Molts esportistes espanyols s'han exiliat per pagar menys

Márquez, Lorenzo, Pedrosa, Gibernau, Alonso, Contador, Nadal, Arantxa i Moyà han buscat en algun moment avantatges fiscals

jcarmengol36511963 fernando alonso  dani pedrosa y marc m rquez170113130452

jcarmengol36511963 fernando alonso dani pedrosa y marc m rquez170113130452

2
Es llegeix en minuts

És molt llarga la llista d'esportistes espanyols de primer nivell que, en algun moment de la seva carrera, han intentat tributar menys buscant els beneficis de suposats paradisos fiscals. Entre ells, com en el cas confés d'Àlex Crivillé, molts campions del motor. Però també del futbol, el tennis, la fórmula 1 o el ciclisme.

Un dels casos que van aixecar més polseguera va ser quan Marc Márquez va anunciar que havia decidit fixar la seva residència a Andorra, on la pressió fiscal és molt menor que a Catalunya, on pot arribar al 49% (45% a la resta d'Espanya). El país veí accepta una quota anual de nous residents a persones d'"alt interès cultural, científic o esportiu", encara que no tinguin contracte de treball al país ni hi hagin viscut mai. El problema és que exigeix passar la meitat de l'any a Andorra (183 dies), i això és impossible per a un esportista que viatja tant.

Tributar fora d'Espanya és un fet molt generalitzat en el món de l'esport. Són molts els campions espanyols que, en algun moment de la seva carrera, han fixat la seva residència fiscal fora del país. Dani Pedrosa ho ha fet a la localitat suïssa de Nyon, el mallorquí Jorge Lorenzo primer a Andorra i després a Lugano, la mateixa ciutat helvètica on va emigrar el ciclista Alberto ContadorFernando Alonso va residir durant uns quants anys a Mont-sur-Rolle (Suïssa), encara que anys més tard va tornar a  Cantàbria. També a Suïssa, a Ginebra, va residir durant uns quants anys el tennista Carlos Moyà.

NADAL I ARANTXA

Rafael Nadal no va anar tan lluny, però durant uns quants anys va tenir el seu domicili fiscal al País Basc, on la tributació de Societats és molt més reduïda. El tennista va arribar a un acord amb l'Administració que va implicar la regularització dels pagaments a l'Agència Tributària a la qual les seves societats no haurien cotitzat entre el 2005 i el 2011. Ara té fixat a tots els efectes la seva residència a la seva ciutat natal, Manacor.

També Arantxa Sánchez Vicario va protagonitzar al seu dia un comentat episodi. Va ser condemnada a pagar 3,5 milions d'euros per l'impagament de l'IRPF de cinc anys (entre el 1989 i el 1993), període durant el qual la tennista va al·ludir que tenia la seva residència a Andorra. L'Audiència Nacional va considerar que això no era cert i que residia a Espanya.

També el pilot Sete Gibernau, subcampió del món en la categoria reina, va ser acusat per Hisenda d'evadir 2,8 milions d'euros (entre el 2005 i el 2006), al·legant que residia a Suïssa i no a Esplugues de Llobregat.

L'ANOMENADA 'LLEI BECKHAM'

Notícies relacionades

Altres casos diferents són els dels futbolistes estrangers que evolucionen en el futbol espanyol. Leo Messi s'ha convertit en el primer contribuent del país a l'haver de pagar 56 milions d'euros per tres delictes de frau fiscal. L'anomenada 'llei Beckham', vigent entre el 2005 i el 2010, facultava els estrangers que es mudessin a Espanya per motius de treball a tributar com a no residents, un màxim del 24%. La llei inicial, pensada per atraure directius de grans multinacionals, es va restringir a partir del 2011 a salaris inferiors a 600.000 euros anuals, mentre que la resta han de tributar al mateix tipus que els ciutadans espanyols.