COMIAT D'UN CAMPIÓ

Phil Taylor: adeu agredolç del millor jugador de dards de la història

El llegendari jugador es retira amb una derrota en la final del Mundial disputat a Londres

aguasch41455296 sd  london  united kingdom   01 01 2018   phil  power  taylo180102213430

aguasch41455296 sd london united kingdom 01 01 2018 phil power taylo180102213430 / SEAN DEMPSEY

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Més de 10.000 fidels van pelegrinar a l’Alexander Palace de Londres. Les entrades es van esgotar en dos dies per a tot el Mundial. Tots volien veure l’últim desplegament de punteria de Phil Taylor, el campió de Stoke que va professionalitzar els dards, que va donar rellevància mediàtica a un joc de pub, que va possibilitar que els jugadors guanyessin milions de lliures, que es forgessin un patrimoni.

Taylor, ara un avi de 56 anys, va superar una ronda rere l’altra. Va anar deixant a la cuneta jugadors que doblava en edat. Es va animar. Va jugar com sempre fa amb la sorollosa audiència, que li corejava una cançó: «Només hi ha un Phil Taylor. Només un. Caminem junts, cantant aquesta cançó, a la terra de les meravelles de Taylor». I va arribar a la final. «Començo a creure que ho puc tornar a guanyar», va dir als entrevistadors de la cadena Sky Sports, que va retransmetre el campionat.

 Amb 16 títols mundials en el seu palmarès i més de 80 tornejos en 30 anys de carrera, ningú ha guanyat tant com el revolucionari Taylor. Fer diana ha sigut la seva redundància professional. I ara ho deixa per sempre. Faltava saber si se n’aniria amb victòria. Hauria sigut de justícia històrica. Taylor, anomenat The Power, va començar a jugar per unes desenes de lliures. «En els meus inicis venien a veure’ns, amb sort, unes 20 persones al pub». Es retira milionari

    

Rob Cross i Phil Taylor, després de la final. / EFE

En la final de Londres es va trobar amb l’inexpert Rob Cross, un electricista de 27 anys que no fa gaire s’escarrassava jugant en pubs amb olor de cervesa negra. I Taylor va perdre. Un desenllaç agredolç en una carrera única. Cross va demostrar una capacitat de concentració enorme en un ambient contrari. Per a ell va ser el pot de 400.000 lliures (uns 450.000 euros). «És un monstre. No tinc l’energia per batre’l. Dominarà aquest joc els pròxims cinc anys», va declarar gentilment Taylor després de la final.

Taylor va guanyar el seu primer Mundial el 1990 i uns anys després es va amotinar amb 15 jugadors més per formar la Federació Internacional de Dards. Un contracte televisiu va impulsar el joc, en va enriquir els practicants. Es van fer professionals. La revolució. Ell va arribar a guanyar vuit Mundials seguits.

La seva dedicació va ser obsessiva. S’entrenava hores i hores. Va disputar un torneig el dia del seu casament i un altre l’endemà de la mort de la seva mare. Al braç dret es va tatuar el seu sobrenom, The Power; a l’esquerre, Gloria. Sovint excessiu i arrogant, es va veure arrossegat a un judici acusat per dues dones d’haver-se excedit en tocaments. Els tabloides van treure suc del cas. 

Notícies relacionades

       

Taylor fa broma amb l'audiència de l'Alexandra Palace de Londres.

 El 2014 va tornar a les pàgines quan va firmar el divorci amb la seva dona Yvonne, amb qui  té quatre filles. Li va entregar les seves cinc cases i uns estalvis de 830.000 lliures, a part d’una pensió vitalícia. Tot guanyat amb un esport que ell va canviar també per sempre.