ALTRUISME A LA MUNTANYA

L'àngel de la guarda de l'Himàlaia

Denis Urubko destaca tant pels rescats en què ha participat com pels 14 vuitmils del seu palmarès

zentauroepp42083933 deportes  denis urubko180216163837

zentauroepp42083933 deportes denis urubko180216163837

3
Es llegeix en minuts
Jordi Tió

Molt pocs pensen en els altres quan la situació obliga a estar pendent només d'un mateix. Aquest és el cas de Denis Urubko, extraordinari himalaista de 44 anys, més admirat pels col·legues a qui ha rescatat a la muntanya que pels 14 vuitmils que ha ascendit, gesta que va aconseguir el 2009 i que el va convertir en el 15è alpinista de la història a aconseguir-ho i en el vuitè a fer-ho sense l'ajuda d'oxigen embotellat.

Urubko, que disposa de triple nacionalitat (russa, kazakh i polonesa), ha sigut protagonista aquest gener, juntament amb el també polonès Adam Bielecki, d'un dels rescats més arriscats dels últims temps. Una operació de salvament contra rellotge al Nanga Parbat (8.126 m) que no va acabar bé del tot ja que només es va poder rescatar la francesa Elisabeth Revol, en plena nit i a 6.800 metres. El seu company de cordada, el polonès Tomasz Mackiewcz, es va quedar a la muntanya per sempre.

"La nostra nació, les muntanyes"

«Si un amic es troba malament, procurem fer-ho tot per ajudar-lo. La nostra única nació són les muntanyes», explicava Urubko en una de les múltiples conferències que fa per mig món quan no està d'expedició. Una màxima a la qual s'ha agafat sempre que l'hi han demanat. L'última, fa poques setmanes, quan les alarmes es van disparar al Nanga Parbat. Revol i Mackiewcz havien fet el cim, però només de començar el descens, gairebé sense llum, aquest últim presentava símptomes d'edema cerebral.

La situació, a més de 7.000 metres, es complicava per minuts. I Urubko i Bielecki, que eren al camp base del K2, van pujar a un helicòpter de l'Exèrcit del Pakistan perquè els deixés com més a prop millor dels dos alpinistes en dificultats, però només els va poder acostar fins als 4.800 metres. Llavors van emprendre un ascens a marxes forçades, en plena nit, per una ruta que feia temps que no era escalada per ningú.

L'amic Ochoa de Olza

Després d'hores de pujada sense descans, i quan cap a les tres de la matinada estaven a uns 6.300 metres, van començar a sentir uns crits desesperats. Era Revol, que una mica més amunt ja entreveia la llum dels seus frontals. «Vaig començar a plorar, va ser una gran emoció», explica l'alpinista francesa, de 37 anys. El seu company Mackiewcz, a qui va deixar a recer del vent en una esquerda, en mal estat, ja havia mort.

"Estic orgullós d'haver tingut la capacitat de poder ajudar alguna gent. Algú ho havia de fer"

Denis Urubko

Notícies relacionades

Urubko també va participar en rescats sonats el 2001, al Lhotse; el 2002, al Shisha Pangma; el 2003, al Broad Peak i el K2, encara que el més mediàtic i també trist va ser el del 2008 a l'Annapurna, on es va jugar la vida, juntament amb bona part de l'elit mundial de l'himalaisme, per salvar el seu amic Iñaki Ochoa de Olza. Després d'un ascens de 3.000 metres des del camp base en menys de 24 hores, el muntanyenc navarrès, que estava en molt mal estat de salut a 7.400 metres, moria quan el grup liderat per Urubko es trobava a només dues hores de la seva posició. «Estic orgullós d'haver tingut la capacitat de poder anar a ajudar alguna gent, desconeguda o no. Algú ho havia de fer».

21 ocasions al cim d'un vuitmil 

Aquest àngel de la guarda, que ha trepitjat el cim d'un vuitmil en 21 ocasions, es va forjar a l'escola d'escaladors de l'Exèrcit del Kazakhstan. Ara resideix a Itàlia, però la seva passió segueix sent l'Himàlaia, on torna a ser. El repte, el K2 (8.611 m), mai escalat a l'hivern.