Alpinista de rècord

Yuichiro Miura, el japonès de 86 anys que vol coronar l'Aconcagua

El muntanyenc i esquiador ja ha ascendit tres vegades l'Everest amb 70, 75 i 80 anys

3
Es llegeix en minuts
Efe

Als seus 86 anys, el japonès Yuichiro Miura està entrenant per a un nou repte en la seva apassionant vida, ascendir al’Aconcagua (Argentina), mentre somia coronar per quarta vegada l’Everest i batre el seu propi rècord com la persona més longeva en fer-ho.

L’Aconcagua “és realment una muntanya meravellosa. Té un cim d’uns 7.000 metres d’altura i em fa sensació que m’estic apropant a l’univers”, relata l’esquiador en una entrevista amb Efe.

La llista dels seus mèrits s’estén pels set continents i ha conquerit pics tan elevats com el Kilimanjaro (Tanzània), el McKinley (Alaska) i l’Elbrús (Rússia), tot i que la seva fita més gran és el triple ascens a l’Everest amb 70, 75 i 80 anys.

L’amor per l’esquí i la muntanya l’hi va inculcar el seu pare, Keizo Miura, un dels primers esquiadors professionals del Japó, una cosa que ell mateix ha transmès a fills i nets.

El seu pare va esquiar fins als 101 anys

“El meu pare va estar esquiant fins que tenia 101 anys. Tinc diversos germans i tots practiquen l’esquí”, diu Miura sobre la seva família, que l’ha acompanyat en algunes de les seves expedicions. Dels seus tres fills, el més jove ha participat en la categoria d’esquí acrobàtic delsJocs Olímpics.

La pròxima aventura de l’octogenari començarà a l’Argentina, el 2 de gener que ve, amb l’ardu ascens a l’Aconcagua, una muntanya el cim de la qual ja va conquistar trenta anys enrere.

“Diuen que només un 30% de les persones, que m’imagino que estan sobre els 40 anys, aconsegueixen arribar al cim d’Aconcagua. Tinc el doble d’edat, però m’agradaria realitzar aquest desafiament”, explica l’esquiador. La nova expedició del nipó té dos objectius: arribar al punt més alt i descendir amb els esquís, cosa que serà possible al gener, quan la muntanya encara conserva la neu.

Els seus familiars estan acostumats a les expedicions i, malgrat que no pot evitar que es preocupin, Miura remarca que “està bé mentre pugui tornar sa i estalvi”. Ni els problemes de salut ni la proximitat a la mort en alguns dels seus ascensos li han impedit continuar amb la seva afició.

“He tingut una malaltia cardíaca, em vaig trencar els ossos i vaig ser ferit greu quan ja tenia més de 70 anys. Van dir que era impossible curar-me”, recorda Miura, que “afortunadament” es va recuperar per tornar a les seves aventures.

”Els que som en aquest món hem viscut moments de perill i alguns hem sigut salvats, tot i que d’altres van morir. Jo mateix tinc molts amics que van perdre la vida”, relata l’alpinista, que admet “no saber” com ha sobreviscut fins ara, una cosa que atribueix a la sort.

L’Everest, un desafiament

El desafiament més dur per a Miura va ser, sens dubte, l’expedició a l’Everest amb 80 anys: “Vaig tenir sort i vaig poder tornar a casa, però em vaig quedar a punt de morir”. Tot i així, va sobreviure i es va convertir en l’home més longeu del planeta en assolir el cim més alt de la Terra.

Miura és conscient de la seva avançada edat i admet que cada vegada se li fa “més difícil pujar i viure a les muntanyes”, però confessa que no ha abandonat el seu somni de pujar l’Everest una vegada més, quan compleixi els 90 anys.

“Si no arribo al cim, hi ha moltes muntanyes més, així que continuo desafiant-les. De tota manera, pujaré grans muntanyes abans de complir 90 anys i tornaré a pujar l’Everest”, afirma el muntanyenc.

Ara per ara, l’espera la muntanya andina, per a la qual entrena cada dia caminant amb sabates de dos quilos i carregant una motxilla que pesa uns altres 20, a fi de preparar-se per al lent ascens i posterior descens que li portaran aproximadament un mes.

Notícies relacionades

Precisament, el consell de Miura als aventurers que vulguin afrontar tals desafiaments és que ho facin “sense pressa”, que tinguin en compte “el temps, la força d’un mateix i la capacitat de l’equip”.

I, principalment, agrega, “que ho facin amb ànim i sense renunciar”.