la controvèrsia
¿Per què s'acusa de nazi Zozúlia?
«Només és un patriota ucraïnès», defensa el seu representant, tot i que algunes fotos amb indumentària paramilitar comprometen la seva ideologia
¿És Roman Zozúlia un nazi tal com ho van assenyalar diumenge des de la grada de Vallecas? «No és un nazi, només és un patriota ucraïnès», defensa el seu representant Vladímir Kuzmenko. Si bé és cert que diverses fotografies amb uniforme paramilitar el comprometen, des de diverses fonts el situen al centre d’una campanya de descrèdit impulsada per mitjans estatals russos de finançar grups paramilitars ultradretans. L’agència de notícies Sputnik i el canal de televisió Russia Today (RT) van realitzar diverses informacions per associar el nacionalisme ucraïnès amb la ideologia neonazi.
Zozúlia (Kíev, 17 de novembre de 1989) mai ha amagat la seva profunda convicció nacionalista ucraïnesa i s’ha mostrat públicament a favor de recuperar les províncies ucraïneses que han estat en poder dels rebels. El davanter va arribar al Betis l’agost del 2016. Va aterrar a Sevilla amb una samarreta amb l’escut ucraïnès, que erròniament es va associar a grups d’extrema dreta.
Raúl M. Presa: “Es una noche muy triste para el Rayo y el deporte. Queremos condenar tajantemente los insultos que una parte de la afición, ubicada en el fondo, ha proferido a un jugador rival”.
— Rayo Vallecano (@RayoVallecano) 15 de diciembre de 2019
Més de 30 vegades internacional amb Ucraïna, Zozúlia és cofundador de la Fundació Narodna Armiya (Fundació de l’Exèrcit del Poble), una organització que formava part del moviment civil voluntari que assistia a les Forces Armades d’Ucraïna que lluitaven a l’interior del país i la seva funció principal era proveir els militars amb roba i menjar, així com ajudar les seves famílies. El futbolista va ser condecorat el 2016, abans d’arribar a Espanya, pel Govern d’Ucraïna per «defensar el seu país del separatisme».
Con el respaldo de @RayoVallecano, Albacete Balompié y de @LaLiga, el árbitro y la @rfef han decidido suspender el partido en Vallecas.
— Albacete Balompié (@AlbaceteBPSAD) 15 de diciembre de 2019
Una decisión tomada con el único objetivo de salvaguardar los valores del deporte que amamos y de nuestra competición.
Zozúlia va arribar a fotografiar-se amb membres de l’exèrcit ucraïnès i, fins i tot, va posar amb un fusell a la mà, per això se l’identifica i se’l considera com una persona d’ideologia nazi, però també existeixen altres imatges del jugador assistint a la població civil i familiars de militars. Ell sempre ha negat formar part de formacions paramilitars. Així mateix va subhastar diverses medalles aconseguides en la seva etapa al Dnipró (tant d’Europa Lliga com de Lliga ucraïnesa) per destinar els beneficis als combatents i a la població civil que es trobava en zona de guerra.
Foto d’arxiu del futbolista amb militars ucraïnesos que el jugador va penjar a les xarxes socials.
L’ambaixada d’Ucraïna va emetre aquest dilluns un comunicat en què va considerar que la reacció de la grada de Vallecas va ser «una provocació» i que les acusacions contra Zozúlia eren «infundades». Així mateix, el president de la Federació Ucraïnesa de Futbol, Andrei Pavelko, va indicar que la reacció del sector del públic de Vallecas va ser «d’un fanatisme brutal i una incitació a la xenofòbia». El 2017, quan va esclatar el primer brot amb acusacions neonazis contra el jugador, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Pavlo Klimkin, va acusar directament la propaganda russa de la campanya contra el futbolista i de manipular la informació.
Notícies relacionadesRespeto todo tipo de ideologías, cada uno es libre de decidir. Sólo defiendo el fútbol y el deporte, y sea cuál sea el insulto es intolerable. Sólo queremos disfrutar del deporte y dar ejemplo entre todos en el campo ante millones de niños/as que nos ven todas las semanas.
— Tomeu Nadal (@tomnadal18) 15 de diciembre de 2019
Diumenge van ser els Bukaneros del Rayo que van cridar reiteradament que el futbolista era un nazi i al final els jugadors de l’Albacete es van plantar, cosa que va motivar la suspensió del partit. Futbolísticament va començar al Dnipró Dnipropetrovsk per passar després al Betis abans de ser cedit al Rayo. En la seva etapa amb el club madrileny és quan es va fomentar la campanya en contra seu acusant-lo de ser neonazi, cosa que el futbolista va desmentir. Alguns mitjans espanyols van recolzar la defensa a Zozúlia, tot i que van destacar que en el moviment que ell havia fundat sí que hi havia un percentatge d’elements d’extrema dreta.
Només va estar unes setmanes al Rayo abans de tornar al Betis el febrer del 2017. Va arribar com a gran reclam al mercat d’hivern, però l’afició radical del conjunt madrileny, amb els Bukaneros al capdavant, no li van permetre ni entrenar-se. Va tornar al Betis, on un es va passar en blanc la resta de la temporada. Al següent estiu va ser contractat per l’Albacete Club, que l’ha renovat fins al 2021.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- BCN concentra els pacients amb més de 10 fàrmacs al dia
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti