CESSAMENT FULMINANT

El Manchester United acomiada Mourinho

El tècnic portuguès és destituït per segona vegada els tres últims anys després que el Chelsea l'acomiadés el 2015

marcosl46303721 epa6458  manchester  reino unido   18 12 2018   jos  mourinh181218184836

marcosl46303721 epa6458 manchester reino unido 18 12 2018 jos mourinh181218184836 / PETER POWELL

4
Es llegeix en minuts
Enric Gil

Un dia humit i ventós als afores d’Old Trafford, un aire de descoratjament es va trobar amb la notícia que José Mourinho havia sigut acomiadat després del pitjor inici de temporada del club en gairebé 30 anys. El portuguès deixa el Manchester United, després de dues campanyes i mig fallides en el càrrec, després de la derrota de diumenge per 3-1 davant del Liverpool. 

Equips de televisió de tot el continent van acordonar l’estadi per informar d’una notícia de la qual s’havia parlat tant que al final va agafar per sorpresa. Més càmeres van saludar el portuguès quan va arribar en un cotxe conduït per un xofer a l’hotel de luxe de Lowry a Salford. Durant la seva etapa a Manchester ha preferit viure en una suite a la vora del riu per 800 lliures la nit en lloc d’arrelar a la ciutat. Només un grapat de fanàtics del United eren allà per acomiadar-lo.

A la recerca d’un tècnic interí 

Mourinho poc abans l’havia citat Ed Woodward, vicepresident executiu del club, que li va donar la carta de comiat i va anunciar que "deixa de ser entrenador amb efecte immediat". En un comunicat, se li desitjava "sort" i "èxits en el futur" i s’avançava una pròxima designació d’un entrenador interí "fins al final de temporada", mentre "comença un extens procés de selecció per trobar un tècnic a llarg termini".

L’etapa de Mourinho en el club anglès ha sigut objecte d’un intens escrutini. Va firmar un nou contracte fins al 2020 a començaments d’any, però els problemes van començar en pretemporada quan va criticar públicament la junta directiva per no donar-li suport al mercat de fitxatges. El club no va atendre la seva petició de fitxar un central, després de malgastar 55 milions d’euros per Fred.

Conflictes amb la plantilla, mals resultats i poc rendiment dels seus fitxatges l’han condemnat

El brasiler ha viscut en l’ostracisme, marginat sense minuts, juntament amb una altra incorporació milionària, la d’Alexis Sánchez, el jugador més ben pagat de la Premier League, castigat fora de la convocatòria diversos partits. Dos anys i mig i 434 milions d’euros en 11 fitxatges a petició de Mou que no han rendit.

La baralla amb Drogba

Fracturades estaven les seves relacions amb el vestuari, personalitzat en el cas Paul Pogba, desposseït de la seva capitania, amb topades en entrenaments oberts davant de les càmeres i fins i tot considerant-ho "un virus" al vestuari. El francès es va quedar al banc diumenge contra el Liverpool, juntament amb Martial i Mata, jugadors que li han salvat el cap en situacions límit.

Perdut el vestuari i sense identitat en el camp, el crèdit de Mourinho es va acabar. El seu regnat inclou trofeus a la Copa de la Lliga i la Lliga Europa a la seva primera campanya, però no va aconseguir res en la seva segona i, ara, es troba sisè en la Premier, autodescartat del títol a 19 punts del líder, a 11 de la Champions i fora de la Copa, eliminat per un Segona Divisió. Només ha guanyat un dels seus últims sis partits.

Blanc, Solskjaer, Carrick...

L’acomiadament de Mourinho segueix una tendència cíclica, la de mai completar quatre temporades consecutives en un club. Només una vegada va superar la tercera campanya, però va deixar el Chelsea el 20 de setembre del 2007 durant el seu primer període a Stamford Bridge.

Hores després de la notícia, han aflorat els rumors. En les pròximes 48 hores està previst que el Manchester United anunciï l’entrenador provisional, i sona amb força el nom del noruec i exxarxa devil, Ole Gunnar Solskjaer, bon conegut del club, però també el del francès Laurent Blanc. De moment, l’entrenament de dimarts el va dirigir l’assistent Michael Carrick, juntament amb el cap de l’acadèmia Nicky Butt, els quals també podrien agafar les regnes provisionalment.

Zidane, Pochettino, Conte, Simeone...

Notícies relacionades

Molts noms també té entre mans els United per començar un nou projecte a partir de l’estiu. El preferit sembla ser Mauricio Pochettino, el tècnic del Tottenham que ahir va preferir no comentar els rumors i es va cenyir a recolzarMourinho. Sona també l’exblanc Zinedine ZidaneAntonio Conte o fins i tot Diego Simeone, el tècnic matalasser. Hauran de passar setmanes i mesos per descobrir qui serà l’elegit, però la veritat és que el United encara no ha superat les gairebé tres dècades de Sir Alex Ferguson. En els últims cinc anys no ha donat amb la tecla i ja serà el quart entrenador.

La successió de 'Sir' Álex Ferguson a Old Trafford està sent delicada: es busca quart entrenador en cinc anys

En un altre ordre hi ha el futur de Mourinho, la voluntat del qual és ara totalment incerta. De moment, l’únic que se sap és que cobrarà el seu acomiadament per més de 23 milions d’euros i, tot i que mitjans anglesos apunten que la decisió del United de fer-lo fora l’ha agafat per sorpresa, de nòvies no n’hi faltaran. ¿Tornarà el portuguès al Bernabéu? ¿És cert que a l’Inter de Milà li ha obert les portes? El seu present és fora d’Anglaterra, ¿però es pot permetre el món del futbol viure sense Mourinho? 

Temes:

Jose Mourinho