REVÀLIDA PER A ABIDAL

Dembelé, Rakitic, Umtiti, Coutinho... les carpetes pendents al basar culer

Els blaugranes intentaran fer caixa en un mercat marcat pel coronavirus i els canvis

zentauroepp43253755 soccer football   la liga santander   fc barcelona v villarr180513194245

zentauroepp43253755 soccer football la liga santander fc barcelona v villarr180513194245 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça necessitava com fos una operació abans del 30 de juny per quadrar uns comptes sacsejats pel coronavirus. La venda d’Arthur a la Juventus per 72 milions (més 10 en variables) va servir per equilibrar els llibres de comptes, tot i que ara hagi provocat una nova polèmica amb la decisió del brasiler de quedar-se al seu país i no entrenar-se més a les ordres de Quique Setién, per a qui no ha comptat des que va firmar a Torí. Mentre intenta reconduir la situació, la secretaria tècnica també treballa en l’operació sortida del basar culer.

Umtiti, Junior, Vidal, Rakitic, Dembelé i Braithwaite, a més dels cedits Coutinho, Emerson, Rafinha i Todibo, són alguns dels noms que s’acumulen a la taula d’Abidal. El problema, en la majoria de casos, és que en un mercat marcat per la Covid-19 la majoria de clubs volen parlar més de cessions i canvis de cromos que de traspassos, i menys milionaris.

Rakitic i Vidal acaben contracte l’any que ve però, després d’haver-los intentat incloure sense èxit en les operacions de Lautaro i Pjanic, sembla complicat que el club hi pugui fer caixa. El croat s’ha resistit a entrar en cap operació («jo decideixo el meu futur; no soc un sac de patates», va arribar a declarar), i per això, malgrat l’arribada de Pjanic, Pedri i el retorn d’Aleñà després de la seva cessió, podria quedar-se a la plantilla, igual que el xilè. Els que sí que podrien anar-se’n a l’Inter en l’operació de Lautaro són Emerson i Junior. A Itàlia també apunta Rafinha, que no seguirà al Celta i que ja va jugar a l’Inter. D’altra banda, en vista del bon rendiment d’Araujo com a tercer central, la secretaria tècnica vendrà Todibo al millor postor.

El paradigma Braithwaite

Braithwaite s’ha convertit en paradigma de la mala planificació esportiva del club. Tres setmanes després de vendre el jugador del planter Carles Pérez a la Roma per 11 milions i 3,5 en variables, va pagar 18 milions pel davanter del Leganés després de l’enèsima lesió de Dembelé. Un gol i 403 minuts en 14 partits són tots els números del punta danès. L’entitat blaugrana confiava quan el va fitxar que el seu pas pel Camp Nou i l’Eurocopa servissin d’aparador per vendre el temporer. Però sense haver tingut gairebé impacte en el joc de Setién a la Lliga, no estant inscrit a la Champions i amb el torneig de seleccions ajornat sembla complicat que el Barça pugui recuperar tota la inversió.

Lesions que espanten els compradors

Notícies relacionades

Si això sembla difícil, es dona per impossible recobrar els dispendis milionaris que van obtenir Dembelé i Coutinho. El brasiler, que va costar 120 milions, més 40 en variables, continua tenint bon cartell a Anglaterra, té diversos pretendents a la Premier. Però cap disposat a pagar-ne més de 100 milions (a més de la seva elevada fitxa) i, a tot estirar, es planteja una cessió remunerada amb opció de compra com la infructuosa d’aquest any al Bayern. El cas de Dembelé és més espinós. El Barça va desemborsar 105 milions, més 40 en variables (dels quals ja n’ha pagat al Dortmund 20 i hauria d’abonar la resta en cas de traspàs). A més que cap equip pagaria aquestes xifres, la seva propensió a les lesions espanta potencials compradors.

La fragilitat del seu compatriota Umtiti també escama. Des que es va negar a operar-se del genoll per guanyar el Mundial amb França, és una ombra d’aquell central imperial que semblava que marcaria una època al Camp Nou. El Barça ja sap que no és fiable ni com a tercer central, i per això intentarà donar-li sortida, en principi com a cessió i amb Itàlia com a possible destinació.