INVESTIGACIÓ EN CURS

Abusos sexuals en la federació afganesa: "Quan vaig despertar, hi havia sang per tot arreu"

Les autoritats impedeixen al president i a uns altres quatre directius de l'AFF sortir del país davant de les greus acusacions de les futbolistes

sabc-news-aff-keramuddin-karim-r

sabc-news-aff-keramuddin-karim-r

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats afganeses han prohibit sortir del país el president de la Federació de Futbol de l’Afganistan (AFF) quatre membres de la directiva investigats per les acusacions d’agressió sexual fetes per diverses jugadores de l’equip nacional femení, va informar aquest divendres a EFE una font oficial.

La prohibició al president de l’AFF, Keramuddin Karim, i a quatre alts càrrecs més va ser imposada "després que s’hagi progressat en el procés d’investigació dels casos contra les autoritats", va afirmar a EFE un portaveu de la fiscalia general afganesa (AGO), Jamshid Rasooly. La font no va aportar més detalls sobre els resultats de la investigació, que encara està en curs.

"Ara descobriré si ets lesbiana"

Les jugadores, que estan declarant de forma anònima per por de represàlies cap a les seves famílies, han descrit situacions que van des de la fustigació fins a les amenaces de mort. Segons el diari 'The Guardian', una de les jugadores assegura que el president va provar de besar-la al coll i a la boca i que, després que ella fugís, va ser expulsada de l’equip nacional i acusada de ser lesbiana.

Una altra futbolista relata que va acudir al despatx de Karim a sol·licitar una subvenció per pagar-se els desplaçaments i que aquest la va conduir fins a una habitació "com la d’un hotel" amb un llit i un bany, on després de bloquejar la porta li va dir que pretenia descobrir "si era o no lesbiana". Davant de la seva negativa a treure’s la roba, el president li va donar un cop de puny a la cara: "La sang em queia pel nas i la boca. Va continuar pegant-me, vaig caure sobre el llit i tot es va tornar fosc. Quan vaig despertar, la meva roba havia desaparegut i hi havia sang per tot arreu. Estava tremolant, no sabia què m’havia passat. El llit estava cobert de sang, que sortia del meu nas, de la meva boca i de la meva vagina".

"Va amenaçar de tallar-me la llengua"

La jugadora afegeix que va amenaçar d’explicar-ho als mitjans i que llavors Karim li va posar una pistola al cap. "¿Has vist el que t’he fet. Puc disparar-te i el teu cervell quedarà escampat per tot arreu. I li puc fer el mateix a la teva família". Després va marxar de l’habitació llançant-li diners a la cara.

Una última futbolista va rebre una trucada del president abans d’un entrenament i quan va acudir al lloc on la citava se'l va trobar nu, però va poder escapar abans que la violés. "Mai va deixar d’assetjar-me i amenaçar-me de tallar-me la llengua per silenciar-me", afegeix.

Directiva suspesa

La restricció de sortir de l’Afganistan arriba després que el 9 de desembre passat la fiscalia general suspengués de manera temporal part de la directiva de la federació, inclòs Keram, per evitar qualsevol tipus d’intromissió durant la investigació.

Notícies relacionades

El mes passat la premsa internacional va revelar les acusacions d’abús sexual fetes per diverses jugadores de la selecció femenina del país. L’AFF va rebutjar les acusacions com a infundades, encara que les autoritats van crear una comissió d’investigació per examinar l’incident.

El futbol és amb el criquet un dels esports preferits dels afganesos, però s’ha expandit en els últims 17 anys després que el règim dels talibans –que van prohibir completament els esports femenins– col·lapsés a causa de la invasió nord-americana.