VICTÒRIA DE LES DONES

Nike no podrà discriminar les seves atletes embarassades

L'olímpica Allyson Felix va denunciar el maig les condicions discriminatòries que oferia la marca als seus esportistes durant i després de l'embaràs

zentauroepp49491435 files  in this file photo taken on july 25  2019  allyson fe190819185934

zentauroepp49491435 files in this file photo taken on july 25 2019 allyson fe190819185934 / JAMIE SQUIRE

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

«No aconseguiràs canviar res amb elsilenci». La lluita de l’atleta olímpica Allyson Felix contra Nike començava amb aquestes paraules el maig passat. Tres mesos després, ha guanyat: la marca s’ha compromès a protegir i no discriminar les esportistes embarassades. Nike ha anunciat que ja no rescindirà ni aplicarà reduccions econòmiques als contractes durant els 18 mesos de l’embaràs i la maternitat.

Amb 32 anys, mitja dotzena d’ors olímpics i 11 podis com a campiona del món, Felix va prendre la decisió de ser mare l’any passat. Al novembre va néixer la seva filla Camryn, prematura de vuit setmanes, mentre la seva mare esperava renovar el seu contracte amb Nike. Va arribar una oferta: el conveni era inferior en un 70%. Felix ho va acceptar no sense exigir abans unesgaranties que la protegissin en cas que el seu rendiment esportiu baixés durant l’embaràs i després del part. Nike les hi va negar. I llavors, Felix va trencar el seu silenci.

Les denúncies de les seves companyes Alysia Montaño i Kara GoucherAlysia MontañoKara Goucher la van inspirar a parlar. «La meva decepció no és només amb Nike, sinó amb com la indústria de l’esport tracta les seves dones atletes», publicava Felix el maig a ‘The New York Times’. «Això no és només sobre l’embaràs: podem representar les marques que promocionem, però també hem de responsabilitzar-les quan ens estan comercialitzant per atreure la pròxima generació d’atletes i consumidores».

La marca deia als seus esportistes que somiessin més boges (‘dream crazier’era el lema de la seva última campanya) però sembla que no tant. «Nike em va dir que tingués somnis bojos fins que vaig voler un nadó», explicava Alysia Montaño a ‘The New York Times’. Una dotzena d’atletes es van afegir a la denúncia contra la companyia i algunes van rescindir els seus contractes. El divorci de Felix amb ‘Just do it’ va arribar a finals de juliol quan va tornar a competir després de 13 mesos.

Veus poderoses 

L’atleta californiana va firmar un contracte nou amb Athleta, una marca de roba esportiva que era la primera vegada que patrocinava atletes. Les seves veus van arribar al Congrés dels Estats Units: dos legisladors van exigir Mark Parker, director executiu de Nike, un aclariment de les discriminacions de què s’acusava l’empresa. La companyia es va comprometre el maig a establir uns salaris estàndard per als seus esportistes durant els períodes de gestació i els primers mesos de maternitat.  

Notícies relacionades

I les seves promeses es van convertir en realitat. Divendres passat Felix publicava al seu compte d’Instagram una carta que li havia enviat John Slusher, el vicepresident de màrqueting global de Nike, per anunciar una nova política contractual no discriminatòria. La marca s’ha compromès a «no aplicar cap reducció per a qualsevol atleta que s’embarassi per un període consecutiu de 18 mesos, començant vuit mesos abans de la data de naixement».

«Durant aquest període la companyia es compromet a no rescindir cap contracte de cap atleta si no competeix a causa d’un embaràs», recollia a la carta. La californiana ho celebrava: «Les nostres veus són poderoses».