SITUACIÓ LÍMIT

La guerra fa fora de casa el nen afganès famós per la seva samarreta de Messi

Murtaza es va fer famós per una samarreta feta per ell mateix en honor a l'estrella blaugrana

La família va haver d'exiliar-se al Pakistan poc després que el xaval conegués el seu ídol perquè al poble creien que havien rebut diners de l'astre argentí

90688b56-2a70-4232-949f-15a2a1557121-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe / Baber Khan Sahel / Kabul

El nen afganès Murtaza, que es va fer famós per la seva samarreta improvisada de Leo Messi i que va arribar a conèixer el seu ídol en persona, s’ha vist obligat a fugir de casa seva al sud de l’Afganistan per una ofensiva dels talibans. El nen de 7 anys va agafar fama mundial el 2016 quan una fotografia en què se'l veia vestit amb una bossa de plàstic, de franges blaves i blanques i amb un "Messi 10" pintat a l’esquena, es va fer viral.

Murtaza residia amb la seva família al districte de Jaghori de la província del sud de Ghazni, considerada l’àrea més segura i pacífica en els últims 17 anys de conflicte, però la relativa calma va acabar a començaments de novembre quan els talibans van irrompre a la regió i van forçar més dos terços de la població a fugir a la recerca de refugi.

L’enyorança

"Trobo a faltar casa nostra a Jaghori, aquí no tinc una pilota i no puc jugar a futbol o sortir fora", va lamentar el nen a Efe a Kabul, on ell i la seva família es refugien des de fa dues setmanes. Murtaza, els seus pares i els seus quatre germans viuen en una més que modesta habitació en un edifici compartit amb un veí en un dels turons a l’oest de la capital, després d’haver recalat per un temps a la província veïna de Bamian.

Al nen se li omplen els ulls de llàgrimes quan recorda que les dues samarretes firmades i la pilota que li va regalar Messi, que va arribar a conèixer el 2016 a Qatar, es van quedar abandonades a casa seva. "Les vam deixar a Jaghori", va explicar. "No vam poder emportar-nos-les perquè vam sortir de casa durant la nit, i la mama em va demanar que deixés la pilota i les samarretes".

Els insurgents

Les forces de seguretat afganeses han expulsat els insurgents de la zona, però la família ha decidit no tornar al poble. I és que abans que els talibans irrompessin a la regió al novembre, la família rebia contínues amenaces telefòniques a causa de la sobtada fama de Murtaza, va explicar el seu germà gran, Humayoon Ahmadi, de 17 anys.

"Després que Murtaza va conèixerMessi Qatar, la situació es va tornar complicada i vivíem amb por, perquè la gent del nostre entorn pensava que Messi ens havia donat un munt de diners", va lamentar Ahmadi. El noi va relatar com en ocasions desconeguts rondaven la casa al capvespre i els familiars rebien amenaces.

L’exili

"A causa de tot això, temíem que el segrestessin i pràcticament vam tancar Murtaza a casa i no el vam enviar a l’escola durant dos anys", va resumir. Fins que les amenaces es van fer insuportables i la família va prendre el camí de l’exili al Pakistan el maig del 2016, amb l’esperança posada en arribar als Estats Units.

No obstant, la petició d’asil va ser rebutjada després d’uns quants mesos i Murtaza, els seus pares i els seus germans es van veure obligats a tornar al seu poble, d’on han sigut desplaçats ara a causa del conflicte. No són els únics: només aquest any més de 300.000 persones s’han desplaçat al país i viuen en condicions difícils, recolzant-se sobretot en l’ajuda del Govern i d’organitzacions no governamentals.

Feina al camp

És el cas de la família del jove seguidor de Messi, que depenia dels ingressos obtinguts en les seves explotacions agrícoles i que a Kabul tira endavant amb l’ajuda de familiars i oenagés. Dos anys després de trobar-se cara a cara amb Messi, Murtaza no ha oblidat una promesa que li va fer l’argentí en el seu viatge a Qatar.

Notícies relacionades

"Messi em va dir 'quan siguis una mica més gran, arreglaré les coses per a tu'", va dir el nen, abans de lamentar que no ha tingut contacte amb el futbolista des d’aleshores. "Porta’m amb tu, aquí no puc jugar a futbol, aquí només hi ha 'daz-dooz’", va demanar, imitant el so de les explosions i trets.

"Cada vegada que escolta una bomba o el so d’un tret, corre a amagar-se sota el meu xador", va explicar la seva mare, Shafiqa, de 38 anys.

Temes:

Afganistan Messi