Judici resolt

Ronaldinho recupera la llibertat després de sis mesos de tancament al Paraguai

L'exastre brasiler pot deixar el luxós hotel on va estar detingut i haurà de donar 90.000 dòlars a repartir entre un centre mèdic i hospitalari d'Asunción

3130c47f-d163-4513-aae0-a229f6b0190c-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’exinternacional brasiler Ronaldinho Gaúcho va ser posat en llibertat aquest dilluns després de mantenir-se mig any detingut a Asunción, durant el qual va passar un mes entre reixes i va matisar el tancament amb partits de futbol en qualitat de convidat estel·lar dels presos. Després, l’exastre del Barcelona es va allotjar en un dels hotels més luxosos de la capital paraguaiana. Enmig dels rigors de la pandèmia va rebre la notícia que tant esperava: el jutge de garanties va acceptar la suspensió condicional del procés en contra seu per ús de passaport fals. El magistrat Gustavo Amarilla va atorgar el mateix benefici al seu germà Roberto de Assis Moreira, amb la qual cosa no complirà els dos anys de presó a què va ser sentenciat. No obstant, s’haurà de presentar davant un tribunal brasiler de forma periòdica.

Tots dos han de pagar diferents sumes de diners en concepte de «reparació social».  Ronaldinho, que es va presentar al Tribunal de Justícia amb una gorra negra sobre el cap i una mascareta del mateix color, haurà de traspassar 90.000 dòlars que seran destinats a un centre mèdic d’Asunción i una campanya d’ajuda a una menor malalta. Per la seva part, Roberto, que és també l’encarregat dels negocis de ‘Dinho’, està obligat a realitzar una donació de 110.000 dòlars que es faran servir en la compra d’equips per a la lluita contra la Covid-19. Amarilla va establir en la seva decisió que aquestes sumes sortiran del compte de l’estatal Banc de Foment on s’havien dipositat 1,6 milions de dòlars en concepte de fiança per passar al règim d’arrest domiciliari a l’abril.

L’escàndol 

El guanyador de la Pilota d’Or el 2005 va arribar 171 dies enrere al Paraguai per a la presentació del seu llibre i realitzar suposadament activitats benèfiques. Mai va poder explicar per què va abandonar el Brasil amb el passaport del seu país i va presentar a la Duana d’Asunción un altre que l’acreditava com «naturalitzat paraguaià». El fiscal Federico Delfino va dir en la seva intervenció que va ser Roberto qui va proveir una de les persones processades en el cas les fotos d’aquest i del seu germà que després es van utilitzar per ser inserides als passaports i cèdules d’identitat falsos. Així va poder comprovar-se a partir de la perícia realitzada als telèfons dels Assis Moreira. La investigació també va esquitxar diversos funcionaris de duanes i de migracions, presumptament implicats en l’adulteració dels documents.

Contra el que s’esperava, el dictamen del jutge Amarilla va prescindir d’elevar el cas a judici oral. L’escàndol deixa moltes arestes sense resoldre, entre elles la relacionada amb Dalia López, l’empresària paraguaiana que va contractar Ronaldinho i encara es troba pròfuga. López té forts contactes amb el Partido Colorado, que governa el Paraguai.

Els dies més tristos

Notícies relacionades

L’accidentada estada de l’exjugador ha tingut un capítol a part en l’Agrupació Especialitzada de la policia d’Asunción. Al llarg de gairebé un mes els seus reclusos, entre ells expolicies condemnats per corrupció i narcos,  es van disputar els favors de Ronaldinho. No volien autògrafs ni fer-se una fotografia. El van voler als seus equips de futbol. Vila Real, Pira Guasu, Falcons, Chacarita, Sport Espada, Sport Pitufo i Negro Cumbiero, van lluitar per comptar-lo a les seves files, convençuts que gràcies als seus dots encara intactes malgrat els quaranta anys que havia complert sota arrest.

Diversos exjugadors el van visitar a la presó. Un mes més tard va poder mudar-se a l’Hotel Palmaroga que s’aixeca a Palma, un dels carrers principals de la capital. Els Assis Moreira van utilitzar les habitacions 104 i 105, en general reservades per a visitants polítics de llustre. L’allotjament els ha costat en total 106.400 dòlars. D’acord amb la premsa paraguaiana, Ronaldinho té la intenció de viatjar a Barcelona per oblidar el seu semestre més penós.

Temes:

Paraguai