OLIMPISME

Phelps, la llegenda continua

El millor nedador de tots els temps amplia a 19 les seves medalles d'or olímpiques a l'imposar-se amb l'equip dels EUA en el 4x100

lmendiola35008141 united states  michael phelps competes in a men s 200 meter 160808203533

lmendiola35008141 united states michael phelps competes in a men s 200 meter 160808203533 / Michael Sohn

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / RIO

En una nit memorable, amb actuacions prodigioses com les de Katie Ledecky, Adam Peaty i Sarah Sjostrom, totes resoltes amb nous rècords del món, el millor esportista en la història olímpica, Michael Phelps també va aconseguir guardar-se una quota de protagonisme. Després d'una retirada temporal de dos anys, va tornar a l'escena internacional, als 31 anys, amb un or compartit amb el relleu del 4x100, al costat de Caeleb Dressel, Ryan Held i, finalment, Nathan Adrian, que va acabar imposant-se a França i a Austràlia, amb un crono de 3.09.92.

El que va resultar totalment diferent de totes les anteriors medalles va ser l'emoció que va acompanyar la seva conquista i les abraçades i les llàgrimes que va compartir amb els companys quan va acabar la prova, fent molt més visible aquesta imatge pròxima que transmet Phelps en la seva reaparició, allunyada de l'ídol infeliç dels primers anys “Els joves van començar a plorar, tant Held com Dressel”, va explicar a la sala de premsa, “i també ens van fer plorar a nosaltres, a Nathan i a mi. Així que els vaig dir: 'Està bé que cantem o que plorem'. És bo treure les emocions i compartir-les com un més del grup”.

PRESÈNCIA INESPERADA

L'aparició de Phelps en el relleu no estava prevista. El seu calendari recollia els 100 i 200 papallona i també els 200 estils. Però a mesura que avançaven les hores va anar prenent cos el rumor sobre la seva presència en el relleu, que va acabar confirmant-se amb la presència de la seva mare, també de la seva companya, Nicole Johnson, i del seu fill petit, Boomer Robert Phelps. “Volia córrer aquesta cursa tant sí com no, després que el 2012 vam fallar per molt poc. Cau increïblement bé aquesta victòria”, va reconèixer després.

No es podia esperar que, en aquesta segona etapa, Phelps fos el més ràpid dels quatre rellevistes de l'equip nord-americà (47.12 segons), completés el 100 més ràpid de tota la seva carrera en plena maduresa, conseqüència de la determinació i també del treball tècnic amb el seu tècnic i també director esportiu de l'equip dels EUA, Bob Bobwan. “En el seu relleu, va fer probablement el millor gir que li he vist a l'aigua”, va dir Bowman.

NOVA TERÀPIA

Notícies relacionades

I tant o més sorprenent van ser les estranyes marques que se li van poder apreciar a l'esquena i a les espatlles a l'abanderat de l'equip nord-americà, uns estranys cercles vermells que són conseqüència d'un nou tractament que s'estan aplicant molts nedadors a Rio i que, de fet, Phelps mostra en un dels anunci de televisió per a la marca esportiva Under Armour, en què se le veu fent gestos de dolor quan se li col·loca un got roent a la pell.

El mètode consisteix a aplicar ventoses, amb vasos de vidre calents, sobre la pell per crear succió, un tractament que es coneix com a ventosateràpia i que, segons els defensors d'aquesta medicina alternativa, millora la circulació sanguínia i prevé de dolors i la inflor.