LA TORNADA DE L'ESPORT A LA NORMALITAT

La lliga femenina de futbol dels EUA desafia el coronavirus

El campionat es concentrarà en un sol mes i una única seu i garantirà el salari de totes les futbolistes

Diversos positius en futbolistes de l'Orlando Pride obliguen l'equip a retirar-se del torneig, que començarà aquest divendres

zentauroepp53838447 vero boquete200624203449

zentauroepp53838447 vero boquete200624203449

4
Es llegeix en minuts
Noelia Román

Serà com un Mundial, però entre equips del mateix país, Estats Units, i en una única seu, Salt Lake City (Utah). Tindrà una lligueta, un ‘play-off’ i una final, el 26 de juliol. Es concentrarà en un mes i constituirà una excepció: la NWSL serà l’única lliga femenina de futbol que es disputi en un món encara afectat per la Covid-19.

Tant és així que l’Orlando Pride va decidir fa tot just dos dies retirar el seu equip de la competició després que algunes de les seves futbolistes i diversos membres del seu cos tècnic donessin positiu per coronavirus al passar les pertinents proves. Tots els casos són asimptomàtics i hauran de confirmar-se amb un altre examen. Però sigui quin sigui el resultat, el temps de quarantena impossibilita que l’Orlando participi al torneig, que començarà aquest divendres amb les modificacions obligades.

«La salut i seguretat de les nostres jugadores i el nostre personal és la nostra prioritat número u. Els nostres pensaments estan amb les futbolistes i els tècnics que s’han encomanat, així com amb l’Orlando Pride que s’ha vist afectat», va afirmar Lisa Baird, comissionada de la lliga nord-americana de futbol.

«Tots estem decebuts, però en l’actual situació estàvem preparats per a una cosa així i adaptarem els nostres plans i calendaris a les noves circumstàncies», va afegir la mandatària després d’assegurar que cap altre equip va detectar positius a les seves files. 

Dubtes a les lligues masculines

Aquest contratemps d’última hora va obligar la NWSL a retocar el calendari que havia previst per als nou equips que anaven a participar en la prestigiosa Challenge Cup. Però no a renunciar al campionat, que serà el primer en disputar-se als Estats Units des que la pandèmia va parar tot l’esport. Ho farà, a més, just quan les diverses lligues masculines es replantegen com encarar la tornada a la competició després que diversos jugadors donessin positiu per coronavirus en la seva tornada als entrenaments col·lectius.

«L’NWSL Challenge Cup comptarà amb les millors futbolistes del món en un innovador escenari pensat per als temps que corren», s’havia felicitat Baird en la presentació del nou format, després que totes les lligues femenines europees optessin el març per tancar els seus tornejos de manera inconclusa.

MIKE STOBE (afp)

La lliga que dirigeix Baird s’havia d’haver iniciat el 18 abril, vuit mesos després que la selecció dels Estats Units conquistés el seu quart títol mundial a França 2019, i concloure el 30 de novembre. Les expectatives eren grans. Els partits del Mundial van batre rècords d’audiència i els organitzadors de la competició domèstica confiaven a poder aprofitar el creixent interès i rendibilitzar-lo aquesta temporada, que a més havia d’estar travessada pels Jocs Olímpics. 

Però la pandèmia va guanyar el primer pols i va obligar a buscar alternatives. Amb el sindicat de futbolistes pressionant per salvar els seus sous, els organitzadors de l’NWSL van decidir renunciar a una lliga convencional i van optar per una proposta que concentra tota la temporada en 23 partits, que es jugaran en una única seu, Salt Lake City, i a dos estadis, el Zions Bank Stadium i el Rio Tinto Stadium

Sense públic a les grades, els vuit equips en lliça disputaran una lligueta abans d’avançar als quarts, les semifinals i la final. En contrapartida, per primera vegada en els vuit anys de vida de l’NWSL, la CBS retransmetrà en obert el partit inaugural entre el bicampió North Carolina Courage i el Portland Thorns, així com la final. La resta del torneig també es podrà seguir per la plataforma de pagament de la CBS i per Twitch a l’estranger. 

«Esperem oferir als aficionats un futbol de talla mundial en els 25 partits (23 ara) d’aquest torneig que durarà un mes», va apuntar Lisa Baird, feliç amb l’acord televisiu aconseguit finalment. 

Baixes de renom

L’NWSL continua tenint problemes de finançament malgrat ser la lliga femenina més potent del món i comptar amb algunes de les estrelles més rutilants. Algunes d’elles seran baixa en aquest campionat exprés. Alex Morgan, per maternitat. Carli Lloyd i Mallory Pugh, per lesió. Megan Rapinoe perquè, als seus 34 anys, tem el risc que implica acumular tants partits en tan poc temps i sobre gespa artificial. L’NWSL ha donat llibertat a les futbolistes per disputar o no el torneig i ha garantit els seus contractes amb independència del que facin.

«No és la situació ideal, però cal tenir en compte que estem vivint una situació atípica per a la qual ningú al món estava preparat i cal agrair a la Federació i al sindicat de futbolistes que hagin fet un esforç per salvar el contracte de tota la temporada de les jugadores», va afirmar Vero Boquete, l’espanyola que juntament amb Celia Jiménez disputarà la Challenge Cup. 

«L’únic temor que teníem era el de jugar amb garanties sanitàries i, sent estrictes amb el protocol, estem veient que es podrà salvar la temporada», va afegir l’exinternacional espanyola a Marca. 

Notícies relacionades

Com en les represes lligues masculines, abans i durant la competició, les jugadores se sotmetran a diverses proves per descartar que puguin estar afectades de coronavirus. A més, romandran concentrades en una mena de vila olímpica per reduir al màxim els desplaçaments i el contacte amb altres persones 

El nou format i les incògnites encara per aclarir deixen el campionat sense un favorit clar al títol i amb el gran repte d’imposar-se al setge del coronavirus.