L'INICI DE LA NOVA TEMPORADA AMATEUR

La incertesa, el gran rival en la tornada a la competició

El bàsquet i el futbol amateur opten per retardar un mes l'inici dels tornejos per veure l'evolució del coronavirus a l'escola

Els dos esports han previst protocols de salut i competicions més flexibles per adaptar-se a possibles aturades puntuals

zentauroepp54930063 dep200914185616

zentauroepp54930063 dep200914185616

4
Es llegeix en minuts
Noelia Román

Incertesa. És la paraula més repetida i la que millor resumeix la situació que viuen els responsables federatius –i milers de pares– davant l’inici de la nova temporada de competició en els diversos esports. L’esperen amb ganes. Confien que començarà ben aviat. Però amb el coronavirus a l’aguait, no saben ni quan ni com.

«La situació no està gens clara, la incertesa és total, no sabem res clar, però sí que hi ha un virus que ho condiciona tot», assenyala a EL PERIÓDICO el president de la Federació Catalana de Bàsquet (FCB) Ferran Aril.

«Però  no podem estar més temps aturats i hem treballat molt perquè la temporada pugui començar amb la màxima seguretat possible. La salut és el primer i hem respectat al màxim les recomanacions que ens ha donat la Secretària General de l’Esport», continua Aril rere la seva mascareta a la seu de la FCB.

Cinc protocols

Al seu costat, el gerent de l’entitat, Jordi Mumbrú, desgrana els cinc protocols que la Federació ha preparat per afrontar la temporada més incerta que es recorda i la que, probablement, haurà de tenir més flexibilitat. En tenen un per als campus, un altre per al 3x3, un altre per a la Lliga Catalana que es va disputar aquest cap de setmana, un altre per a les lligues catalanes nacionals i un per a la resta de competicions autonòmiques, que afecta als equips escolars, els que més preocupen a pares i autoritats.

«La nostra primera opció i la que ara contemplem és que els nens comencin a competir entre mitjan i finals d’octubre, un mes després de l’inici de les escoles. Així ja sabrem com ha anat la cosa. Si les escoles s’han hagut de tancar, tampoc hi haurà competició», explica Mumbrú.

Segon escenari

Davant possibles contratemps o paralitzacions puntuals, el segon escenari previst per la FCB, que la temporada passada va gestionar 75.000 llicències, contempla l’inici de les competicions al gener del 2021 amb un format més reduït perquè no s’estenguin fins més tard dels entrenaments de l’estiu.

També ha endarrerit un mes l’inici de la competició la Federació Catalana de Futbol (FCF), que acull, entre els seus federats (185.000 el curs passat), milers de nens, nenes i joves.  

Uns nens s’entrenwn a les instal·lacions del complex esportiu Fort Pienc / MANU MITRU

«La nostra assemblea d’agost va aprovar l’inici de les competicions per al 3 o 4 d’octubre de manera esglaonada, perquè tenim molts equips i partits. El futbol base serà l’últim que es posarà en marxa», explica a aquest medi Oriol Camacho, secretari general de la FCF.

En aquesta decisió, és subjacent la mateixa lògica que ha fet servir la FCB: veure què passa a les escoles i actuar en conseqüència.

Declaració d’autoresponsabilitat

Alguns clubs, no obstant, ja han iniciat els entrenaments seguint els protocols que marquen els responsables de les instal·lacions on s’exerciten i les recomanacions de la Federació que, a l’espera que la Secretària General de l’Esport doni el vistiplau al protocol que li han presentat, segueix els criteris establerts pel Departament de Salut.

Tenen moltes ganes per tornar a competir, però també hi ha la por dels pares a un possible contagi dels seus fills

«En el nostre cas, exigim que, cada 14 dies, tots els federats firmin una declaració d’autoresponsabilitat en la qual certifiquen que no han tingut símptomes de coronavirus», detalla Camacho. «I si algú no té aquest document vigent, no se li permet participar».

Els clubs, per la seva part, estan obligats a presentar un certificat de control i registre de totes les persones que tenen accés a l’estadi. A més, 120 observadors de la federació es repartiran per les pistes catalanes per verificar que els partits que es disputen compleixen el registre obligatori. «Si no es fa així», assegura Camacho, faran un informe, s’obrirà un expedient i s’estudiaran les possibles sancions.

El dubte dels vestuaris

Respecte als vestuaris, una altra de les qüestions que més inquieta, la FCF recomana no utilitzar-los en els desplaçaments curts però sí en els llargs, amb les degudes mesures sanitàries. La FCB afegeix la possibilitat que es faciliti el seu ús als visitants. La decisió final dependrà, en la majoria de casos, dels ajuntaments: són els titulars de gran part de les instal·lacions i els responsables d’establir els protocols que regeixen.

Notícies relacionades

«Nosaltres el que volem és poder començar a competir i que les competicions siguin dignes», assenyala el secretari general de la FCF. Camacho coincideix amb els seus col·legues del bàsquet en què hi ha moltes ganes que comenci la competició. Però també és una realitat la por dels pares a un possible contagi dels seus fills.

«Però creiem que l’esport és salut i que cal fer pedagogia perquè els pares l’entenguin així», afirma Aril. «Continuar d’aquesta manera és insostenible. Cal reprendre l’activitat perquè el sector, que dona treball a molta gent, es posi de nou en marxa i també perquè necessitem recuperar certa normalitat en les nostres vides», conclou.   

Temes:

Coronavirus