DECISIÓ HISTÒRICA A VALLECAS

L'esquerra condemna la suspensió del Rayo-Albacete per dir «nazi» a Zozulya

Pablo Iglesias publica a Twitter la foto d'una famosa franctiradora ucraïnesa de l'Exèrcit Roig que va matar 309 soldats de Hitler

zozu

zozu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A l’esquerra no li ha acabat d’agradar que la primera suspensió d’un partit de Lliga a Espanya per crits ofensius proferits des de la grada es degui a la paraula «nazi», amb què una part de l’afició del Rayo Vallecano«va obsequiar» aquest diumenge el jugador de l’Albacete Zozulya. El que més s’ha significat a l’hora de criticar aquesta decisió ha sigut el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, que ha compartit a Twitter la foto d’una franctiradora ucraïnesa de l’Exèrcit Roig de la Unió Soviètica que va lluitar contra els nazis.

El partit Rayo-Albacete va ser suspès aquest diumenge  Rayo-Albacetedesprés que un grup d’aficionats del club vallecano increpés, des delfons de Bukaneros, el jugador Roman Zozulya, també ucraïnès, al crit de «Fill de puta, puto nazi. Zozulya ets un nazi». 

Iglesias, també seguidor de l’equip vallecano, no ha fet comentaris sobre això, però sí que ha publicat un retrat de Liudmila Pavlichenko, que va ser una franctiradora de l’Exèrcit Roig coneguda per ser la que més soldats d’Adolf Hitler va matar, amb 309 morts confirmades.

Fonts del partit morat han confirmat a Europa Press que la seva publicació està relacionada amb la polèmica que afecta el club madrileny, tot i que ell no hi ha fet referència explícita.

Les xarxes socials han cremat i continuen cremant al caliu dels comentaris més variats, ja sigui aplaudint la decisió de donar per acabat el partit o censurant que no es faci el mateix quan els crits són racistes o es dirigeixen contra l’altre extrem de l’arc polític. Però han sigut els tuits d’Íñigo Errejón i Gabriel Rufián  els que han desfermat amb més virulència les passions a les xarxes.

El diputat de Més País recolzava l’afició del Rayo i es preguntava quantes vegades s’havia suspès un partit per insults racistes. «Per un futbol que sigui exemple, compromès, solidari, sense nazis», proclama Errejón al seu missatge.

En canvi, el diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya  optava per recordar els epítets sentits i llegits en estadis de futbol que no han merescut tan dràstica decisió. «Negre, escombraries, la teva pell no té cura». Rufián mostra amb emoticones com tots aquests missatges van ser vàlids per disputar els partits, tret dels proferits a Zozulya.

En la mateixa línia, la portaveu d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid, Isa Serra, va deixar escrit al seu perfil de Twitter la següent pregunta: «¿Quantes vegades s’ha suspès un partit per anomenar un jugador «negre de merda» o per dir a un àrbitre «maricon»?.

Condemna de l’alcalde

Per la seva banda, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha condemnat aquest dimecres els insults que va rebre Roman Zozulya de part de seguidors del Rayo Vallecano, que «no representen l’afició».

Notícies relacionades

«Condemno els episodis de violència; aquests quatre o cinc o sis no representen l’afició del Rayo, i la més gran de les ironies és que aquest grupuscle radical defensa la llibertat», ha assenyalat, després d’acudir a la nova seu de la consultora Everis.

Almeida ha assegurat que «als camps de futbol no hi cap la violència, i sembla mentida que això ho cantessin els qui es diuen defensar la tolerància, la llibertat, la democràcia». «Desgraciadament, hi ha una part de l’afició del Rayo amb comportaments intolerables i radicals, sempre sota la màscara que ells volen garantir la convivència», ha assenyalat.