El break-dance se suma als Jocs Olímpics més paritaris a París 2024

  • Per primera vegada en la història de l’olimpisme s’arribarà a una paritat estricta entre homes i dones esportistes
  • El surf i el monopatí també formen part de les disciplines, mentre que perden atletes i proves l’halterofília i la boxa
crmartinez32733432 topshot   the campaign s official logo of the pari160210110902

crmartinez32733432 topshot the campaign s official logo of the pari160210110902 / LIONEL BONAVENTURE

2
Es llegeix en minuts

El break-dance farà els seus primers passos com a disciplina olímpica a París 2024, uns Jocs que tindran un programa més alleugerit, però més modern i paritari, ha anunciat aquest dilluns el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach.

Etapa clau en la preparació dels Jocs parisencs, la comissió executiva del COI va fixar el programa definitiu destinat a «reduir el cost i la complexitat relacionats amb l’organització» de l’esdeveniment.

El nombre d’atletes es reduirà dels 11.092 que participaran el pròxim estiu (boreal) a Tòquio als 10.500 de París i el nombre de podis també disminuirà de 339 a 329, tot i que per primera vegada en la història de l’olimpisme s’arribarà a una paritat estricta entre homes i dones esportistes.

Una de les proves sacrificades serà la dels 50 km marxa, en el programa olímpic des del 1932 i que només hi havia en categoria femenina. Al seu lloc es disputarà «una prova d’atletisme mixta encara per definir», segons el COI.

L’halterofília i la boxa són els esports en els quals les reduccions d’atletes i proves seran més evidents, signe del declivi olímpic d’estats de dues federacions històriques, sacsejades en els últims anys per escàndols de dopatge o de governança.

¿Art o esport?

A més del break-dance, els altres grans guanyadors són l’escalada, el surf i el monopatí, que faran aparició per primera vegada a Tòquio i que s’han reconduït per a París 2024.

«Hi ha un vent fresc darrere d’aquests nous esports», s’ha felicitat el director d’Esports de París 2024, Philippe Gatien, que ha augurat un «èxit fenomenal» del break-dance, o simplement ‘breaking’ entre els seus practicants, una variant del hip-hop nascuda en els anys 1970 als carrers del Bronx.Des de fa 30 anys es disputen tornejos internacionals, sent el més important el Battle of the Year, creat el 1991.

El debut d’aquesta disciplina en l’olimpisme es va produir en els Jocs de la Joventut organitzats per Buenos Aires el 2018, on el japonès Ramu Kawai i el rus Sergei Txernisev es van consagrar davant un públic deslligat.

El break-dance i el monopatí es disputaran en el futur «parc urbà» que es crearà a la plaça de la Concorde i que també serà escenari de «concerts i espectacles», segons ha anunciat l’organització parisenca.

El surf, per la seva banda, es disputarà a més de 15.000 km de la capital francesa, ja que l’escenari de les proves seran les paradisíaques platges de Tahití.

Més proves mixtes

Amb aquests canvis, el COI pretén modernitzar l’esdeveniment esportiu més gran del món i, sobretot, atraure un públic més jove.

Notícies relacionades

Però els Jocs de París 2024 també destacaran per ser els més paritaris de la història. El nombre de proves mixtes passarà de les 18 de Tòquio a 22, gràcies sobretot a la vela, que podria tenir dues, o fins i tot tres, disciplines que no diferenciarien entre esportistes homes i dones.

El COI, en canvi, només ha acceptat dos nous formats de proves (tots dos en canotatge) dels 41 proposats per les diferents federacions internacionals.