l'olimpisme i l'epidèmia

La flama olímpica ja està al Japó amb la incertesa dels Jocs

Amb poc públic i amb l'amenaça de canviar el recorregut, el foc es passejarà per tot el país asiàtic

segea52861533 the tokyo 2020 olympic flame is displayed at ishinomaki mina200320094142

segea52861533 the tokyo 2020 olympic flame is displayed at ishinomaki mina200320094142 / PHILIP FONG

2
Es llegeix en minuts

La flama olímpica ha arribat aquest divendres al Japó en un avió especial que ha aterrat a la base militar aèria de Matsushima, al nord-est del país, on s’ha celebrat una cerimònia de benvinguda d’escala reduïda pel nou coronavirus. La torxa ha arribat al país asiàtic passades les 9.30 hora local (0.30 GMT) després d’una modesta cerimònia de traspàs a porta tancada a l’Estadi Panathinaikos d’Atenes, enmig de l’alerta nacional per la propagació del Covid-19, que ha generat incertesa sobre la celebració segons el que estava previst d’aquests Jocs Olímpics.

L’aeronau, un Boeing 787-3 dissenyat especialment per a l’ocasió, es va enlairar des de la capital grega en la vigília amb més d’una hora d’antelació pels forts vents. El campió de judo Tadahiro Nomura i la lluitadora Saori Yoshida, guanyadora de tres ors olímpics (Atenes 2004, Pequín 2008 i Londres 2012), han sigut els encarregats de pujar a recollir la flama, protegida en un llum d’oli contra les ràfegues que han bufat durant l’acte.

Ànims per a Europa 

«Estic molt contenta que la flama hagi arribat segura», ha dit Yoshida durant la cerimònia, en la qual ha desitjat que, en aquest «moment difícil» que viu el món per la propagació del patogen, la flama de Tòquio 2020 «els doni energia i esperança». Yoshida Nomura han entregat el llum d’oli al president del comitè organitzador dels Jocs Olímpics, Yoshiro Mori, que ha tingut paraules d’ànim per a Europa, immersa en una crisi sanitària pel virus, i ha recordat que el relleu «començarà a Fukushima i recorrerà tot el país».

Després del torn de paraula, els campions han encès un peveter amb el disseny de la flor del cirerer de la torxa toquiota instal·lat a la pista davant un limitat grup de representants governamentals i de l’organització, que ha inclòs el director general de Tòquio el 2020, Toshiro Muto, i la ministra dels Jocs Olímpics, Seiko Hashimoto.

Sense nens

Estava previst que un grup de col·legials assistís a l’acte de benvinguda de la flama a la base de Matsushima, on l’accés era ja per si mateix limitat al tractar-se d’instal·lacions militars, però la seva participació que va ser cancel·lada com a mesura de precaució. Rere l’encesa del peveter, el Blue Impulse, o Esquadró 11, el grup de vol acrobàtic de les Forces Aèries d’Autodefensa (Exèrcit) del Japó, ha dibuixat els anells olímpics entre els núvols i clars del cel d’aquest divendres en aquesta regió.

La flama olímpica serà exposada al públic durant una setmana a algunes de les localitats del nord-est nipó més castigades pel terratrèmol i el tsunami del 2011, abans de començar un relleu de 121 dies durant el qual el comitè organitzador ha demanat al públic que s’abstingui d’aglomerar-se per veure-la.

Possible modificació del recorregut 

Notícies relacionades

El relleu partirà el pròxim 26 de març des del J-Village, unes instal·lacions esportives a la prefectura de Fukushima que servien fins fa poc com a base logística per accedir a l’accidentada planta nuclear de Fukushima Daiichi, i recorrerà tot el país abans de la cerimònia d’inauguració de la cita el 24 de juliol. Els organitzadors de Tòquio 2020 han advertit que la ruta del relleu podria ser alterada per motius de seguretat.

La flama de Tòquio 2020 va ser encesa en una cerimònia també a porta tancada el 12 de març a la ciutat grega d’Olímpia i tan sols un dia després el Comitè Olímpic hel·lè va suspendre el tram del relleu al país per evitar aglomeracions i contagis del coronavirus SARS-CoV-2, que està afectant seriosament Europa.