Sampaoli lidera la llista

El tècnic del Sevilla és el gran candidat del Barça juntament amb Valverde per succeir Luis Enrique al Camp Nou La seva química amb Messi i el rendiment de l'equip andalús l'avalen

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / JOAN DOMÈNECH / BARCELONA

A Jorge Sampaoli, el gran candidat per ser el nou entrenador del Barcelona, la inesperada notícia de l'adeu de Luis Enrique el va agafar treballant. El tècnic del Sevilla estava mirant el partit entre el Granada i l'Alabès, ja que li toca com a pròxim rival l'equip de Pellegrino, l'enemic que tindrà precisament el Barça en l'últim partit de l'asturià. Amb el seu anunci, Luis Enrique no només ha donat temps al club, que estava treballant discretament per buscar altres entrenadors, sinó que també s'ha sentit realment alliberat. Hi ha Sampaoli, a qui avalen diverses coses. Per començar la seva química amb Messi i després el seu excel·lent rendiment amb el Sevilla, equip que ha portat a discutir l'hegemonia a la Lliga, tant al Reial Madrid com al Barça.

Hi ha Sampaoli, però no és l'únic. La decisió li correspon a Robert Fernández, el secretari tècnic blaugrana. Serà ell qui traslladarà l'informe definitiu a la directiva de Bartomeu, que haurà d'elegir el seu segon entrenador en els tres últims anys. Tata se'n va anar i va escollir Luis Enrique. Ara, li toca elegir el successor de Lucho, i s'obren diferents vies. Sampaoli, ajudat per Juanma Lillo, que havia de ser el tècnic del Barça el 2000 si Lluís Bassat hagués guanyat les eleccions, té molt interioritzat el joc de la posició, una de les senyes d'identitat de l'estil futbolístic del Barça. Hi ha, a més, una relació especial amb Messi, que el va anar a saludar efusivament en l'últim Sevilla-Barça al Sánchez Pizjuán, a més d'expressar el tècnic argentí una devoció especial per Iniesta.

La via del 'Txingurri'

Amb Sampaoli no seria el mateix cas que es va viure amb Tata Martino. Llavors, el president Sandro Rosell el va escollir per sobre de la voluntat d'Andoni Zubizarreta, que aleshores era el director esportiu del club, que tenia a la mà les opcions de Valverde i Luis Enrique. Però Rosell entenia, després del fitxatge de Neymar, que era un gest amb Messi, donant a entendre fins i tot que era una recomanació del pare de l'estrella, cosa que no era certa. Amb Sampaoli, en cas que es concreti el seu fitxatge, la situació seria ben diferent.

Bartomeu, en canvi, no ha volgut precipitar-se amb la decisió del substitut, i ha al·legat que no serà fins a l'«1 de juliol» emparant-se en el fet que haurà de treballar amb la màxima discreció possible. Sampaoli és una de les grans vies, però no l'única. També hi ha Valverde, que ha tingut fins a dues possibilitats de dirigir el Barça. En totes dues estava apadrinat, precisament, per Andoni Zubizarreta, actual director esportiu del Marsella.

Notícies relacionades

De Txingurri es valora el seu excel·lent treball a San Mamés, a més a més de la seva capacitat per adaptar-se a l'estil del Barcelona. Koeman, que té una clàusula de vuit milions d'euros per permetre-li la sortida de l'Everton, tampoc és una opció a descartar, encara que resulta complicat que pugui abandonar la Premier quan ha iniciat el primer dels seus tres anys de contracte amb el club anglès. Gerard López, el tècnic del filial, és una opció més improbable, mentre el Barça podria repetir, això sí, la fórmula que va utilitzar al seu dia per succeir Guardiola. El guardiolisme sense el seu líder. Llavors, va escollir Tito Vilanova, a qui una tràgica malaltia li va truncar la vida.

Potser Robert Fernández utilitzi també el luchisme sense Lucho, cosa que seria donar-li l'oportunitat de dirigir el Barça a Juan Carlos Unzué, ajudant de l'asturià, que té un exhaustiu coneixement del vestidor i del club. Ja va estar en el cos tècnic de Rijkaard, després de Guardiola, i ara és la mà dreta de Luis Enrique fins a final de temporada. Sampaoli i Valverde lideren la llista.