Kipchoge voreja la barrera de les dues hores en marató

L'atleta kenyà acaba en 2.00.25 la prova organitzada per Nike a Monza per destrossar el mític límit

c hx5a4wsaahevc

c hx5a4wsaahevc

4
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

Potser va ser un petit pas per a Eliud Kipchoge, però ha representat un gran pas per a la humanitat. L’atleta kenyà de 32 anys va ser ahir el primer home capaç de córrer la marató (42.195 metres) vorejant el mur de les dues hores (2.00.25), com a culminació d’un projecte liderat per la firma nord-americana Nike d’avançar unes dècades el límit de l’esforç humà en una de les proves reines de l’atletisme.

Kipchoge va ser qui va resistir  més bé l’esforç dels tres participants (juntament amb un grup de 30 llebres que s’anaven rellevant) en la prova organitzada expressament a l’Autòdrom de Monza, al nord d’Itàlia, amb tots els elements necessaris per exaltar el rendiment dels atletes. L’etíop Lelisa Desisa (de 26 anys i doble vencedor a la marató de Boston) i l’eritreu Zersenay Tadese (35 anys i plusmarquista mundial de mitja marató, amb 58.23 minuts) el van acompanyar en el selecte grup d’aspirants, però no van poder resistir l’inhumà ritme a la segona part de la carrera i van quedar despenjats, a partir del quilòmetre 20, de Kipchoge, actual campió olímpic a Rio 2016 i guanyador de vuit de les nou maratons que ha disputat des que el 2013 es va passar a aquesta distància.

NO HOMOLOGABLE

La nova marca del kenyà, no obstant, no podrà ser homologada oficialment com a rècord del món, ja que la carrera de Monza no reunia algunes de les condicions exigides per la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) en aquest tipus de proves, com ara que les llebres prenguin la sortida des de l’inici, que l’avituallament es faci en plataformes fixes o que sigui una prova que figuri al calendari oficial.

Cap d’aquestes condicions es complia en el cas de l’experiment de Monza, programat fins a l’últim detall per afavorir el rendiment dels tres escollits. Nike, a través del seu programa Breaking2 (amb una inversió de 30 milions de dòlars) va escollir Monza, un circuit situat a 183 metres sobre el nivell del mar, per les seves condicions habituals de vent i temperatura (la carrera va començar a 12 graus, un 69% d’humitat i un vent del nord de 6 km/h), i hi va habilitar un traçat de 2,4 quilòmetres, als quals els atletes van fer 17,5 voltes acompanyats sempre per sis llebres que anaven fent torns a cada volta per marcar el ritme, i que rebien avituallament a la carta, sense necessitat d’alentir la marxa, en cada una de les voltes. Els atletes anaven equipats amb un modern material (vambes, pantalons, samarreta, escalfadors i colzeres) amb un pes que no superava els 400 grams, i la intempestiva hora de sortida, les 5.45 del matí, tampoc era aleatòria, ja que és quan els atletes africans acostumen a fer la tirada més important.

MÉS DE DOS MINUTS MILLOR QUE KIMETTO

D’aquesta manera, superar l’actual rècord oficial, aconseguit pel kenyà Dennis Kimetto a Berlín el 2014 amb 2.02.57 hores, era una possibilitat real gràcies a Kipchoge, un gegant malgrat que pesa poc més de 50 quilos. El kenyà va mantenir un ritme de 2 minuts i 50 segons per quilòmetre pràcticament tot el matí. Va passar el quilòmetre 20 en 56.49 minuts i la mitja marató en 59.57, amb Desisa i Tadese ja despenjats, acompanyats també per un altre equip de llebres que va intentar mantenir-los compromesos amb la prova fins al final: Tadese va acabar en 2.06.48 i Desisa, enfonsat, en 2.14.10.

Kipchoge va mantenir el ritme per sota de les dues hores fins al quilòmetre 30 (1.25.20), però a partir d’aquell punt la seva marxa es va alentir, poc però prou per no aconseguir l’ambiciós objectiu inicial. El kenyà va passar els 40 quilòmetres en 1.54.04 (19 segons per sobre del ritme previst) i va gestionar l’última volta a un bon ritme que no li va permetre, tot i així, baixar de les mítiques dues hores malgrat el seu emocionant esprint final, l’únic tram que va recórrer en solitari i animat per les mateixes llebres. Els seus 2.00.25 superen en més de dos minuts i mig el rècord de Kimetto, però haurà de figurar sempre amb un asterisc a la llista.

UNA MILLORA DE MÉS DEL 2%

Notícies relacionades

«Ha sigut un dia dur, el resultat de set mesos de preparació. Al cap només hi tenia baixar de les dues hores, però en les dues últimes voltes he corregut 10 segons per sobre del ritme marcat. De totes maneres, hem fet història en l’esport», va assegurar Kipchoge al final de l’esgotadora carrera, que passarà a la història per haver avançat diverses dècades l’assalt a una barrera que es creia impossible. 

La prestigiosa revista Runners World va predir el 2014 que en una carrera en condicions normals no es baixaria de les dues hores fins a l'any 2075. Però la progressió del rècord els últims anys ha sigut prometedora. Des del 1988, amb els 2.06.50 de l'etíop Belayneh Dinsamo de Rotterdam, fins al 2014, amb els 2.02.57 de Kimetto, la plusmarca va millorar en gairebé quatre minuts en 26 anys. Ara, Kipchoge ha aconseguit una millora de més del 2% sobre el rècord (2 minuts i 33 segons) i ha obert de bat a bat les portes per superar la mítica barrera de les dues hores fins i tot en una prova oficial.