PROTESTA

El futbol holandès es planta davant el racisme

Els primers partits de l'Eredivisie protagonitzen evidents reivindicacions contra la discriminació racial al futbol

zentauroepp51055202 amsterdam  netherlands   23 11 2019   players of ajax amster191123213034

zentauroepp51055202 amsterdam netherlands 23 11 2019 players of ajax amster191123213034 / Maurice van Steen

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els primers partits de l’Eredivisie holandesa d’aquest dissabte es van aturar un minut després del xiulet inicial, un gest que es va repetir aquest divendres a tots els estadis de la segona divisió com a protesta contra el racisme en el futbol.

Al Johan Cruyff Arena d’Amsterdam, el centrecampista de l’Ajax, Donny van de Beekva aturar la pilota després de la sacada des del centre del camp al mateix temps que va aparèixer als marcadors electrònics de l’estadi la frase «¿Racisme? Llavors no juguem». El públic, els jugadors, els entrenadors i fins i tot l’equip arbitral van començar a aplaudir sense parar durant 60 segons, una escena que es va repetir al camp de l’Utrecht i del PEC Zwolle. «Al fer una declaració així a la gespa, el futbol fa un clar senyal que ja n’hi ha prou. A més, té un impacte tant en els aficionats com en els que no ho són», van explicar els clubs professionals.

El futbol professional neerlandès va acordar respondre així després del que va passar diumenge passat al Den Bosch-Excelsior Rotterdam, quan el partit de segona divisió va haver de ser interromput pels insults i càntics racistes contra el jugador visitant Ahmad Mendes Moreira, un holandès d’ascendència guineana. El jugador es va retirar als vestidors visiblement afectat mentre era consolat pels seus companys, tot i que el partit es va reprendre 15 minuts després a petició de l’Excelsior Rotterdam.

S’espera que els partits de l’Eredivisie d’aquest diumenge també s’aturin durant el primer minut, una cosa que ja va ocórrer aquest divendres en els 10 partits de la segona divisió.

Mostres de recolzament

L’equip de Mendes Moreira va jugar a casa contra el Volendam i els jugadors dels dos equips van posar abans del xiulet inicial amb samarretes reivindicatives, com «Junts som més forts» o «Digues no al racisme».

Notícies relacionades

L’afició es va sumar a la reivindicació i en el minut 18, número que coincideix amb el dorsal de Mendes Moreira, van alçar unes targetes vermelles a l’aire mentre als cartells lluminosos de l’estadi es podia llegir «Ensenya la targeta vermella al racisme». L’acció va ser aplaudida des de la gespa pel mateix jugador, que des de diumenge ha rebut nombroses mostres de recolzament.

El gest de solidaritat de més repercussió es va viure durant el Països Baixos – Estònia de dimarts passat, quan el centrecampista del Liverpool, Georginio Wijnaldum, va marcar el primer gol i ho va celebrar al costat de Frenkie de Jong a la banda ajuntant els seus avantbraços i mostrant-los a les càmeres per posar en relleuel caràcter multiracial de la selecció holandesa.