LA TORNADA A LA LLIGA

Els futbolistes temen ser criticats al tenir els tests que es neguen als sanitaris

Els metges dels clubs van sortir molt decebuts de la reunió amb LaLiga al no obtenir respostes a tots els dubtes que van plantejar sobre la tornada

El Govern vol que el futbol sigui la demostració que es pot tornar a la normalitat, però tant els futbolistes com els seus doctors no ho veuen gens clar

rozas45751417 barcelona  4 11 2018  entreno del bar a entrenamiento del ba200423122825

rozas45751417 barcelona 4 11 2018 entreno del bar a entrenamiento del ba200423122825 / A MIGUEL RUIZ

6
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Ja no és qüestió de si les estrelles del futbol estan més o menys enfadades (i en contra) de la concentració prèvia a la tornada de la Lliga. Ja no és qüestió de si volen viatjar en avions amb seients buits al seu costat o en vagons de trens especials. Ja no és començar aviat o tard, el desconcert va molt més enllà d’aquests detalls, que, fa uns dies, centraven el debat.

Ara que LaLiga vol posar en pràctica el protocol per tornar a competir, tant els futbolistes com els metges dels clubs de Primera i Segona es mostren molt, molt, inquiets perquè no han rebut garanties plenes de seguretat (ningú parla ja de la vacuna) i els doctors es van sentir maltractats i menystinguts quan, per separat els d’una i l’altra divisió, van canviar impressions amb els responsables de LaLiga, liderats per Víctor Martín, un alt executiu contractat fa poc per Javier Tebas, president de la patronal futbolística.

Els metges de Primera i Segona no van rebre respostes als seus dubtes, per part de LaLiga, en la seva reunió

Els metges no van rebre ni una sola resposta als seus dubtes per part de LaLiga, que va utilitzar la reunió per informar o assegurar que el futbol es posarà en marxa la pròxima setmana amb el primer test als futbolistes, el pròxim dimarts («molt aviat em sembla», va comentar Irene Lozanosecretària d’Estat per a l’Esport).

La pregunta fonamental que no va ser contestada per la patronal va ser: ¿Què passarà si es detecta un, dos o tres casos en els entrenaments? ¿Què passarà si el contagi es produeix un cop represa la Lliga? ¿Què passarà si es produeix en el si de la família d’un futbolista? «No hi ha, de moment, resposta, o almenys a nosaltres no ens la van donar», va reconèixer el doctor Rafael Ramospresident de l’Associació de Metges de Futbol, en la COPE.

El desconcert, doncs, és enorme a pocs dies, en teoria, de reprendre’s l’activitat en el futbol, que, com va reconèixer el mateix ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, «s’ha de convertir en el mascaró de proa de la tornada a l’activitat de l’esport espanyol». Rodríguez Uribes, en aquestes mateixes declaracions, va reconèixer que entenia la incertesa dels futbolistes i, fins i tot, la seva por, però va assegurar que tot es realitzarà amb seguretat i en condicions. Els metges dels clubs, molt especialment els de Segona, van ser duríssims amb les condicions i la manera que està utilitzant la Lliga per organitzar la tornada a la competició.

«El futbol s’ha de convertir en el mascaró de proa de la tornada a l’activitat de l’esport espanyol»

José Manuel Rodríguez Uribes

Ministre de Cultura i Esport

Els futbolistes, que exigeixen total seguretat als seus metges, han expressat el seu temor, a través dels doctors, que la societat, que ja els considera uns privilegiats, els critiqui despietadament per tenir tota mena de tests, no només en l’inici de la seva preparació, sinó cada tres dies, tests que, en aquests moments, ni tan sols tenen els metges i sanitaris que estan salvant vides (i encomanant-se contínuament) als hospitals.

Fali, del Cadis, es nega a jugar al no existir vacuna i no garantir-li que hi ha risc 0 en la tornada

«Entenc perfectament la gent quan ens considera, en aquest sentit, uns privilegiats», va comentar Gio Zarfinocapità de l’Extremadura, en la COPE, «però també m’agradaria que ens entenguessin a nosaltres. Nosaltres som uns treballadors, uns empleats, i ens sotmetem als tests que la nostra empresa ens fa fer per poder treballar. No crec que nosaltres siguem els culpables que no hi hagi tests per a tothom. Evidentment que, per aquest motiu, ens sentim malament i incòmodes».

LaLiga, evidentment amb autorització del Govern, ha contractat una empresa privada (SYNLAB) perquè, en ple estat d’alarma, acudeixi, el pròxim dimarts, a les instal·lacions dels clubs de futbol per realitzar el primer test (PCR) i, posteriorment, els tests serològics a la llista de persones que cada club ha enviat ja a la patronal. És, precisament, aquest privilegi el que fa témer els futbolistes una pluja de crítiques, i per això alguns metges van suggerir, en la xerrada amb LaLiga, que va servir, segons dos dels consultats, «de molt poc», que el Govern «faci una campanya mentalitzant la població que el futbol es presta, d’alguna manera, a comprovar amb aquesta experiència, amb la tornada a l’activitat, quin és l’autèntic estat de la pandèmia i si es pot o no tornar a la normalitat pausadament».

«Nosaltres som uns empleats i passem els tests que ens diu la nostra empresa. Ens sap greu, però no som culpables que els sanitaris no tinguin tests»

Gio Zarfino

Capità de l’Extremadura

Les veus en el món del futbol són molt diverses. Des de l’opinió de Paco Jémez, popular tècnic del Rayo Vallecano, que va assegurar a TVE que «els tests haurien de guardar-se per a la gent que els necessita, per exemple, els sanitaris que estan salvant vides», fins a l’amenaça de Fali, jugador del Cadis, que ha assegurat que ell es retira «si m’obliguen a jugar sense que existeixi encara una vacuna». «Entenc Fali, que és un noi 10, però intentarem que la tornada a la competició sigui amb la màxima seguretat possible», va comentar Manuel Vizcaíno, president del Cadis. No és descartable que cada vegada hi hagi més futbolistes que pensin com Fali.

‘Monchi’, director esportiu del Sevilla, entén que «els futbolistes vulguin treballar amb seguretat»

El risc 0 no existeix i així se’ls ha fet saber, no només als metges en la reunió amb LaLiga, sinó també als futbolistes, a qui se’ls farà firmar un consentiment per a la realització dels tests en el qual, precisament, se’ls avisa que el perill de contagi existeix. Hi ha qui pensa que aquest document no té valor davant els jutges. Tot i que els futbolistes, les assegurances dels quals no contemplen indemnitzacions en cas de veure’s afectats per una pandèmia com la del coronavirus, reconeixen que és una ruïna econòmica, esportiva (molts s’estan jugant l’ascens, el descens o, fins i tot, els seus contractes) i social no tornar a jugar, «entenc que exigeixin, com a treballadors que són, poder realitzar la seva feina en condicions i, sobretot, amb seguretat», ha comentat Ramón Rodríguez ‘Monchi’, director esportiu del Sevilla.

En aquest sentit, n’hi ha que creuen, com Luis Ruiz, del Deportivo, que, «quan aparegui un positiu, hauria de suspendre’s el campionat». N’hi ha, com Gerard Moreno, del Vila-real, que pensa que, «mentre hi hagi possibilitat de contagi i continuem patint la mort d’algú, em sembla inapropiat pensar a tornar a jugar». És clar que també n’hi ha com Xisco Campos, del Mallorca, que, en sintonia amb Rafa Nadal, considera que, «si el meu pare, amb 62 anys, cada dia treballa a l’obra, no sé per què jo no puc anar-me’n a entrenar a la ciutat esportiva».

«Penso que tornar a jugar és una cosa inapropiada quan encara hi ha molts contagis i, fins i tot, morts diàries»

Gerard Moreno

Jugador del Vila-real

Notícies relacionades

El cert és que el Govern, el CSD, LaLiga i la Federació Espanyola de Futbol semblen disposats a empènyer, des de la pròxima setmana, la tornada del futbol, mentre que els futbolistes i els seus metges tenen els seus dubtes al no rebre respostes a alguns dels seus plantejaments. «Una cosa està clara», va assenyalar Gio Zarfino, de l’Extremadura: «El protocol que han creat per a la nostra tornada és impossible, absolutament impossible, de complir per un club com el nostre, perquè es necessita mitjans, espai i diners que ningú té».

El desconcert, a excepció, pel que sembla, de la Bundesliga, que, diuen, arrencarà el pròxim 9 de maig, és absolut. França podria tornar el 17 de juny, tot i que hi ha veus, en el si dels futbolistes, que preferirien suspendre la competició. Itàlia volia tornar el pròxim dia 4 de maig, però Vincenzo Spadaforaministre d’Esports, ha demanat a la Lliga que no corri tant. Els Països Baixos prohibeixen tota mena d’activitat abans de l’1 de setembre. I la Premier es planteja intentar reprendre l’activitat a partir del 16 de maig.