmadridista, Sami Khedira, podria retrobar-se amb Mourinho al Tottenham o amb Ancelotti a l’Everton. El migcampista acaba contracte aquest any i Pirlo no el vol. 

Notícies relacionades

El mercat hivernal de l’any passat es va tancar amb una despesa de 886 milions en la grans Lligues europees, amb la Premier (227) al capdavant. El portuguès Bruno Fernandes, el centrecampista de l’United, va ser el fitxatge més car d’un termini que també va portar l’arribada de Haaland al Dortmund.

El ‘boom’ més gran es va produir el gener del 2018, quan es van superar els 1.000 milions en traspassos històrics com els de Coutinho (del Liverpool al Barça) i Van Dijk (del Southampton al Liverpool). Si no hi ha sorpreses, les xifres d’aquest exercici quedaran molt lluny d’aquesta voràgine.