La vaca 'Barcelona' ja fa llet

El kenyà Jonah Chesum ha comprat el seu primer exemplar amb el premi per haver guanyat la marató de Barcelona

jcarmengol39371988 jonah chesun ganador de la maraton de barcelona con la vaca 170723165255

jcarmengol39371988 jonah chesun ganador de la maraton de barcelona con la vaca 170723165255

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto / Barcelona

Barcelona ja pastura a la 'shamba' (granja) dels Chesum a KenyaJonah Chesum acaba d’adquirir la seva primera vaca a un dels seus veïns a Itén, Kenya. El guanyador de la marató de Barcelona del 12 de març passat li ha posat de nom el de la ciutat on va triomfar esportivament, tal com va prometre. L’animal proporcionarà aliment benestar a la seva família, en especial al seu fill de mesos Bravin. 

Chesum ha invertit una petita part del seu premi aconseguit a la Marató en un herbívor que li ha costat 70.000 shillings (uns 700 euros). «Barcelona és una gunsey, una raça que pot donar fins a uns 10 litres diaris de llet rica en greix,  i per això l’excedent té venda per produir mantega», comenta satisfet Jonah a través de whatsapp. 

A partir d’ara, els Chesum (Jonah, Judith i Bravin)  gaudiran d’un aliment fresc i de primera qualitat més un ingrés més o menys regular. Per ampliar la seva shamba i disposar de més bestiar necessitarà una inversió molt més gran. L’explosió demogràfica sembla incontenible en aquesta part del món i la pressió sobre la terra en dispara el preu. Els kalenjins estan fortament lligats a l’agricultura i la ramaderia com a mitjà de supervivència. Una tradició arrelada també en la seva cultura esportiva a partir del moment en què Jomo Kenyatta, el primer president de l’excolònia britànica, va regalar al mític Kip Keino una bona extensió de terreny a prop d’Eldama Ravine com a premi per la seva medalla d’or en els 1.500 dels Jocs Olímpics de Mèxic-68.

La vaca (tot un tòtem per a la majoria de tribus kenyanes) suposa per a l’atleta el millor reconeixement  per a la ciutat que va aplaudir la seva treballada i sorprenent victòria en la marató del 2017. Un al·licient més per tornar a intentar-ho, ja que Chesum ha confirmat la seva participació en la Zurich Marató de Barcelona 2018, aquesta vegada darrere de les llebres.

Victòria sorprenent

La Marató del 2017 es va convertir en un thriller atlètic. La seva resolució va donar la volta al món per la seva originalitat i sorprenent resultat. Chesum era una de les llebres contractades per assegurar un ritme viu fins a la zona de Diagonal Mar. L’etíop Jisa Mekonnen va ser l’únic capaç de seguir els quatre kenyans que anaven al capdavant, marcant passos de rècord. Per desgràcia, Mekonnen va trencar fibres del seu bíceps femoral abans del quilòmetre 30 i va abandonar. Chesum i Jacob Kirui es van veure al davant i sols al quilòmetre 32, quan es va retirar la segona llebre. Kirui va cedir en el 35 i Chesum –que confessa que no fa servir rellotge per entrenar-se–  va seguir corrent amb la moto de TV-3 com a única companyia. Agonitzava al tram final però va guanyar amb 2.08.57 hores. Una marca de gran valor per a un debutant, disminuït per una minusvalidesa a la mà dreta, seqüela d’un incendi patit quan era nen.

Notícies relacionades

Chesum va participar en els Jocs Paralímpics de Londres 2012 en els 1.500 metres. La seva categoria T46 englobava llavors els esportistes amputats i  amb alguna minusvalidesa a les extremitats superiors. El 2015 se li va reubicar la discapacitat i Chesum va passar a ser un atleta T47, cosa que significa que en uns altres Paralímpics sols podria participar en 400 o en longitud, les úniques proves programades per a aquesta categoria. Però la seva pròxima doble gran cita passa per Barcelona, a la Mitja i la marató.