OLIMPISME

Hosszu es penja el segon or en els 100 esquena

Sun Yang domina els 200 lliure i suma la seva segona medalla, Belmonte queda fora de la final del 200 estils i Phelps entra en la del 200 papallona

aguasch35007175 nta13  r o de janeiro  brasil   08 08 2016   la nadadora esp160809134253

aguasch35007175 nta13 r o de janeiro brasil 08 08 2016 la nadadora esp160809134253 / Lavandeira jr

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / RIO DE JANEIRO (enviat especial)

Ha trigat molt temps a aparèixer en l'escena olímpica, encara que Rio són els seus quarts Jocs. Però Katinka Hosszu sembla haver trobat, per fi, el ressort per explotar tot el seu potencial i convertir-se en una estrella de l'‘star system’ de l'esport. La nedadora hongaresa, de 27 anys, s'ha penjat la seva segona medalla d'or en els 100 esquena, amb prou feines 48 hores després del seu espectacular triomf en els 400 estils, que va aconseguir amb un rècord del món. La seva marca, en aquesta ocasió, tot i ser de gran nivell ha sigut més terrenal (58.45 segons) però li ha permès imposar-se en un ajustat esprint a la nord-americana Kathleen Baker, que s'ha hagut de conformar amb la plata, i a les dues medallistes de bronze, la canadenca Kylie Masse i la xinesa Yuanhui Fu, que han marcat el mateix crono.

El seu  triomf, en la seva segona final de les cinc proves que té previstes a Rio, ha tornat a provocar escenes d'eufòria del seu marit, Shane Tusup, al peu de la piscina, aprofitant-se de la seva condició també d'entrenador, i  també imatges d'emoció de Hosszu al podi, on no ha pogut evitar les llàgrimes.

Menys d'una hora després, l'hongaresa s'ha tornat a llançar a l'aigua en la segona semifinal del 200 estils, per garantir-se un lloc en la final i una nova opció de medalla en aquests Jocs. La badalonina Mireia Belmonte ha quedat en últim lloc en aquesta mateixa sèrie (2.13.33) lluny dels temps que donaven accés a la final, encara que no era tampoc el seu objectiu en aquests Jocs. Sí que ho seran, en canvi, els 200 papallona, la seva millor prova, en què aquest dimarts intentarà guanyar el seu lloc per a la final, que es disputaria dimecres.  

EL POLIVALENT YANG

Espectacular com poques ha sigut la final dels 200 lliures que ha acabat per coronar el xinès Sun Yang, que ha protagonitzat un electritzant duel amb el sud-africà Txad Le Clos i el nord-americà Conor Dwyer, resolt en aquest ordre. Fins als últims 50 metres, Yang s'ha mantingut en la tercera plaça, però ha acabat aprofitant-se de l'enorme desgast de Le Clos, que ha nedat els primers 50 en 23.91 segons. Això li ha donat gairebé un cos d'avantatge fins a l'últim llarg que ha nedat en 27.49, incapaç de sostenir aquest ritme infernal, encara que suficient per donar-li la plata.

Sun Yang ha celebrat amb ràbia l'or dels 200 que se li va escapar a Londres (va quedar segon) on es va proclamar campió en els 400 i els 1.500 lliures, demostrant l'enorme talent que atresora, capaç de dominar la velocitat i el fons amb la mateixa autoritat.

DOS RÈCORDS OLÍMPICS

Notícies relacionades

La tercera jornada no ha deixat cap rècord del món, però sí dos nous rècords olímpics i també algun pols espectacular en les sèries semifinals. Els dos rècords van ser obra de dos dels components de la nova fornada de talents nord-americans que van florir en els trials d'Omaha. Ryan Murphy, de 21 anys, es va penjar l'or en els 100 esquena (51.97 segons) i Lilly King, de 19 anys, que es va proclamar campiona olímpica en la final dels 100 braça amb un temps de 1.04.93, relegant a la segona plaça la russa Yulia Efimova, que fins a tres dies abans de l'inici de la competició, va estar entre els esportistes vetats per la FINA per competir, per dos positius en la seva carrera, però que finalment va obtenir el permís per integrar l'equip rus. “Ha sigut un any molt dur de treball per arribar als Jocs i després pel que ha passat”, ha afirmat, entre llàgrimes, a les càmeres de televisió. “Volia l'or dels Jocs. Potser la pròxima vegada”.

La vetllada ha servit per perfilar també dues finals que se celebraran aquest dimarts i que prometen estar entre els moments més apassionants dels jocs. En els 200 lliure femení, la sueca Sarah Sjostrom s'ha classificat amb el millor temps (1.54.65) davant del fenomen nord-americà Katie Ledecky (1.54.81) i de la italiana Federica Pellegrini (1.55.42). En els 200 papallona masculins, el gran favorit, el nord-americà Michael Phelps s'ha hagut de conformar amb el segon millor temps dels finalistes (1.54.12) sorprès per l'hongarès Tamas Kenderesi (1.53.96) mentre que el tercer millor crono ha sigut per a l'incombustible hongarès Laszlo Cseh (1.55.18).