OPEN DELS EUA

Osaka conquereix el seu primer gran davant d'una lamentable Serena Williams

La japonesa de 20 anys, primera tennista nipona amb un Grand Slam, s'emporta 6-2 i 6-4

La nord-americana es va anar enfonsant en un enfrontament amb el jutge de cadira i parla de «sexisme»

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 08: Serena Williams of the United States argues with referee Brian Earley during her Women’s Singles finals match against Naomi Osaka of Japan on Day Thirteen of the 2018 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 8, 2018 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Sarah Stier/Getty Images/AFP / Sarah Stier (AFP)

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 08: Serena Williams of the United States argues with referee Brian Earley during her Women’s Singles finals match against Naomi Osaka of Japan on Day Thirteen of the 2018 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 8, 2018 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City.   Sarah Stier/Getty Images/AFP
zentauroepp44955522 naomi osaka - serena williams180908235726

/

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

Era el segle XX, el 1999 per ser més exactes, quan una jove jugadora negra de 18 anys va guanyar l’Open dels EUA. EraSerena Williams, la dona que en les gairebé dues dècades següents seria la força dominant del tennis. Ahir,als 36 anys, Williamses disposava a engrandir encara més la seva llegenda, a igualar amb el seu 24è gran el rècord de Margaret Court i segellar un retorn a la glòria un any després d’haver vorejat la mort per complicacions després de la seva maternitat. Molt al contrari, ha empetitit , aquesta llegenda.

Així que a la pista Arthur Ashe explotaven la força i el talent de Naomi Osaka, la tennista japonesa de 20 anys que fins dissabte era la jugadora número 20 del món, Williams ha ofert un lamentable espectacle de desesperació i falta de respecte a la seva jove i brillant rival, escalant fins alridícul  un enfrontament amb el jutge de cadira Carlos Ramos, devaluant el partit i deslluint la victòria inapel·lable per 6-2, 6-4 d’Osaka, campiona a la seva primera final de Grand Slam.

Per a Osaka el somni de lluitar amb el seu ídol a Nova York es va tornar realitat i, tot i que educadament no vulgui parlar-ne públicament, també va ser un malson. I la japonesa (primera representant del país amb un gran, tant en tennis masculí com a femení) va arrencar de forma meravellosa. Va trencar dues vegades el servei a Serena i va salvar les dues boles de ‘break’ que va tenir en contra. I amb gran tennis i maduresa i fredor mental va arribar al 6-2.

La derrota de Serena

En el segon set va començar a escalar la derrota de Serena. En el segon joc, després d’una advertència per haver rebut missatges del seu entrenador, prohibits, Williams es va apropar al jutge de cadira, el portuguès Ramos. Ho va negar i li va dir:“Prefereixo perdre que fer trampes”.En el descans després del tercer joc, va tornar a conversar des de la cadira amb Ramos, insistint-li: “Mai he rebut una sanció per ‘coaching’. No ho faig”.

Després de trencar en el quart joc a Osaka, Williams va perdre el servei següent, en quèl va cometre dues dobles faltes, i va estavellar furiosa la raqueta, cosa que li va valer una segona advertència i, amb això, la multa d’un punt. I quan ha vist el 0-15 al marcador, Williams ha tornat a incendiar-se. S’ha acostat a Ramos i ha insistit: “No he fet trampes en la meva vida”, “em deus una disculpa”, “tinc una filla i defenso el que és correcte. Tu no arbitraràs més quan jo sigui a la pista”.

Res tenia ja marxa enrere. En un altre moment, Williams va anomenar  “lladre i mentider” al jutge Ramos, que li va donar la tercera  amonestació, aquesta vegada per “abús verbal”, que li va costar un joc de penalització a la nord-americana i va posar el marcador a 3-5. Quan Serena se’n va adonar va tornar cap a Ramos i va demanar parlar amb el responsable arbitral del torneig, que va sortir a la pista amb la supervisora del Grand Slam. “Això no és just”, va clamar, just abans de llançarl’acusació de sexisme. “Hi ha molts homes que han dit coses molt pitjors i no els sancionen perquè són homes. Això m’ho fan perquè soc dona”. 

Es va tornar a jugar, com en pràcticament tot el segon set en un Arthur Ashe on les esbroncades es van fer constants, amb molts dels 24.000 espectadors perdent-se els detalls del que estava passant però entregats a una eixordadora queixa sonora. I, tot i que va aconseguir mantenir el seu servei, aviat Osaka va segellar el 6-4 definitiu. En una hora i 19 minutshavia tocat el cel però les llàgrimes no van deixar de rodar per les seves galtes, ni tan sols quan va arribar la cerimònia d’entrega de premis. Va ser allà on Serena va tenir el primer gest generós amb ella, demanant el públic que deixés d’esbroncar i abraçant-la. Però la jove Osaka, que durant el partit havia demostrat la seva fortalesa mental, i havia aconseguit aïllar-se  al tumultuós ambient i a la tensió entre Williams i Ramos i mantenir la concentració fins a guanyar, continuava plorant. Va refugiar la cara sota una visera. I el primer que va fer a l’adreçar-se al públic va ser demanar disculpes.

Notícies relacionades

El que es va veure a Arthur Ashe va fer la llegenda de Williams petita i la seva actitud va deslluir el triomf d’una rival que havia sigut superior. Osaka, amb un brillant futur per davant i un xec de 3,8 milions de dòlars, es mereixia més, especialment d’una dona que idolatrava. I tot i que ara la jove que escalarà fins al lloc 7 en el rànquing ja és la seva pròpia estrella, amb un gran, la seva brillantor en el seu gran dia ha sigut eclipsada.

A la roda de premsa Serena va insistir en les seves acusacions de sexisme, que han calat entre molts als EUA, com van demostrar missatges a les xarxes socials donant validesa a aquests arguments (tot i que Ramos no va haver de sancionar l’altra dona que jugava el partit). Hi ha hagut mitjans que han assenyalat al jutge de cadira com a responsable del trist espectacle. I també ho ha fet l’entrenador de Williams, Pat Mouratoglou. Aquest, contrari al que va dir i va reiterar Serena, va reconèixer que sí que li havia donat indicacions, però també va argumentar que tothom ho fa i va dir que no feia falta la sanció. 

Temes:

Open dels EUA