PRIMERA IBERDROLA

El futbol femení es posa a rodar

La lliga femenina, última gran competició europea a arrencar, comença sense un protocol sanitari

El nou 'Clàssic' entre el Reial Madrid i el FC Barcelona és el gran al·licient de la primera jornada

Las jugadoras del Barça femenino celebran un gol en el estadio Johan Cruyff de Barcelona, el pasado octubre.

Las jugadoras del Barça femenino celebran un gol en el estadio Johan Cruyff de Barcelona, el pasado octubre. / EFE / ALEJANDRO GARCÍA

5
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

«Sisplau, ¿podeu decidir quan començarà la Primera Iberdrola?» «Les grans lligues europees ja han començat, ¿nosaltres quan?» Se succeïen els interrogants a les xarxes socials de les futbolistes i la resposta era sempre la mateixa: silenci i incertesa. No eren professionals així que la seva competició podia esperar. «Comencem a entrenar el 20 de juliol pensant que la lliga començava al setembre però quan portàvem dues setmanes de pretemporada ja vam veure que l’arrencada seria impossible. No ens n’ha quedat cap altra que continuar entrenant i mantenir el grup il·lusionat», explica per a EL PERIÓDICO l’entrenador del Betis Pier Cherubino.

Patricia Mascaró, flamant fitxatge del Santa Teresa Badajoz, s’endinsa en la qüestió: «Ha sigut una pretemporada molt llarga, sobretot a nivell mental. Vam començar a entrenar el 13 de juliol, més de tres mesos de preparació, el mai vist». Per sort, ja tenen data d’inici i calendari per a una lliga que pretén ser l’última no professional del futbol femení espanyol. I és que, juntament amb el protocol d’arrencada aprovat per la RFEF que estipula l’inici de la Primera Iberdrola aquest mateix cap de setmana, va aparèixer el titular més esperat. Irene Lozano, ministra de Cultura i Esport, va assegurar que «el Govern té el compromís de professionalitzar la lliga de futbol femení per a la temporada vinent. M’agradaria que tinguéssim una de les millors lligues femenines d’Europa i la manera de fer-ho és fent-les professionals».

Protocol dubtós

Perquè tot i que en fons i treball ja ho siguin, els seus drets segueixen a anys llum de les potències europees. La qualitat i els resultats han demostrat que hi ha talent de sobra però el recolzament institucional dista del que reben a la resta de països. Per a mostra, els inicis. Itàlia va començar la lliga el 22 d’agost; Alemanya, el 4 de setembre; França i Anglaterra, el 5, i Portugal, el 27. Les espanyoles han hagut d’esperar més i no precisament per a res millor. Perquè el protocol reforçat de la RFEF respecte a la Primera Iberdrola no contempla la regulació de tests per a les futbolistes, simplement recomana un PCR 72 hores abans que comenci la competició, mesures d’higiene, activar l’APP Radar-Covid i autoresponsabilitat i voluntarietat.

«A nosaltres ens fan un test cada setmana però ens hauria agradat que tots els clubs poguessin tenir aquesta oportunitat. N’hi haurà que per diners no podran afrontar aquesta despesa així que no sabem el que succeirà al final», explica Pier Cherubino, agraït per la implicació del Betis i amb dubtes sobre l’avenir de la competició. Els seus dubtes són generalitzats, sobretot sabent que la Federació ha ingressat més de 100 milions d’euros per a la millora del futbol femení i modest i els ajuts no van arribar fins divendres, quan es va anunciar una aportació de 200.000 PCRs a repartir entre el futbol regional, el femení i el futbol sala. Dels 500.000 € que la FIFA va donar per afrontar la Covid en el futbol femení, els 58 milions del Pacte de Viana, els 2 que va donar LaLiga i 40 que es va ingressar per la Supercopa a l’Aràbia no ha sortit cap ajuda directa per a elles.

El Reial Madrid, el gran al·licient

Però com a il·lusió ningú els guanya, les futbolistes ja anhelen l’inici d’una lliga que pretén ser una de les més competitives dels últims anys. També la definitiva a nivell mediàtic, ja que introdueix el Reial Madrid i arrenca amb el primer Clàssic de la història del futbol femení. «Ja era hora que clubs tan grans apostessin per nosaltres», exclama Patricia Mascaró, augurant «un any rar però il·lusionant a nivell personal».

Perquè el Santa Teresa Badajoz és un dels dos equips nous de la competició juntament amb la SD Eibar i pretén ser el nou Dépor, la gran revelació de la passada campanya i un dels candidats a lluitar per les primera places. «Segurament el Barça està un esglaó per sobre de la resta i l’Atlètic de Madrid, Llevant, Deportivo i fins i tot el Reial Madrid lluitin per estar a la seva altura», explica Cherubino, convençut que el seu Betis pot fer història i col·locar-se al costat dels favorits. Estar entre els vuit primers és un objectiu clar per al beticisme, que ha fet un gran esforç per millorar una plantilla que l’any passat va estar a prop de descens. El mateix li ha passat a l’RCD Espanyol, que després d’un curs convuls ha fet un rentat de cara al seu equip i s’ha reforçat amb jugadores de la talla de Karpova, Szymanowski i Vanina Correa.

Els dos conjunts han presentat les seves cartes a ser la revelació de la Primera Iberdrola juntament amb la Reial Societat de la catalana Natalia Arroyo però per dalt els noms estan clars. El Barça i l’Atlètic de Madrid tornaran a disputar-se el títol en un tu a tu en el qual les de Lluís Cortés semblen partir amb avantatge. Només han incorporat la jove promesa Giovana Queiroz però el seu és un projecte més que consolidat. Les matalasseres, en canvi, han suplert les delicades baixes de Lola Gallardo, Kenti Robles i Elena Linari amb fins a vuit cares noves i tenen el repte de no deixar escapar el conjunt blaugrana.

Notícies relacionades

 

Per darrere, el Deportivo de la Coruña, l’Athletic Club i el Llevant estan trepitjant fort amb projectes joves i basats en el talent nacional. La gallegues treuen pit de Peke i els seus 14 gols de la campanya passada, les ‘granotes’ d’haver mantingut Eva Navarro a les seves files i l’Athletic Club que Lucía García continuï sent lleona. Sense saber el final la gran notícia és que ha arribat l’inici. Vuit mesos després, les futbolistes tornen a escena.

Temes:

Feminisme